Missä Sääperin kuha?

Tuleeko sitä kalaa vai ei? Kuva Eero-Matti

Hip-hei… pääsen kirjoittamaan mieluisasta aiheesta eli kalastuksesta, joka niin vahvasti liittyy päivittäiseen elämääni. Aktiivisuudestani huolimatta oli mennyt kesä kehnonlainen monessa mielessä kalansaannin suhteen. Yksi merkittävällä tavalla vaikuttanut tekijä huonoon kalantuloon oli pitkä hellejakso, jonka aikana esim. siikaa ei juuri verkoista saanut. Myös kuhan saanti verkkopyynnillä on ollut Sääperissä huonoa. Joki sen sijaan antoi hyvin uistimella helteiden aikaan, eikä juuri tarvinnut tyhjiä reissuja tehdä. Saaliina oli niin kuhaa, ahventa kuin haukea.

Poikkeuksellista menneessä kesässä oli myös se, että niin taimenet kuin harjukset jäivät saamatta (saamattomuuttani…). Myös se, että suurkalat verrattuna vaikkapa viime vuoteen jäivät vähiin. Tähän mennessä saldona ovat ainoastaan hauki 5,6 kg verkolla Sääperistä, kuha 2,0 kg samasta paikkaa ja siika 1,5 kg Kukkolammesta. Useamman kilon lahnoja on toki myös tullut, en ole niitä puntaroinut. Tänään oli riimuverkossa viimeksi vajaat kaksikiloinen lahna. Muutamia kunnon ahvenia on myös harvoihin (50-55mm) verkkoihin eksynyt, olisipa samanmoiset kalat olleet siiman päässä UL-vavassani kesän uistelureissuillani. Iso ahven kun on todella terhakas kala kevyillä välineillä pyydettäessä.

Sääperistä on kuha kadonnut mystisesti tai sitten en sitä enää osaa pyytää. Kun viime vuonna juuri tähän aikaan oli kuhasaalis noin 20 kpl viikossa, ei nyt kuhia ole juuri verkkoihin uinut. Olisiko aika istuttaa lisää?

Kausta- sekä Pirtajärvi jäivät tämän vuoden osalta kalastuksellisesti väliin, kuin myös tammukan perässä juoksut Kangasjoella. Tavoitteeni oli myös käväistä Laatokalla elo-syyskuussa, oliko sitten saamattomuutta vai mitä, retki jäi tämän vuoden osalta toteuttamatta.

Tietooni ei ole tullut tältä kesältä mitään hurjia taimensaaliita läheisiltä koskilta – mikäs mukavampaa, suurkalat kasvavat joessa edelleen… Käväisin pari viikkoa sitten pitkästä aikaa joella uistelemassa, hauki oli todella aktiivinen ja nälkäinen. Joen roskaisuus (pudonneet lehdet) sen sijaan tekivät uistelusta työlään.

Pitkäsiimakalastukseni joella oli tänä vuonna laiskansutjakkaa, jotain aina silloin tällöin siimasta sain, mutta todelliset jättiläiset loistivat poissaolollaan. Tuulastus jäi tältä vuodelta väliin. Ensi suven kalastuskauden aloitan rysäpyynnillä Jänisjoesta, muistissani kun ovat vielä ukkini Ukko-Topin perinteiset rysäpaikat Lintulasta rajalle pitkin jokivartta. Talviverkot olisi tarkoitus uittaa kotijärveen Sääperiin. Olen yhtenä talvena pitänyt myös Kukkolammessa verkkoja, se myös houkuttaisi tulevana talvena. Mikäs sen hauskempaa kuin sujauttaa täältä Sääperinrannasta koiravaljakolla ylös vaaroille talviverkoille. Lähdepohjasta johtuen Kukkolampi on vaan kovin avantoinen, joten siellä tulee liikkua varoen.

5 comments for “Missä Sääperin kuha?

  1. Kalamiehet eivät yleensä malta pitää suurikokoisia saaliitaan vain omana tietonaan, eikä ole syytäkään. Ovatko muutkin saaneet niin hyviä kaloja kuin Eero-Matti, tai kenties suurempia? Värtsin kommenteissa voi levitellä käsiään.

  2. Loppusyksy oli myös todella surkea! Hienoja ja isoja lahnoja tuli riimuverkosta, n. kilon haukia liiankin kanssa tiheimmistä (50-55mm) verkoista, mutta kuhat loistivat poissaolollaan.

    Toissapäivänä (kuten aiempina syksyinä aina tapahtui) kävin järven pinnan jo jääriitteessä ollessa nostamassa viimeiset verkot pois.

    Lauantai olikin päivä kun kävimme nostamassa kaikki veneet niin lammilta kuin joeltakin.

  3. Kai se on purjeet laskettava tältä kesältä. Suurin kala taisi olla nelikiloinen lahna keväällä, ei tosin Värtsilän vesiltä.

    Miltä Sääperi tuntuu kuhavetenä?

  4. Nyt tulisi istutuksia suorittaa, moneen vuoteen ei ole tehty.

  5. Jonkun kesän kutu on näköjään onnistunut kun vartion edustan matalasta on tullut lähes tasakokoista, 800g kuhaa pariin viikkoon peräti 6 kpl. Otan sanani takaisin kuhan katoamisesta Sääperistä!

    Valto silti laittoi kesän pohjat Sääperillä – kuha 2,5kg uistellen! Itse sain myöskin tänään joesta pitkäsiimasta hauen 7,53kg! Toistaiseksi kesän suurin…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *