Kotihirviöitä

Röyh-Eliö ja Stressipessi
Kotihirviöitä moneen lähtöön
Opettavainen kuvakirja

Stanislava Marijanovic´: Kotihirviöiden käsikirja 3, suom. Tuomas Nevanlinna, Lasten Keskus 2012

Lähipiirissämme piileksii outoja olentoja, jotka sekaantuvat monin tavoin elämäämme. Ne yrittävät jatkuvasti saada arkeamme sekasortoon. Mitäpä tuumit esim. kateushirviöstä (”Mustus Succus”) joka saa lapsen kadehtimaan vaikka toisen onnistunutta piirrosta ja rutistamaan sen lopulta roskakoriin. Olisi kuitenkin pystyttävä löytämään jotain hyvää myös sen toiseksi jäävän tuotoksesta, että sopu säilyisi. Pienet, hyvät sanat ratkaisevat.

Yksitoikkoisuuden hirviö ( ”Toni Montoni”) taas hyökkää kimppuusi, kun sinun on istuttava vaikka kiltisti ruokapöydässä kunnes muut ovat saaneet ruokansa loppuun. Kun vanhemmat neuvovat sinua ja pitävät ns. ”saarnan” iskee Toni ja saa sinut suunniltaan. Viikonloppulaiskuushirviö (”Sapaatti Apaatti”) iskee viikonloppuna ja saa sinut jäämään sänkyyn, vaikka ulkona olisi monenmoista mielekästä puuhaa. Hermopainehirviö (”Stressipessi”) lienee tuttu myös aikuisille, joille kerääntyy paineita vaikkapa töistä tai lastenhoidosta ja kun katsellaan uutisia, niin isä hermostuu ihan tyystin kaikista euro-hömpötyksistä ja ”herrojen” rahasotkuista. Ainaisen kiireen hirviö (Hirmuskiirus Hoppupoppu) lienee sukua tälle edelliselle ja saa aikuiset valtoihinsa, niin että heiltä ei jää lapsille muruakaan aikaa leikkiin ja vaikkapa kirjan lukemiseen yhdessä. Tupakointihirviö (”Röyh-Eliö”) ei myöskään ole lasten mieleen.

Toki tupakointi on nykyisin kiellettyä sisätiloissa ja kukapa sitä altistaisi läheisiään, vaikka lapsia, savulle tahallaan. Lapsen on kuitenkin syytä muistaa, että nuoruus on lähellä ja Röyh-Eliön houkutukset kaveripiirissä.

Kirja vaikuttaa kivasti tehdyltä. Hauskojen tekstien ja kuvien avulla puhutaan tärkeää asiaa.

1 comment for “Kotihirviöitä

  1. Kuulostaa piristävältä luettavalta
    vaikkapa Känkkäränkkä-päivänä.
    —-
    Annami Poivaara kirjoitti Känkkäränkkä-satuja
    jo -70 luvulla. Niitä on julkaistu hänen satukokoelmissaan.
    Mikko Alatalo lienee saanut niistä innoitteen
    omaan Känkkäränkkä lastenlauluunsa 80-luvun alussa.
    Jope Ruonansuu on sitten parodioinut Alatalon Känkkäränkkää
    ja tehnyt siitä omaa ”aikuisviihdettään”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *