Vappuna Vapunkivellä

Kuuluisa Loch Nessin hirviö näyttäytyy useimmiten mätäkuussa, mutta Kaustajärven Vapunkivi paljastaa salaisuutensa jo jäitten lähdön aikaan. Silloin kun ilmastonmuutos ei vielä sotkenut asioita, oli järvi joskus ylitetty vappuna hevosella. Vastapäisellä rannalla asunut Janne-isäntä oli tullut kylättelemään varhain vappuaamuna. Jää oli jo irtautunut rannasta ja hevonen kahlasi vedessä kylkiään myöten ennenkuin saavutti kohollaan olevan talvitien pohjan.

Jonain vuonna Kaustajärven Halkolahti oli ylitetty jäätä myöten vielä äitienpäivänäkin. Vanha sanonta kuuluikin, että jäätie (hevostie) kestää kulkea niin kauan kuin sinne rannalta pääsee.

Veteen vappuna

Vappuna aloitan yleensä järvessä kastautumisen, olipa sitten jäitä tai ei. Venäjän puolen vartiotornista olisi suora näkyvyys rantaamme, mutta tuskinpa sieltä kukaan enää nykyään kiikaroitsee. Onneksi, saattaisivat luulla vaikka Nessieksi.

Laiturin on oltava vahvatekoinen, muuten jäät saattavat viedä sen mennessään. On tapahtanut sellaistakin, että entinen laiturimme irtosi jäiden lähdön aikaan (emme olleet itse paikalla), ja sitten sitä on etsiskelty ja löydetty loppujen lopuksi aivan ”Vennäin rajalta”. Toruskelin hieman karkulaista, kun ähkien hinasimme sitä soutuveneen perässä takaisin kotirantaan.

Peruna itämään

Seilataanpa Kaustalle. Kuva Heikki Kokkonen.

Vapun tienoilla otetaan myös perunansiemenet itämään. Pihapiirissämme on vanha kellari, mutta siellä ei säilytetä enää mitään talviaikaan. Perunaa ja yrttejä kyllä laitamme jonkin verran kasvamaan. Mökkeilyn alkuvuosina yritin pitää jopa suurempaakin kasvimaata, mutta kun myyrät söivät kaiken, mikä oli mullan alla ja jänikset kaiken, mikä oli mullan päällä, totesin että tyhjän saa pyytämättäkin.

Muutama kevät sitten majavat olivat päättäneet vallata rannikkomme. Jäiden lähtiessä ajelehti suuri, puhtaaksi kaluttu haapa keskellä järveä ja rantautui lopuksi poukamaamme. Haavan vanavedessä seurasi ainakin kaksi majavaa. Ehkä niillä oli hauskaa, kun säikyttelivät meitä läiskyttelemällä häntäänsä aivan laiturin tuntumassa. Läiskyttelyä kesti useamman viikon. Sitten haapa ja majavat olivat poissa, ehkä joku oli kyllästynyt niiden kanssa seurusteluun ja hilannut haavan kallioiselle luodolle.

Souda vaan valkamaan

Entisaikaan oli aivan tavallista, että kauempaa tullut satunnainen matkaaja pyysi venettä lainaksi käydäkseen järven toisella puolella kylässä tai muilla asioilla. Eräskin Serafiina Saarivaarasta oli lainannut venettä ja soutanut aikansa ennenkuin huomasi, ettei vene liiku Vapunkiveä kauemmaksi. Talon renkipoika Olli oli ollut yökalassa ja jättänyt painavan riipppakiven pohjaan.

Tiesittekö muuten, että Suomessakin on tehty järvihirviöhavaintoja? Wikipedian mukaan toinen niistä Höytiäisellä vuonna 1859, siis ennen valtaisaa Höytiäisenlaskua.

Tellervo

Huhuu, onkos Tellervo kotona? Kuva Heikki Kokkonen.

6 comments for “Vappuna Vapunkivellä

  1. Kaustajärven jäät sulivat tänä keväänä paikoilleen.
    Vapunkivi on taas veden peitossa, se ehti paistatella
    päivää viikon verran.

    Varsinaisia velikultia nuo majavat!

  2. ”Kun ite kyssyy, ja ite vastaa,
    ei synny jäläkipuhheita”. Näin
    voisi tuumia kun kaivoin esiin
    vuoden takaisen juttuni.
    *
    Tuosta Vapunkivestä piti sanomani
    että vaikka Kaustan ranta on vielä
    jäässä mökkimme kohdalla, niin eikös
    kyseinen kivi ole tehnyt itselleen taas
    ”avannon” ja nostanut nokkansa
    hengittämään hetkeksi ennen aaltojen
    alle vaipumistaan.

    Kaustajärven vesi on noususunnassa, nyt
    jo erittäin korkealla. Saas nähdä
    kuinka laiturin käy jäiden lähdön
    aikaan.

  3. Laiturimme on betonipainoilla painettu pohjaan, ja köydet kiinnitetty rantapuihin. Porakaivosta nousee ylimääräistä vettä vähemmän kuin viikko sitten. Uppopumppua silti vielä tarvitaan, niinkuin joka kevät parin viikon ajan.

    Kun ylimääräistä kaivovettä pumppasin pois ja katselin, miten kirkasta se on, ajattelin niitä miljoonia luojanluomia, joilla on juotavanaan vain likaista vettä ja sitäkin niukasti. Meillä ei pumpata öljyä maan uumenista. Mutta vettä on, olisi ihan vientiin asti. Tasan siis käyvät onnen lahjat. Kun vain osaisimme jakaa rikkaudet oikein. Ierikka

  4. Oliko teidänkin rannassa haapa ja majavat,
    meidän rannassa oli todellakin haapa ja majavat.

  5. Mitäs Vapunkivelle kuuluu tänä Koronavappuna, kukahan tietäisi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *