Pyhäkoulunopettajain kursseilla

Tässä Erkki Tietäväisen albumin kuvassa on pyhäkoulunopettajia. 

 

 

Värtsilän seurakunnan pyhäkoulunopettajat olivat vuodelta 1960 peräisin olevan lehtileikkeen mukaan ”ilahduttavan runsaslukuisina koolla torstaina alkaneilla ja sunnuntaina päättyneillä pyhäkoulunopettajain kursseilla”.

Lehti kertoi, että kurssin johtajana toimi Suomen Pyhäkouluopiston johtaja kirkkoherra Aimo Haavisto, joka piti luentoja opetusopista, lapsisielutieteestä, seurakuntaopista ja raamatun tietoudesta. Lisäksi kurssiohjelmaan kuului harjoitustunteja ja keskustelua.

”Kurssit päättyivät sunnuntaina vietettyyn pyhäkoulupäivään. Aamulla oli jumalanpalvelus Värtsilän kirkossa, joka oli aivan täynnä väkeä. Päiväsaarnan piti kirkkoherra Aimo Haavisto. Jumalanpalveluksen jälkeen oli kirkossa lastenjuhla, jossa oli mukana runsaasti pyhäkoululaisia vanhempineen ja opettajineen. Juhlan ohjelma koostui pääasiassa pyhäkoululasten esityksistä, minkä lisäksi puhuivat khra Virtanen, khra Haavisto ja maanviljelijä Janne Piiroinen. Illalla oli vielä Kenraalinkylän kansakoululla lastenjuhla.”

26 comments for “Pyhäkoulunopettajain kursseilla

  1. Kuva näyttäisi olevan Patsolan Rukoushuoneen rapuilla otettu. Aika voisi olla huomattavasti aikaisempi, veikkaisin 50 alkupuoleen koska talo on vielä hirsipinnalla eikä ole maalattu. Kukahan muistaisi milloin talo maalattiin?

  2. Omien käyntikokemusten ja hatarien muistikuvien perusteella sanoisin, että 50-luvun puolivälissä ulkoverhouksena oli jo vaaleaksi maalattu lautapinta, ei kuitenkaan pintalauta.

  3. Taitaapa lipsahtaa 40-luvun loppupuolelle,sillä eturivissä toinen
    oikealta on Linda Tarvainen? Toimi Pyhäkoulunopettajana Kaustajärvellä 50-luvun taitteessa.

  4. Kuva taitaa olla vv. 1942-47 ajalta, jos takana seisova pappi on Immo Aatolainen, niinkuin minusta näyttää olevan. Aatolainen oli noina vuosina Värtsilän kirkkoherrana. Oli miten oli, kuva on arvokas. Ehkä joku/jotkut voivat tunnistaa kuvan henkilöitä ja kertoa muutakin sen takaa?! E.L.

  5. Saattaapa hyvinkin olla Aatolainen. Hänen kuva on tullut tutuksi monista yhteyksistä. Hän on kastanut minut

    Keskirivissä oikealla saattaisi olla Rouva Kejonen ja toinen oikealta Irja Lukkarinen (arvaus)

  6. Eturivissä ensimmäinen oikealta. Veikkaisin häntä Tarvaisen Heikin(?) vaimoksi, Kaustajärveltä.

  7. Alpoaatos, voisiko olla Tyyne Lukkarinen? Ierikka

  8. En pysty sanomaan. Kirkon lähellä asui hänen näköinen henkilö ja Lukkarisen nimi tuli mieleen

  9. Tyyne ja Irja ovat sisaruksia ja elävät kirkon lähellä. Todellisia kirkkoihmisiä! Ierikka

  10. Tohmajärvellä on ollut samanlainen kurssi marraskuussa 1960. Kurssinn johtajana on ollut Juhani Leppänen.Sitä ei äitini kurssitodistuksessa mainita mikä tuo Leppänen oli miehiään.Luulisin kuitenkin, että pappi.

    Äiti on näköjään kyseisellä kurssilla suorittanut harjoitustehtävänä tavallisen pyhäkoulun. Siitä herää kysymys, että oliko niitä erikoispyhäkoulujakin?

  11. Vaan väärin meni Alpoaatos,hän on Jussi Tarvaisen vaimo Martta.

  12. Veikkaus; oikelta keskirivissä Sylvi Muttonen, Tyyne Lukkarinen Anna Varonen(Sulon äiti)

  13. Kiitos Pentti oikaisusta. En muistanut Jussin nimeä. Mielestäni tässä kuvassa ei ole Muttosen Sylviä. Sylvi on 10.12. olleessa ”Kirkkokuoro juhli” – artikkelin kuvassa ylhäällä keskellä. Hänen mekossaan on v-kirjaimen muotoinen kuvio. Kuvat lienevät samalta aikakaudelta, joten niitä voinee vertailla. Naisethan eivät vanhene.

    Puuttuu vielä muutama nimi, sitten kuvan omistaja voi kirjoittaa nimet kuvaansa, elleivät ne jo ole siellä kuvan takana.

  14. Alarivissä toinen vasemmalta on Sirkka Parviainen.
    Kyseinen henkilö on Hilkka Kuosmasen rippikoulukaveri.

  15. Vasemmalla eturivissä saattaisi olla meidän pyhäkoullumme opettaja Elli Hurskainen ja hänen takaansa voisi näkyä Anna Malisen otsa. Annalla oli tapana sitoa puhettaan ”ja niinikkään” homemalla, sitä me lapset usein matkimme, kun iltaisin aitassa leikimme matkimisleikkejä.

    Kyllä riitti lapsia -40-50-luvulla pyhäkouluun, sunnuntaisin klo 13 taivallettiin porukalla eri taloihin ja mökkeihin. Saivat vanhemmat kaipaamansa sunnuntailevon sillä aikaa.

  16. Tätini Sirkka Parviainen oli ollut pyhäkoulun opettajana 40-luvan loppupuolella, tarkistin tiedon juuri.

  17. Meidän Matleena-mummo (Harinen) oli myös pyhäkoulun opettaja -40 luvun loppupuolella.

  18. Vielä palaan tuohon pyhäkoulun opettajien kuvaan ,toisessa rivissä ihan vasemmalla taitas olla Ida Parviainen (mummoni),.Pirtajärveltä.

  19. Kuvan ottamisen tarkka ajankohta on selvillä. Kuva on otettu 24.3.1946 Patsolan rukoushuoneen rappusilla.

    Kuvaan saatu uusia ehdotuksia nimistä, joten palataan aiheeseen.

    Tein alkuperäisen kuvan kopion kuvasta johon lisäsin numerot henkilöihin.

    Löytyisikö puuttuvat nimet? Jos jokin nimi väärin, korjataan. t:Eira

  20. Numero 4 on Martta Tarvainen, jonka perheen luona käytiin aina kylässä.
    Perhe on äidin puolelta sukua.

  21. 12 keskellä oikealla muistuttaa Kejosen Lahjaa.

  22. Alpo Aatokselle ;

    12 on ehkä Muttosen Sylvi

  23. Tai siis 5, 12 vaikuttaisi mieheltä .?

  24. Numero 5 on todennäköisimmin Sylvi Muttonen vaikka Kejosen Lahjalta näyttää. Enkä tiedä että rva Kejonen olisi ollut pyhäkoulun opettaja.

    No 12 näyttää kyllä mieheltä
    No 9 voisi olla Janne Piiroinen. Ei kyllä juuri näytä häneltä, mutta on varmaan toiminut noihin aikoihin pyhäkouluissa.

  25. 12 ei ole Elma Asikainen mutta edelleenkin 9 olis miun mielestä Ida Parviainen, hän oli pyhäkoulun opettaja Pirtajärvellä.

  26. Nyt kun olen pitempään katsellut kuvaa, niin numero 12 alkaa näyttää naiselta. Jos katsotaan naisten tukanlaittotyyliä niin se on kaikilla melko samanlainen. Edestä suora, mutta pitkä tukka takana. Myös tällä numero 12 näkyy takaa pitkä tukka. Yläkuvassa hänellä näyttää olevan joku koru, riipus kaulassa.

    Numero 9 pitkää tukkaa ei näy takaa, mutta luultavasti siellä on tiukka nuttura. Siksi näyttää mieheltä. Uskotaan Riittaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *