Väri niin lempeä on

Nostalgiakukkia – osa 3

Taivaallista väriä. Kuvat Lissu.

Lemmikki.

Pyöräillessäni Viikissä niittyjen kukkarunsautta ihaillen, mielessäni alkoi soida laulun säe ”Niittykukkia poimin vain sulle, niiden väri niin lempeä on…” Lempeimmistä lempein on lemmikki. Kukan nimi on useissa kielissä ”älä unohda minua” esim. ruotsin förgätmigeij. Suomessa on toisinaan puhuttu myös orpolapsen kukasta.

Keski-Pohjanmaan maakuntakukan kissankellon väri on suorastaan taivaallinen. Sama sinisen sävy ja muoto on myös huomattavasti kookkaammalla kurjenkellolla. Kohdalleni osui joskus takavuosina taiteilija Riikka Juvosen maalaama kissankello kortti, jossa oli teksti ”Anna kissankellon näyttää aikaa.” Tämän päivän kiireisille ihmisille tekisi hyvää joskus ottaa vaikka vain yhdeksi päiväksi ajannäyttäjäksi kissankello.

Ketoneilikkaan ei voi olla ihastumatta. Tarkkaan katsottaessa sen punaisissa terälehdissä on havaittavissa pienipiirteistä valkeaa kirjailua. Ikään kuin niihin olisi ripoteltu pölysokeria. Ketoneilikka oli sata vuotta sitten yleinen kasvi ahojen ja ketojen Suomessa. Valloittavan kaunokaisen näkee kuitenkin vielä tuikkimassa tieleikkausten hiekkaisilla ja paahtavilla etelärinteillä ja kalliokedoilla.

Kirjopillike.

Otan tähän ryhmään vielä kirjopillikkeen, jota pidetään kiusallisena rikkaruohona. Lapsena nypin kirjopillikkeen kukkia irti. Kun laitoin pienen pillikkeen huulien väliin ja puhalsin, niin useimmat pillikkeet soivat. Vaan mikä siinä on kun eivät soi enää? Olen kokeillut monta kertaa ja aina sama juttu – kuuluu vain tuhahdus.

Lukija, millaisia kokemuksia sinulla on? Saatko sinä pillikkeen soimaan?

 

 

 

Ketoneilikka.

 

1 comment for “Väri niin lempeä on

  1. Eihän noihin niittykukkiin kyllästy koskaan. Muistan tuosta
    kirjopillikkeestä saman kirkkaan soinnin. Olikohan noita
    keltainenkin lajike? Täällä omalla asuinalueelani ei pillikkeitä
    juurikaan ole, mutta täytyypä etsiä jostain. Meidän pikkupojalle
    on opetettava se sointi. Harakankellot ilahduttavat joka kesä
    samoin lemmikit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *