Saunamestari

Saunasta sairaalaan
Timo Kaukosen tarina
Suomalainen kilpasaunoja

Timo Sandberg: Saunamestari Timo Kaukosen tarina, Karisto 2012

Kesällä 2010 järjestettiin Heinolassa saunomisen mm-kisa. Mukana oli suomalainen saunoja, Timo Kaukonen ja hänelle tuli laudekaveriksi finaaliin kipua lievittävillä aineilla doupattu venäläinen konkari, Vladimir Ladyzenski. Uusi kilpailusauna antoi helvetillisiä löylyjä ja kaverukset olivat päättäneet, että  heti ei lähdettäisi lauteilta. Homma päättyi onnettomuuteen, kun molemmat kilpailijat saivat vakavia palovammoja ja venäläinen kuoli vammoihinsa kilpailupaikalla. Kaukonen selvisi elävänä,  mutta kävi lähellä ”rajaa”.

Kuva: Karisto

Kirja kertoo Kaukosen tarinan. Poika ”kunnostautui” jo nuorena kun räjäytti omatekoisen pommin ja sai palavammoja. Saunoja hänestä kehittyi vähitellen ja isän esimerkkiä noudattaen hän alkoi kohta lyödä lisää löylyä, vaikka kaverit ja siirtyivät alalauteelle ja kylmään suihkuun.

Tahko Pihkala suunnitteli aikoineen saunomista olympialajiksi. Hänen suunnitelmansa mm. käytettävästä kiukaasta olivat niin tarkkoja, että niitä on hyödynnetty nykyisissäkin kilpakiukaissa. Menehtyneen venäläisen saunojan tilanteesta on käyty paljon spekulointia. Joku väitti, että Ladyzenski otettiin viimeisenä pois löylystä ja muutenkin suosittiin Kaukosta, joka oli oma poika. Niin tai näin, mutta kilpasaunominen sai vakavan takaiskun ja Kaukostakin kuulusteltiin mm. poliisin toimesta melkoisen tarkasti.

Kirja sisältää paljon kerrontaa saunamestarista, joka oli kysytty mies myös ulkomailla. Vielä onnettomuuden jälkeen hän antoi saunomisnäytöksen mm. Kiinassa. Saunominen on suomalaisille rakas laji. Siksi kirja kiinnostanee monia lukijoita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *