Koli

”Koli, luonnonkauneudestaan kuulu vaara Pielisjärven kunnassa Pielisen rannalla. Korkein kohta 347 m merenpinnan  ja 253 m Pielisjärven yläpuolella. Laella matkailijayhdistyksen hotelli. V:sta 1939 laelle autotie.”    Näin kertoo Otavan vanha tietokirja matkailijayhdistyksestä, joka tänä päivänä on enemmän kuin voimissaan, kiitos kuuluuu PKO:lle, Pohjois-Karjalan osuusliikkeelle merkittävästä mukaan tulosta ja toteutuksesta.

Jo kauan sitten hakivat suomalaiset sävltäjät ( Sibelius ym.) ja taidemaalarit inspiraatioitaan Kolin komeista maisemista. Syntyi hienoa musiikkia ja upeita taideteoksia taiteilijoiden toimesta. Mittaamattoman arvokkaita töitä.

Kolin matkailuhotelli silloin joskus.

Kolin matkailuhotelli silloin joskus.

Tuo valokuva on lapsuuden kotini valokuvakansiosta. Kuvasa on ensimmäinen Kolin matkailuhotelli näkyvissä etuosaltaan,  on pitänyt saada maisemaakin kuvaan mukaan., kuvan N:o 1459.  Lienee ollut 1950 – 1960 luvulla kun äitini ja isäni ovat olleet tätini ja tätini miehen kanssa Kolin retkellä. Tunnelmallisia mustavalkokuvia on jäänyt muuistoksi. Vaatimattomalla hotellilla on aikanaan aloitettu, mutta entäpä tänään? Rakennettu on uutta toinen toisensa perään.  Palveluita riittää jos jonkin moiseen lähtöön. Me värtsiläseuralaisetkin olemme matkailleet kesällä Kolilla ainakin 3 kertaa. Hyvä sää on suosinut ja uutta nahtävää on riittänyt joka reissulle. Erikoisesti on jäänyt mieleeni hieno multivideoesitys Kolista.

Talvellahan Koli on erittäin suosittu laskettelupaikkana. ” Voi kättä, voi jalakoo” voivat tuumia omat jälkipolven  edustajammekin kolaroidessaan Kolin rinteillä. Lastaa ja kipsiä on tarvittu ja aina on löytynyt apu Keskussairaalasta.

Onnea ja menestystä toivon tulevalle kesäkaudelle Koli toiminnoille. Uskon, että matkailijoita riittää niin koti kuin  ulkomailtakin Kolin vaaroille ”roppakaupalla.”

Hilkka Partanen

Toimitus kehottaa katsomaan myös tämän linkin.  Fimi vuodelta 1943.

 

4 comments for “Koli

  1. Kaunista kansallismaisemaa – on meidänkin perhe käynyt ”silloin ennen” Kolilla ja muutamat kerrat tyttölyseon kouluvuosina.
    Nykyisen jälkikasvun kanssa oli ihana retki – pitää taas mennä.
    Kiva kun Hilkka muistutit Kolin olemassa olosta.
    MirjaSisko

  2. Linkistä avautuvassa Ylen elävän arkiston filmissä kerrotaan, että ensimmäinen matkailumaja rakennettiin Kolille jo v. 1896. Netistä etsityn tiedon mukaan se oli kovin vaatimaton, jossa oli vain kaksi huonetta ja terassi. Myöhemmin siihen lisättiin toinen kerros. Juttu ja pieni kuvakin löytyy tästä linkistä http://www.koli-i.fi/pages/etusivu/suomeksi/koli-opas-mobiilisti/koli-opas-tarinoi/tarinat/ylE4maja-kolin-vuorella.php
    Suurempana kuva on täällä http://www.systeemi.net/Koli-Ylmaja-1910luvulta,name,1331057,auction_id,auction_details#galery

    Tuo Hilkan jutun yhteydessä oleva kuva lienee Elävän arkiston filmissä kokonaan uudistetuksi v. 1930 mainittu ylämaja, jonka voitanee todellakin sanoa olevan Kolin ensimmäinen matkailuhotelli. Lisää kuvia siitä löytyy esim. googlen kuvahaulla ”Kolin ylämaja”.

  3. Hilkan kuva näytti jotenkin tutulta.
    Piti oikein kaivaa äidin peruja olevasta peltirasiasta
    esiin kuva Koli N:o 953. Ilmavalokuvaaja on Veljekset Karhumäki/
    Suomi – Finland, ja kuvan nimi ”Maisema Suomesta”. Sama teksti on
    englanniksi, ruotsiksi ja saksaksi. Hinta on ollut 2 mk.
    *
    Valitettavasti kortissa ei ole mitään käsialalla kirjoitettua
    tekstiä, joten se lienee ostettu matkamuistoksi. Kukai lie
    käynyt ja milloin? Joka tapauksessa kovin on ollut metsäinen
    maisema vielä tuohon maailmanaikaan.
    *
    Täytyykin tutkailla noita kommenttien linkkejä, jospa sieltä
    löytyisi selvyyttä vuosilukuun, ties vaikka sama kuvakin.

  4. Käykääpä ihmiset taiteilijoiden ”Pariisissa” – Kolilla.
    Terv. MirjaSisko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *