Visakoivu vaatii hoitoa

Visalle ominaisia muhkuroita on jo ilmaantunut koivujen kylkiin Erkki Tietäväisen metsään.

”Tämän puulajin kanssa pitää viihtyä metsässä helteelläkin”, sanoi Erkki Tietäväinen. Hänellä on Sikkerinvaaran rinteillä visakoivua kasvamassa 3,5 hehtaaria.

Visakoivu on arvokas puulaji. Ainakin sen parhaita laatuja myydään kiloittain. Kasvattaminen vaatii ammattitaitoa ja jatkuvaa hoitoa.

Kyseessä on rauduskoivun muunnos, jonka varttuneissa puissa on oksakyhmyjä, juomuja ja muhkuroita. Visakoivua on käytetty jo tsaarin hovissa ylellisten huonekalujen valmistamiseen. Nykyisin siitä tehdään korkealaatuisia sisustuksia sekä lahja- ja koriste-esineitä. Ehkä tunnetuimpia ovat puukonkahvat.

Arvokkainta osaa on sorvivisa, josta sorvataan viilua erilaisten pintojen päällystämistä varten. Hoitotoimien tavoitteena on oksaton tyvitukki. Visakoivuviljelmän päätehakkuu tehdään noin 50 vuoden iässä.

Puuainesta kertyy jo harvennusten yhteydessä, poistettavia runkoja poimitaan 15-20 vuoden iästä alkaen muutaman vuoden välein.

Viljelmä vaatii säännöllisen vuosittaisen leikkauksen nuorella iällä. Paksuimpia oksia poistetaan ja rungon alimpia oksia karsitaan. Visakoivu kasvaa 5-15 metrin korkuiseksi.

Istutuksissa käytetään joko siemenistä kasvatettuja taimia tai mikrolisättyjä kloonitaimia, jotka ovat sataprosenttisesti visoja. Viime mainituista saadaan tasaisempi ja helpommin hoidettava viljelmä.

Share

1 comment for “Visakoivu vaatii hoitoa

  1. Erkki Lintunen
    7.8.2011 at 12:33

    Menestystä Tietäväisen Erkille visaisessa tehtävässä! toivottaa Lintusen Erkki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *