Ohjeita oppilaille

Makarin kansakoulu. Kuvan omistaa Pälkjärven pitäjäseura.

Makarin kansakoulu Pälkjärvellä valmistui ja aloitti toimintansa vuonna 1919. Makarilaisten lisäksi samaa koulua kävivät myös naatselkäläiset. Maikki ja Toivo Leini aloittivat opetustyönsä koululla syksyllä 1927 ja toimivat koulun opettajina jatkosodan päättymiseen saakka. Olen kuullut koulua sanottavan myös Leinin yliopistoksi.

Isäni kävi Makarin koulua vuosina 1922-1926 ja äitini 1931-1937. Jatko-opetukseen samassa koulussa äiti osallistui neljän lukukauden ajan. Äitini luokkatoveri Hilkka Könönen on merkinnyt muistiin Leinien ajalta seuraavat yksitoista ohjetta, joita oppilaiden tuli noudattaa.

  1. Käy koulussa säännöllisesti! Sillä jokainen tunti minkä olet poissa koulusta, häiritsee omaasi ja muiden oppimista.
  2. Jos sinun joskus täytyy sairauden tai jonkun muun tärkeän syyn tähden olla koulusta poissa, niin ilmoita siitä ensi tilassa opettajallesi.
  3. Kulje matkoillasi siivosti ja tervehdi vastaantulijoita! Älä tunkeudu matkustavaisten rattaille tai rekiin. Älä heittele kiviä, älä melua tiellä taikka pysähtele telmimään, ettei koulu saisi moitteita sinun tähtesi. Vältä luvattomia teitä ja etenkin heikkoja jäitä joihin moni on hukkunut.
  4. Älä koskaan koulumatkoillasi, äläkä muulloinkaan tee pahaa pikkulinnuille, eikä muille eläimille, vaan suojele niitä. Älä myöskään vahingoita kasveja tai istutuksia, sillä ne ovat luonnon kaunistuksena.
  5. Tule kouluun kasvot ja kädet puhtaaksi pestyinä, pää kammattuna ja vaatteet siistittyinä. Savu määräajalla kouluun, pyyhi jalkasi. liiku hiljaa ovissa, riisu päällysvaatteesi naulaan, tervehdi huoneessa olijoita ja kellon soidessa käy siivosti paikallesi.
  6. Ole opetustunnilla hiljainen ja harras. Muista, että ensimmäinen menestymisesi ehto on opetuksen tarkka seuraaminen.
  7. Noudata tarkoin koulun järjestystä, vastaa opettajasi kysymyksiin reippaasti, raikkaalla ja kuuluvalla äänellä.
  8. Käy välitunnilla ulkona raittiissa ilmassa sään mukaan puettuna ja älä siellä seisoskele, vaan ole vilkkaasti liikkeellä, sillä raitis ilma ja liikunto ovat terveytesi tärkeimmät ehdot.
  9. Hoida huolella omiasi ja koulun kapineita! Älä hukkaa tai turmele sitä mitä sinulle on annettu käytettäväksi, äläkä koulussa kuljeta luvattomia tavaroita. Älä tahraa tai muutoin turmele kirjojasi, vihkojasi, vaatteitasi, koulupöytääsi tai muita koulun esineitä, sillä vanhempasi kuluttavat muutenkin paljon sinun tähtesi!
  10. Noudata kaikkialla hyvää käytöstä! Pidä tarkkaa huolta omasta sekä toverisi käytöksestä, niin hyvin koulun piirissä kuin sen ulkopuolellakin. Jos tulisit jotain pahaa tehneesi, niin mene heti rauhallisesti tunnustamaan ja anteeksi pyytämään. Jos toverisi tekevät jonkun rikoksen, niin velvoita heidätkin viipymättä samoin tekemään.
  11. Vanhempasi ja opettajasi näkevät sinusta paljon huolta ja vaivaa. Ole siis heille kuuliainen. Karta valhetta ja vilppiä. Rakasta totuutta ja rehellisyyttä. Näin vartutat itsesi kunnon kansalaiseksi työskentelemään isänmaan hyväksi ja Jumalan kunniaksi.

Koululaiset, opettajat ja vanhemmat, millaisia ajatuksia ohjeet herättävät teissä näin uuden lukuvuoden alkaessa? Kertokaa mielipiteitänne ja ajatuksianne!

10 comments for “Ohjeita oppilaille

  1. Kylläpä onkin ollut komea rakennus Makarin koulu.! En ole aikaisemmin muistaakseni nähnyt tätä valokuvaa. Minulla on sellainen piirros, jossa ääriviivat erottuvat. Mistähän voisin
    saada kopion tästä kuvasta?

    Taitaisi olla paikallaan noiden ”teesien” uudelleen käyttöönotto.

  2. Vanhemmat totesivat aina että
    oohan immeisiks’ silloin kun joku
    meistä lapsista oli lähdössä vaikka
    naapuriin leikkimään.

    Ilmeisesti myös Kurikan ja Ilmakan
    koulussa opitut teesit kiteyteettiin näin
    käytännössä yhdeksi lauseeksi
    ”immeisiksi” olosta.

  3. Kylläpä on ohjetta kerrakseen. Ei noin pitkää ohjeluetteloa millään muista. Parempi sanoa jotta olkaa immeisiks.

    Tuossa koulussa on äitini Hilja Asikainenkin koulunsa käynyt.

    Mutta mitä varten tikkaat katolle ovat tuollaiset, kahdet rinnakkain?

  4. Alpoaatos heitti tuohon kysymyksen, että mitä varten kahdet tikkaat rinnakkain?

    Kuvassa, niinkuin siihenaikaan tapana oli, on palohaka oikeanpuoleisessa tikaspuussa.
    Olettaisin paritikkaat olevan juuri kattopaloja varten.
    Olihan ne kaikki katot silloin päreestä tehdyt ja arkoja syttymään kipinästä.

    Voivat vaikka kastalla vedelläkaton piipun läheltä, ennen uunien lämmittämistä.
    50-luvulla oli pärekattojen päällä olevan piipun päällä jo kipinäverkotkin.

    Olisivatkohan paritikkaat tehty kattopaloja varten ylös / alas liikennettä varten?

    Mitä sanovat nykyajan palomiehet tästä arvauksesta?

  5. Olin silloin pikkupoikana paikalla kun Värtsilän kunnantilan navetta -tai katto syttyi tuleen. Eli se missä nyt on Kesäteatteri.

    Ihmisketjut muodostettiin varmaankin joelta katolle esti. Täydet vesisangot annettiin ihmiseltä toiselle portaiden oikeanpuoleisessa jonossa. Tyhjät sangot kulkivat vasemmanpuoleisilla tikkailla olevassa jonossa. Me pikkupojat kelvattiin avuksi, varsinkin niitä tyhjiä sankoja kuljettamaan.

  6. Martin selitys paritikkaista tuntuisi johdonmukaiselta.

    Ennen sen ilmestymistä meinasin heittää vitsinä Alpoaatokselle, että entäpä jos koululla on järjestetty katolle kiipeämiskilpailuja tyyliin; kumpi ensin savupiipun luona.

    Sakarin löytämä videopätkä Kaurilan koulusta oli tosi mukava. Mulla on haaveena, että pääsisin joskus tutustumaan tuohon koulumuseoon Kaurilassa.

  7. Saimme eilisiltä vierailtamme tuliaislahjaksi
    valkoisen soittorasian. Pyyhin siitä äsken pölyjä
    ja samalla vetäisin sen käyntiin.
    Mitäs sieltä kuuluikaan? No, sävelmä
    oli sama kuin vanhassa ”Lapsukaisten koululaulussa”
    joka alkaa näin:

    Koska meitä käsketään
    mielessämme pitämään
    neuvoa ja opetusta
    josta saamme valistusta
    niin me kaiken ikämme
    mielessä sen pidämme!

    Kummallinen sattumus, sanoisin.

  8. Lähdin tänään ennen puoltapäivää polkemaan Haltialaan. Siinä ajellessa ajatuksia tuli ja ajatuksia meni – syksyyn ne lähinnä liittyivät.

    Kaksi musiikkikappalettakin siellä ajatusten virrassa pyöri. Ensin Syysunelmia ja kohta sen jälkeen Koska meitä käsketään…

    Sieltäköhän se Tellervon soittorasiasta singahti minun korviini tuo viimeksimainittu?

    Kummallinen sattumus, sanoisin minäkin.

  9. kaurilan kansakoulu videosta löysin aiemmin esittämääni kysymykseen vastauksen,eli kaurilaisten ellilän hovin henkilöt ovat varosia ty rakennus siirretty aseman tienoolle 1897-98,löppöset ostaneet ellilän myöhemmin,nyky ellilä,olitan,on varosen veljesten rakennuttama.juuret hakusilla, korjatkaa,jos aihetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *