Lunta ja valkeaa joulua

Kuka arvaa Värtsilän laakson lumitilanteen Arppen patsaalta mitattuna.

Kylätalon pihalle on pystytetty lumenkorkeus mittari, josta sen voi todeta. Toivottavasti se säilyy kevääseen saakka, josta voi seurata kokotalven lumitilannetta.

Arvauskisa päättyy  perjantaina 14.12. , koska silloin alkaa jo olla tarkempia sääennusteita jo saatavilla.

Seuraavassa taulukossa viitteeksi edellisten vuosien joulunajan lumitilanne Värtsilässä.

15 comments for “Lunta ja valkeaa joulua

  1. Mittalauvan vasemmalla puolella 28 cm ja oikeella 26sm Ei vuan päinvaston. Tässäpä Ierikan siätieto.

  2. Oleellinen asia jäi tekstistä pois. Siis mikä on joulukuun lopussa lumen korkeus, kuten taulukossa on vielä kysymysmerkki?
    Toinen arvaus voisi olla paljonko on jouluaattona lunta?

  3. No, joulu-uattona on lunta v-puolella 21 ja o-puolella 20. Ierikka.

  4. Tehdään mittaus niin, kuin päivän keskilämmöillekin. Mitataan se keskeltä, niin ei haittaa kaltisuus.

  5. Kyllä mie oon tyhymä! Tietysti. Siis uus siätiijotus: joulu-uattona 20,5 cm ja joulukuun lopussa 27 sm. Eellisen arvion apuna ol Kerttu Kotakorpi ja jäläkimmäisen Pirjo Nuotio. Tuolle jäläkimmäiselle opetin uskontoo Hämeenlinnan tyttölyseossa sillon, kun se ol vielä tyttö. On siitä monet jiät tulleet ja männeet Vanajaveissä ja Jänisjoessakkii. On, on… Ierikka

  6. Täällä etelässä on lunta 30sm ja lisää sataa edelleen.
    Värtsilän lumen korkeuteen vaikuttaa ilmaston muutos.
    Pohjoinen jäämeri sulaa,joka vaikuttaa Värtsilän korkeudella
    lumi tilanteeseen.
    Joulukuun lopussa on Värtsilän lumen korkeus 29sm.
    HYVÄÄ JOULUA.

  7. Joulupäivän aamuna oli lunta Arppen patsaan mittarilla niukin naukin 20 cm ja joku muutama miilii päälle. Joten Lintusen Erkin arvaus voidaan katsoa osuneen nappiin. Miten käynee joulukuun lopun arvausten kanssa, nähdään ja hyvää uuden vuoden odotusta kaikille.

  8. Tänä lauantai ehtoona reissusta tultua kävin katsomassa Arppen lumimittarin ja siellä oli jo 30 senttiä ns. huttulunta.
    Tulossa oleva sää ennuste kertoo vielä kosteaa, ellei vesisateista lunta, joka voi myös vaikuttaa hangen pinnan huomattavaan laskuun. Joten kuka arvaa ja mitä? Uudenvuodenaattoillan lumitilanteen?
    Voi veikata, mutta kilpailun voittaa se joka aiemmin ennusti lumitilanteet jouluksi ja vuodenlopuksi.

  9. Nyt vuoden viimeisenä iltana oli Arppen patsaalla lunta 33 cm.
    Joten Mirjan arvaus kolmestakymmenestä viidestä sentistä osui lähimmäksi.

  10. Heitänpä veikkauksen, että ensi vuonna on yhtä paljon lunta kuin tänäkin vuonna eli 33 senttiä. Varsinkin jos ei sula entiset pois eikä satele uutta

  11. Jos kesällä pitäisi veikata keskitalven lumitilanne, niin vaikeaa se olisi. Helpompi olisi veikata talvella keskikesän lumitilanne.

  12. Helppoahan se on myöskin veikata Vapun lumitilanne.
    Se arvioidaan Ojalan laskuopin mukaan seraavasti;

    ”Jos on Vappuna lunta katolla,
    niin on sitä todennäköisesti vielä maassakin”.

    Hyvää alkavaa VUOTTA 2013 kaikille lukijoille.

    Lehden ylläpitäjille kiitokset menneestä vuodesta,
    ja voimia taas tämän vuoden lehden ylläpitoon.
    Martti K

  13. Värtsilässä ei ole mahdoton lumitilanne. Isäni seurasi lumisateiden ja lämpötilojen määrää ja vaihtelua erityisesti tammi- ja helmikuuiden aikana. Sääteoria oli sellainen, että tammikuu kertoo heinkuun sateista eli heinätyssäistä ja elokuun loppu viljankorjuun keleistä.
    Vielä eräs vanhankansan sääennusteen merkki oli linnunrata. Kysyin isältäni kuinka hän sitä lukee. Vastaus oli marraskuussa katsotaan linnunradan muotoa ja keskitaivaalla on talven puoliväli. Pohjoispuoli vastasi alkutalvea ja eteläpuoli linnunrataa puolestaan kevättalvea. Hän jakoi linnunradan neljännesosiin ja kukin osa vastasi noin kahta kuukautta. Jos linnunradan reunat olivat tasaiset, vyömäiset se tarkoitti seisovia säitä. Repaleinen linnunradanreuna kertoi vaihtelevista säistä ja purkuilmoista. Näin ennusteltiin talven sääjaksoja ja pakkasjaksojen ajoittumiseta ennusteltiin heinänkorjuun sekä elonkorjuun säätiloja. Pakkasjaksot kertoivat heinäpoudista ja suojasäät sateista.

  14. Tuossa Kalevin kertomassa on paljon tuttua tarinaa. Olin juuri vetämässä joulukuun- ja vuositilastoa Värtsilän säästä, kun huomasin vertailuna viime vuosien talvi ja kesä sään yhteneväisyyttä vanhoihin tarinoihin. Kunhan saan tilastot taas ajantasalle, niin pääsette omin silmin niitä vertaamaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *