Tapsa

Miesten mies
Sotaveteraanina olympiavoittajaksi
Mielenkiintoinen elämänkertakirja

Lasse Erola: Tapsa, Tapio Rautavaaran elämä, Helsinki-kirjat 2012

Tapio Rautavaaran tuntevat kaikki, tai eivät ehkä nuoret, joille tämä viime vuosisadan loppupuolen sankari on vain nimi monien muiden isovanhempien suosikkien joukossa. Itselleni ”Tapsan” vaiheet ovat tulleet tutuiksi myös elämänkertakirjoista, joita on ennen tätäkin ilmestynyt runsaasti. Tapsa kertoi elämänsä vaiheista myös lauluissaan. Hän koki riisitaudin, lastenkodin, kunnan elättinä olemisen, lapsityövoimana olemisen, jne…

Mutta Tapsan elämään sisältyi myös tuhkimotarina vailla vertaa. Urheilu oli hänelle tärkeää jo nuoresta lähtien ja etenkin keihään heitto. Tapsa tuli kehittäneeksi uuden ja suosioon nousseen keihäänheittotyylinkin, koska riisitaudin jäljet estivät keihään pitämisen alhaalla heittohetkeen asti. Niinpä Tapsa piti keihästä hartioiden yläpuolella vauhdinoton ajan, kuten nykyisinkin on tapana.

Tapsa voitti kultaa Lontoon olympialaisissa, vaikka oli kisan vanhin urheilija, sodat käynyt veteraani. Hän kuitenkin antoi kunniaa myös kilpakumppaneilleen, tuumien, että väärä mies voitti, koska siellä oli parempikuntoisiakin miehiä, joilla ei ollut niin hyvää tuuria kuin hänellä. Tapsa kun löysi veden liottamasta kentästä kiinteän jalansijan ja käytti sitä ponnistusalustana. Nämä kertomukset ovat 50-60 – lukulaisille yhtä tärkeitä, kuin myöhemmin Virénin urotyöt.

Kirja sisältää paljon Rautavaaran omaa kerrontaa, koska toimittajalla on ollut käytössään varsin laaja valikoima ääninauhoja edellisten kirjantekijöiden arkistoista. Kerronta on paikoin raportoivaa, mutta kun Tapsa lasketaan ”ääneen” niin hommaan tulee sopivasti draamaa, jopa ylimitoitettua. Mieshän on sankari, jonka saappaisiin ei moni ole yltänyt, olympiavoittaja, filmitähti, levylaulaja, maailmanmestari.

4 comments for “Tapsa

  1. Taisi olla Karhumäessä jossa Tapsa heitteli keihästä ja karjalaismummot katselivat ja tuumivat, ”että pitkälleppäs priha heität”.

  2. Tapsan itsensä mukaan maatuskat istuivat aidan päällä ja sirkuttivat: ”Ylen äijä sie visgoat!” Suomalaisten muisteluita Tapsan kohtaamisesta on luettavissa tuoreessa tietokirjassani ”Tapsa – Koko kansan reissumies”, joka ilmestyi Aviador Kustannuksen julkaisemana elokuun 2020 puolivälissä.

  3. Pöydälläni on Hannu Ignatiuksen ja Tomi Lindblomin toimittama
    uunituore kirja: Tapsa – Koko kansan reissumies. Kirjassa on
    monen tunnetun suomalaisen, kuin myös meidän tavallisten
    ”pulliaisten” muisteluksia Tapio Rautavaarasta.

    Sain kutsun kirjan julkaisutilaisuuteen, koska mukaan oli
    mahtunut minunkin pieni muistelukseni.

  4. Hieno homma molemmilta👍

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *