Lapinharakka

Vilahtiko tuolla myyrä? Kuvat EJ

Muut linnut katoavat syöttöpaikalta silmänräpäyksessä, kun isolepinkäinen eli lapinharakka saapuu lähettyville. Se on vain räkättirastaan kokoinen, hieman häijyn näköinen rosvonaamareineen. Se saattaa napata pikkulinnun saaliikseen. Pieniä nisäkkäitä se myös käyttää ravinnokseen.

Isolepinkäinen on Suomessa harvalukuinen pesijä. Parimäärä on alle 10 000. Osa talvehtii täällä, osa muuttaa Baltian maihin, Etelä-Skandinaviaan ja Itämeren eteläpuolisille alueille. Talvehtimaan jäävien määrä on sidoksissa myyräkantaan. Jos tapaa hiiren tai myyrän puun oksanhangassa, se saattaa olla isolepinkäisen talvella varastoima.

Muutaman kerran lintu on tänä talvena vieraillut pihapiirissä Savikontiellä. Eilen onnistui kuvien nappaaminen.

10 comments for “Lapinharakka

 1. irene peuhkurinen
  4.3.2012 at 8:36

  On se ollut meidänkin syöttölintuja hättyyttelemäsä yhen kerran tässä Kermarinteellä.

 2. Alpoaatos
  4.3.2012 at 18:03

  Kyllä on kaunis lintu. Olen 60 luvulla nähnyt Lapin harakan keväisellä muuttomatkalla Tohmäjärvellä. Se jälkee en kertaakaan.

  Samoina päivinä vilahti myös Sinirinta pihamailla. Seurasin mankka äänitysvalmiina sinirintaa useana päivänä. Hän ei vain suostunut sanomaan sanaakaan minulle tai mankalle.

 3. muistelija
  4.3.2012 at 18:12

  Onkohan tuo hyvinkin harvinainen näillä main? En ole koskaan nähnyt.

 4. Erkki Jormanainen
  4.3.2012 at 18:47

  Asiantuntijat olisivat parempia vastaamaan isolepinkäisen harvinaisuudesta. Ei se joka päiväinen tuttavuus ole Värtsilässä, talvella vielä ilmeisesti harvemmin sattuu vastaan näissä maisemissa. Edelliskerran näin toissatalvena. Se pesii harvalukuisena koko maassa, lähinnä Pohjois-Suomessa harvapuisilla soilla ja soistuvissa metsissä, tunturikoivikoissa ja hakkuuaukoilla. Joskus sen näkee räpyttelevän pelloilla ilmassa paikallaan kuin tuulihaukan tai se istuu tolpan nenässä tahi langoilla kyttäämässä hiiriä ja myyriä.

  Pikkulepinkäisiä on kirjojen mukaan kymmenen kertaa enemmän, mutta ne eivät talvehdi Suomessa vaan Afrikassa. Itse en ole pikkulepinkäistä tavannut. Se on samantyyppinen lintu, mutta pienempi.

 5. 4.3.2012 at 18:58

  ”Muistelet sinä minua:
  lepinkäiset lentelevät
  pääsi päälle istumahan…”

  Eino Leino: Erotessa

 6. Jussi Raerinne
  5.3.2012 at 12:42

  Lapinharakasta en ole koskaan tehnyt talvihavaintoa. Muuttoaikaan huhtikuulla yksittäishavaintoja on tehty useana keväänä lähinnä Sääperin suunnalla. Pikkulepinkäisen olen tavannut muistaakseni ainakin yhden kerran joskus 1970-luvun lopulla Sääperiltä Onkilammelle menevän rajapolun varrella; nipin napin Suomen puolella!

 7. Maija- Liisa
  5.3.2012 at 14:31

  Näin pikkulepinkäisen viime keväänä täällä kotipihallani Liperissä. Tarkistin asian vielä lintukirjasta.

  Sinirinta viivähti jo vuosia sitten keväisellä muuttomatkallaan
  Joensuun Rantakylässä. Kyllä se on sievä lintu.

 8. Mirja Pusa
  5.3.2012 at 19:08

  En nykyisin kerkeisi edes näkemään värejä saati muuta enkä edes ole lintujen tuntija, mutta oravan tunnen pihallamme?
  Mike

 9. Lasse Federley
  21.3.2014 at 19:32

  21.3.2014 klo 15.30 istui Lapåinharakka kuivuneen lepän latvassa täällä Baggsövdön saaressa. Kihdin reunalla. Melko aikainen kuten myös kevät. Kaunis lintu.

 10. Reino A
  21.3.2014 at 20:21

  Olen tavannut (nähnyt) pikkulepinkäisen Värtsilässä 3 kertaa.
  Patsolan Selkäkylällä, Sääperillä ja Kenraalinkylässä.

  Tänään tulivat nimikkojoutsenet pellollemme.Niitä on kaksi, vaimo antoi niille viime kesänä oikein nimetkin . Ovat päässeet kylläkin unohtumaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *