Erämaailma 2012-2013

Eräjuttuja kerrakseen
Erämaailma pysyy ja paranoo
Ahvenpilkiltä hirvijahtiin

Erämaailma 2012 – 2013, toim. Tuomas Kares, Karisto 2012

Erämaailman kirjoittajakaartissa on tapahtumassa myös sukupolven vaihdosta, kas kun pitkän linjan eräkirjailija joensuulainen opettaja Matti Kettunenkin on saanut pojastaan Timo Kettusesta oivan kirjoittaja- ja kuvaajakaverin. Matti Kettunen tosin jatkanee rapsakoiden eräjuttujen tekoa vielä pitkään. Tällä kertaa Matti juttelee körmyniska-ahvenista ja niiden pilkkimisestä. Poika, Timo, puolestaan tarinoi sävykkäässä jutussaan kanahaukan perspektiiveistä ja yhdistelee tuota villiä saalistajaa itseensä, tuulastamalla saalistajaan.

Sauli Uhlgren kertoilee nuoren pojan jännitteisestä seikkailusta onkivavan kanssa kuohuvan kosken keskellä. Martti Peltomaan eräjutun haikeutta korostaa koiran kuuroutuminen. Kari Kovalainen lähtee kaverin kanssa kairaan kevään korvalla ja päättää viipyä siellä koko toukokuun, kevään tuloa tarkkaillen ja kuvaten. Pertti Ehrnrooth on viehättynyt kanootilla meloskelusta ja Ounasjoen maisemissa fiilistelystä. Pentti Aaltonen on etelässä barrakudapuuhissa, Pekka Reinikka kertoo karhujahdista, U.Pekka Kinnunen taas jutustelee hirven mehtuusta ennen ja nyt.

Eräkirjallisuus on miesten mieleen. Sen kertoo tuttu divarin omistaja, joka tuumii, että eräkirjat ja sotakirjat katoavat hyllyiltä kuin kuumille kiville. Joskus kaipaisin mukaan vähän enemmän henkilökemiaa ja  novellirakenteita, mutta vannoutunut erämies voi olla toista mieltä, viihtyy paremmin autenttisten metsästys- ja kalastusjuttujen, sekä luonnonkuvauksen parissa. Itse olen tehnyt eräjutun joka syksy mm. Erämaailmaan ja mielelläni ryyditän juttuja huumorilla. Hivenen jäin kaipaamaan naisen ääntä eräjutuista, kun taitava kertoja Aini Tahvanainenkaan ei ole enää tuomassa naisnäkökulmaa kirjaan tänä vuonna.

5 comments for “Erämaailma 2012-2013

  1. Jos haluaa tutustua vähemmän romantisoituihin erä tarinoihin niin Unto Ek on tähän sopiva kirjailija. Aloituskirjaksi sopii Hirventappopaikka joka on ehkä hänen tuotannonstaan paras kirja.

  2. Jouko Varonen mainitsee Aini Tahvanaisen.
    Aini on os Vepsäläinen ja hän on syntynyt
    Tuupovaarassa. Yllätyin ajallaan että tämä
    hentoinen nainen on eräkirjailija.
    Kun asuimme Lehmossa hänen asuinpaikkansa oli noin
    kilometrin päässä kotoamme, miehensä taisi olla
    seppä jonka paja oli aivan tien varressa.

  3. Kappas vaan nyt on kyllä Googletettava tuo Aini Tahvanainen ja katsottava mistä löytyy hänen kirjallista tuotantoa. En ole reiluun kymmeneen vuoteen eräkirjallisuutta juurikaan lukenut mutta jos Ainia löydän hankin luettavakseni.

  4. Aini löytyy ja kaksi kirjaa Kuutamokettu ja muita erätarinoita 1988 ja Sopulien yö 1990. Seuraavaksi tarkistettava löytyykö Kiteen kirjastosta.

  5. Kävin Kiteen keskustassa iltapäivällä. Löysin ”divarista” Ainin kirjan Sopulien yö. Otin pois kuleksimasta ja kohtapuolin luenkin sen.
    Pitäisiköhän kirjoittaa siitä mitä tykkäsin kerronnasta. Muuten kirja oli kirjaston poistokirja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *