Venäjän opetus keskustelun kohteena

Venäjän kielen opetuksesta taitetaan jälleen sanan peistä, kun pääministeri Mari Kiviniemi ilmoitti olevansa myönteinen ruotsin kielen vaihtamisesta venäjään ainakin Itä-Suomessa. Tästä on Tohmajärven kunnanhallitus kirjelmöinyt jo viime vaalikaudella opetusministeriötä ja valtioneuvostoa. Keskustelua on nyt käyty lehtien palstoilla. Lauantain Hesarin jutun mukaan Tohmajärven kunnan kokeiluhakemus saa laajaa tukea koko maakunnassa. Myös Oulussa ilmestyvä sanomalehti Kaleva on kirjoittanut samasta aiheesta.

Tiistaina 28.9. kävi venäläinen Rossija24 -kanava tekemässä reportaasia Tohmajärven venäjän opetuksesta. Video on venäjänkielinen, mutta siitähän voi opinnot aloittaa.

Tässä alla Iltalehden nettilehden juttu 25.9.2010 kokonaisuudessaan, kun linkkiä ei saatu toimimaan. Teksti on STT:n.

Itä-Suomessa vaaditaan lisää venäjän opetusta

Lauantai 25.9.2010 klo 13.16

isääntynyt kanssakäyminen venäläisten kanssa on lisännyt painetta venäjän opetuksen tehostamiseen rajamaakuntien kouluissa.
Tohmajärvi Pohjois-Karjalassa on Suomen venäjänkielisin kunta, jonka 5 000 asukkaasta neljä prosenttia puhuu kotikielenään venäjää. Niiralan kansainväliselle raja-asemalle on vain parikymmentä kilometriä. Miljoonan rajanylittäjän joukosta venäläisiä on puolet. Rajamiesten on osattava ruotsia, muttei venäjää.

Lisääntynyt kanssakäyminen venäläisten kanssa on lisännyt painetta venäjän opetuksen tehostamiseen rajamaakuntien kouluissa. Yhtenä keinona Tohmajärvi on tekemässä aloitetta venäjän ottamiseksi vaihtoehdoksi ruotsin rinnalle 7. luokalta alkaen. Mukaan opetusministeriölle tehtävään kokeiluesitykseen se on kutsunut Inarin, Kuhmon, Imatran, Lappeenrannan ja Virolahden.

– Kyse ei ole kielitaistelusta eikä ruotsin aseman romuttamisesta. Suomen on oltava kaksikielinen. Asia on hyvin käytännönläheinen ja tarpeesta esiin nouseva, sanoo kunnanjohtaja Olli Riikonen.Riikosen mukaan oppilas saisi itse tehdä kielivalinnan; kunta vain tarjoaa mahdollisuuden. Tohmajärvellä itsellään on hyvät edellytykset valinnan tarjoamiseksi, sillä venäjän opettajia on viisi ja ruotsin opettajia vain kaksi.

Venäjä, venäjä, venäjä

Tohmajärvi on jo kahdesti aiemmin hakenut opetuslupaa venäjän opettamiseen B-kielenä. Jos kolmas kerta toden sanoo, se mahdollistaa Riikosen mukaan joustavamman reagoinnin tulevaisuuden tarpeisiin.
Viimeksi pari vuotta sitten hakemuksen torjui opetusministeri Sari Sarkomaa (kok.) sillä perusteella, että kokeilulla olisi ennakoimattomia vaikutuksia oppilaiden jatko-opintoihin ja työelämään. Samaan on viitannut nykyinenkin opetusministeri Henna Virkkunen (kok.) perustelunaan yliopistojen tutkintovaatimukset ja ruotsi virkakielenä.

Riikonen pitää perusteluja aikansa eläneenä.

– Ei jokainen peruskoululainen ajattele yliopisto- tai virkauraa. Valtion virkamiehistä suurin osa ei tarvitse työssään ruotsia. Monissa tehtävissä venäjästä on isompi apu.
Samoilla linjoilla on pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.), joka tällä viikolla kannatti mahdollisuutta nostaa ruotsin rinnalle venäjä Itä-Suomessa.

Ei vain ruotsia pakoon

Tohmajärven Tietäväisen koulun ruotsin ja venäjän opettaja Mia Lindell on sitä mieltä, että ruotsi saisi olla vapaaehtoinen peruskoulussa muutenkin kautta maan. Hänestä se lisäisi venäjän opiskelua. Kyse ei ole siitä, että päästäisiin ruotsia pakoon.
– Kielenopiskeluun pitää olla motiivia. Vapaaehtoisuus lisää kiinnostusta. Venäjä on vaikeampi kuin ruotsi, joten varhemmin aloitetut opinnot antavat vankemman pohjan.
Tohmajärvellä on mahdollisuus ottaa venäjä myös valinnaisaineena jo 4. luokalta, ja opetus taataan aina lukioon asti.
– Muutaman oppilaan ryhmällä tämä on kyllä kallista opetusta, huokaa rehtori Arto Juntunen.

Kauppakamarit kielten valinnaisuuden kannalla

Itä-Suomen kauppakamarien toimitusjohtajat ovat lähes yhdessä rintamassa kannattamassa venäjää vaihtoehdoksi ruotsille. He kaikki korostavat, että pelkkä venäjän taito ei riitä ilman muuta osaamista.
Venäjäntaitoisten tarve kuitenkin lisääntyy koko ajan. Esimerkiksi Etelä-Karjalassa jo joka kymmenes työpaikka on syntynyt Venäjän vaikutuksesta.

STT

2 comments for “Venäjän opetus keskustelun kohteena

  1. Toivottavasti näillä Tohmajärven kielihakemuksilla on parempi säkä kuin takavuosien Alko-anomuksilla.

  2. Epäpoliittinen kannanotto:

    RKP pitäisi saada kiireesti pois hallituksesta niin tämän tapaiset järkevät kieliasiat järjestyisivät oitis.
    Oikeata lottoriviäkään, itsellä väärin mennyttä, ei tarvitsisi kuunnella ruotsiksi televisioarvonnassa lauantaisin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *