Saunakulttuuria Vanhassa Värtsilässä

Taitaa meille suomalaisille paras paikka maailmassa olla sauna. Sen lämpö, nautittuna saunavastan kanssa tai ilman, ainakin meidän vanhemman väen mielestä talvipakkasella tai kesähelteellä.

Vanhassa Värtsilässä ennen sotia oli tehtaan ympäristössä laajalti työväestön asuma-alueita: Berliinit, Rämpsät, Pihkalinnat, Joentaustuvat, Onnelat ja pieniä mökkejä mm. Karvolan mäellä. Tietääkseni asunnoissa ei ollut omia saunoja.

Juvanjoen varrella yläjuoksun puolella postisillan vasemmalla puolella oli tehtaan rakentama työläisperheiden yhteiskäyttöön tarkoitettu komea saunarakennus ns. rahasauna, jota perheet ahkerasti käyttivät. Perjantaisin oli naisten ja lauantaisin miesten vuoro. Pesutuvan puolella hoitui pyykkien pesu. Valkopyykki keitettiin isossa padassa lipeävedessä yhteisesti lakanan sisään nyytiksi käärittynä, eivätpähän näin päässeet sotkeutumaan.

Rahasauna. Kuva Hilkka Partanen.

Lasten mielestä saunomisreissuun liittyi oma hohtonsa, kun saunalta sai ostaa saunomisen jälkeen punaista limonadia. Ystäväni edesmennyt Irja Nikkanen os. Konstig kertoi hersyvästi, olipa mukana mummi tai ukki, aina limpparipullo ostettiin ja jaettiin tasan puoliksi ja sillä hyvä.

Värtsilässähän oli muuten oma virvoitusjuomatehdas, joka toimi vain kesäaikaan. Talvella virvoitusjuomien kulutus oli varmaankin vähäistä. Postisillan toisella puolella, joen alajuoksun oikealla puolella, oli sitten ns. herrojen sauna. Se oli ollut käyttäjilleen maksuton. Kertoi Sirkku. Jokainen saunan käyttäjäperhe, joutui täyttämään isot vesipaljut vuorollaan, jatkoi Sirkku.

Sain sellaisen käsityksen, että kaikki oli sujunut yhteispelillä hyvin. Nyt molemmat saunat on purettu. Saamani tiedon mukaan oli saunojen paikalle tarkoitus rakentaa uudet saunat, mutta ainakaan viime kesänä niitä ei näkynyt. Liekö edes seuraavassa kymmenvuosi suunnitelmassa? Kysyy Hilkka.

4 comments for “Saunakulttuuria Vanhassa Värtsilässä

  1. 1.6. -12.Liittyen -Hilkan saunajuttuun- – –

    Synnyinkotini lähinaapuri -Antti Väänänen oli pitkän linjan tehtaalainen, alkaen jo hyvänmatkaa 1800 luvun puolelta ja työskentelisierllä aina kaksikymmenluvulle saakka martteenilla.
    (tarkoittanee ns,Martinuuneja tai Masuunia?) Antti kertoi että. jonkin matkaa, ennen kieltolakia toimi Värtsilässä- Eedelmannin Oluttehdas? Se aika, oli ollut joillekkin paikallisille, hyvinkin rempsakkaa aikaa ja teki monista -putkijuoppoja. olipa eräs talon emäntäkin sortunut oluen pauloihin.

    Mitä tänään tuohon sanoisi???

    Yrjö.J

  2. 2.6.-12 Kiitos Sepo Pusalle vinkistä.

    Kävin lävitse kaiken aineiston, jota Värtsilän olutpanimosta oli aikaisemmin kirjoitettu, todella mielenkiintoisaa. Jutuissa ja dokumenteissä vilahteli useita muitakin henkilöitä, joista olin jo lapsuudessani kuullut,mm poliisi Häkkinen, nimi liittyi erääseen hirven salakaatojuttuun, josta voisin kertoa joskus tuonnempana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *