Pururata hunningolla

Hemppa Turunen kirjoitti 13.8.2012 viikon 33 puheenaiheessa seuraavasti:
Puhutaan nyt tämä viikko hiipuvista harrastuksista. Yksi aihe, josta aioin tehdä otsikko jutun on lasten kisat, kuten Hippokisat kesällä ja talvella ja lisäksi maastojuoksu, kun on siihen ihanteellinen pohja pururadalla.”

Kuva: VTOH.

Kävelin Värtsilän urheilutalon pururadan ympäri kolmisen viikkoa sitten. Ei näkynyt muita liikkujia. Pururadan kunto oli surkea, kaukana ihanteellisesta, paikka paikoin radalla kasvoi lähes miehen korkuista heinää. Koiviston kohdalla koivusta pudonnut latvus oli tuonut maahan valojen kaapelin ja samalla tukkinut radan.

Onko radan alennustilan syy kenties huoltovaje, josta johtuu heinittyminen, josta taas johtuu sen huono käyttöaste, joka johtaa nuorten (ja vanhempienkin) kuntovajeeseen, ja se vaikuttaa aina olympialaisten mitalikertymään saakka? Jos huoltovajeesta on kysymys, toivon, että kunnan päättäjät hoitavat pururadan harrastuskuntoon asappina, tai sitten kylän aktiivit polkaisevat radan kunnostustalkoot liikkeelle sopivan tilaisuuden tullen niin, että Hempan ideoimat lasten maastojuoksukisat saavat ihanteellisen pohjan.

VTOH

Share

8 comments for “Pururata hunningolla

 1. Sakari H
  31.8.2012 at 7:42

  Onpa VTOH:n jutuilla perspektiiviä. Ihan akselilla Kiina ym. – Värtsilä. Hyviä kaikki, mutta jotensakin kotoisampi tämä viimeisin. Vaikka pururata antaakin mahanpuruja, että sitä rataa.

 2. Alpoaatos
  31.8.2012 at 8:30

  Kas kun ei tavattu.. minäkin kävelin sen lenkin samoihin aikoihin. Eihän se ole ollut ”pururata” enää vuosiin, mutta eipä tuo ole paljon haitannut. Hyvä polun pohja kuitenkin.

  Tuossa tarvitaan sitä kansalaistottelemattomuutta mitä Kausta hautausmaallakin. Otanpa vesurin mukaan kun seuraavan kerran siellä liikun liikun. Saa sillä ainakin koivun latvapuolta lyhyemmäksi. Moottorisahaa en lenkillä kantele, enkä viikatetta

 3. anneli
  31.8.2012 at 8:43

  anneli 31.08.2012

  Pururatahan on parhaassa kunnossa vuosiin, nurmikot ajettu ja linjat korjattu. Kannattaisiko Hempan päivittää tilanne ennenkuin kirjoittelee. Käykää ihmiset lenkillä ja nauttikaa kaunista lunnosta.

 4. Mirja Pusa
  31.8.2012 at 9:42

  Johtuu hyvin monista syistä, että pururadalla käy hyvin vähän väkeä tai on käynyt. Ikääntyminen ja sairastaminen on yksi syy ja este, vaikka
  asuisi kuinka lähellä. Nuoremmat ovat hävinneet tästä kylästä eikä niitä muutenkaan näy tämäntapaisissa harrastuksissa.Hyvä Alpo,kun sinä käyt sieltä kaukaa. Kyllä olemme täällä asuessamme sitä käyttäneet kovasti hiihtämällä – ei uskois, kun nyt meitä katselee. Olin näkevinäni, että kunnan auto miehineen ajoi ylös – varmaan jotain tekemään.
  Meidän perheen kuntoilijakin kuntoilee omassa puutarhassa – hyvä, että edes siinä.Terv. kaikille kirjoittajille MirjaSisko

 5. Alpoaatos
  31.8.2012 at 10:39

  Kiitos tiedosta Anneli. Tuohan on hieno uutinen. Mielestäni kyseinen kuntorata on ollut erinomainen ulkoilu lenkki. Siinä on vaihtelevasti pieniä nousuja ja laskuja ja lisäksi se on valaistu. Tosin minun vähäiset lenkkini pyrkivät ajoittumaan niin iltaan, että valot sammuvat kesken matkan. Nykyisin osaan varata taskulampun mukaan.

  Rata on maksimissaan noin 2 km ja jos oikaisee niin noin 1,5 km. Mielestäni satunnainen matkailija voi sen kiertää vaikka ”näppäskengissä”. Talvella siinä on hiihtolatu.

  Kunpa tämäkin rata olisi ollut jo silloin olemassa kun Värtsilässä oli paljon maastojuoksuharrastusta.

  Laitan oheen karttalinkin, josta kauenpana asuvatkin pääsevät jyvälle mistä puhutaan. Ettei jäisi vain ”sisäpiirin” tiedoksi.

  http://kansalaisen.karttapaikka.fi/linkki?scale=8000&text=Valaistu+kuntorata&srs=EPSG%3A3067&y=6903601&mode=rasta&x=686835&lang=fi

 6. Hemppa Turunen
  31.8.2012 at 22:14

  Pitäisköhän päivittää noita tietoja, ettei jutut karkaa hakoteille ja kun vielä muistaa. Pururata-aihe ei ole minun kirjoitus, siinä alussa mainitaan edelliseen asiaa kylläkin sivuavaan aiheeseen alkuintro ja kirjoittajan puumerkithän löytyy viimeistään tekstin jälkeen.

  Itse pururata-asiaan. Kunta rupesi toimenpidetalkoisiin loppukuusta. Oli kuulema korjattavaa ja raivattavaa ollutkin reippaasti. Valaisimien ja linjankin korjausta ja Jannen kertoman mukaan se on nyt raivattukin ihan kisakuntomittoihin. Lisäksi on luvattu toimittaa vielä purujakin, joiden levitys olisi esissä.
  Niin ja aikoinaan, kun se ratatehtiin ja pidettiinhän siinä monia kesä ja talvikisoja hiihdossa ja maastojuoksussa. Silloin sen virallinen pituus oli mitattuna: sisälenkki 1,4 km ja kokopituus lähdöstä maaliin 1,6 km. Se oli silloin, kun se rata oli vielä nuori, mutta ilmeisesti kasvuiässä, koska se nykyisin on kuulema kasvanut jo kahteen kilometriin.
  Toinen asia 13.8 kirjoittamaani vihjeeseen missäs pidetään Värtsilässä vaikka lapsille yu-kisoja, kun urheilukentällä ei ole ollut vuosiin käyttöä ja kunta on päättänyt, ettei sitä pidetä kunnossa kuunnantoimin aiheettomasti. Siis edelleen sanoisin HERÄTYS hyvät immeiset.
  Jos näitä kerran ihan rahalla rakennettuja alueita ei enää tarvita, niin ei sitten sen enempää, mutta jos näille olisi tarvetta, kuten aiemmin olen tuonut aiheet ilmi. Niin miten meidän todella tulisi toimia.
  Tässä on tilanne se niin kuin eräässä jutussa, jossa edellisenä vuonna kunta oli tuonut SOSLTK toimesta polttopuut valmiiksi pilkottuina ja säästötoimien takia puut olivatkin tulleet pitkinä. Valituksen aihehan siitä oli tullut. No se siitä toivottavasti tämä juttu ei riso ketään kovin pahasti.

 7. Alpoaatos
  3.9.2012 at 9:21

  Hemppa on ihan oikealla asialla kun yrittää muistuttaa meitä kaikkia tärkeistä asioista. Varsinkn kilpaurheilu näyttää loppuneen Värtsilän lähistöllä. Urheilukentät saavat vesottua käyttämättöminä ihan rauhassa. Urheiluseuroistakaan ei ole paljon muuta kuin muistot ja nimet jäljellä. Kuntoliikuntakin lienee pääosin siirtynyt sisätiloihin. Niissä en ole kyllä käynyt kun siellä pitäisi osata pukeutua muotivaatteisiin.

  Mutta ei hylätä Hempan ajatusta lapsille suunnatusta liikuntaharrastuksesta. Hippohiihto tai joku vastaava on lämpimästi kannatettava asia. Lapsia on kuitenkin aina. Enemmän tai vähemmän. Ja he haluavat liikkua. Tarvitsevat vain meitä vanhempia siihen hiukan ohjailemaan. Eikun ideariiheen, aikuiset. Joku idea on minullakin tarjolla.

  Mutta sitten otsikon aiheeseen.
  Pururata on nyt todellakin loistokunnossa. Koivu radan ja sähkölinjan päältä on poistettu ja ruohot on silputtu koko polun leveydeltä jollakin isolla traktorisilppurilla.

  Suuret kiitokset radan kunnostuksesta vastanneille !

 8. muistelija
  3.9.2012 at 9:27

  Todella on! Värtsin innostamana lähdin minäkin pururadalle hoitokoiraani liikuttamaan (ei ollut kieltoa!)Sienikori oli mukana, saimme saaliiksi muutamia sieniä, ihania puolukoita ja nenään entisaikojen heinäntuoksun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *