Kultapossukerho

KultapossuLapsuudessani olin kultapossukerhon jäsen. Ensimmäinen tilitapahtuma näkyy säilyneessä säästökirjassa vuodelta 1959, jolloin jäsenyyteni alkoi. Tapahtumasta on muistona kirjaan merkitty postimerkin kaltaisilla liimattavilla merkeillä sekä leimalla vahvistettu 2500 markan talletus. Kultapossukerhon jäsenet saivat kullanvärisen säästölippaan. Se oli kuin pankkiautomaatin esiaste. Panot tapahtuivat possun selästä. ”Pikavippiä” tuli joskus otetuksi possun mahasta pyörittämällä jollakin sopivalla esineellä ruuvi auki. Jotain jäi talletettavaksikin ja pahvikantiseen kirjaan merkittäväksi. Kun possu kerättiin pennejä ja markkoja täyteen, sen sai viedä tyhjennettäväksi pankkiin, jossa lapsiasiakaskin sai palvelun. Nykyään vanhuksiakin kyykytetään pankkien jonoissa, koska eivät älyä siirtyä verkkopankin käyttäjäksi.

Oma kultapossukerhon jäsenyyteni näyttää päättyneen jo muutamaa vuotta myöhemmin v. 1962 Kultapossukerho lakkautettiin 2003. Nykyisin tällaiset kerhot luokitellaan lapsille suunnatuksi markkinoinniksi, joka on kiellettyä.

Maija- Liisa

Postisäästöpankki _0002

Postisäästöpankki _0001

14 comments for “Kultapossukerho

  1. Minäkin kuuluin Kultapossukerhoon. Muistelen, että tietyn ikäisenä kerhosta ”erotettiin”, liian vanhana. Tämä oli minulle ensimmäinen asia, josta oivalsin, että vanhenemisen myötä täytyy luopua erilaisista asioista, alkaen tästä Kultapossukerhon jäsenyydestä. Myöhemmin lapsilisien maksaminen loppui (olin liian vanha!) jne…..

  2. Nykyään kultapossukerhoon on alaraharaja. Liekö joitakin millejä, joten ei se ole kaukana.

  3. Näin se Sakari menee.Ennenhän tuo talletussumma oli mainittu 2500 mk ennen kuin kerhon portit avautuivat.Tämä siis ennen 1963 rahauudistusta.Jäsenyys siis edellytti 25 mk eli 4 euron ja 17 sentin talletusta nykyvaluutassa.

    Kerho lähetti myös postia jäsenilleen,mm virikkeellisen lehden jossa oli joitakin tehtäviä.Se oli hyvää vaihtelua sen ajan lapsille.Voi olla välillä hetken sisällä ja tuhertaa jotain paperihommia,ennenkuin taas ulkotyöt tai leikit kutsuivat.
    Nyt kannetaan TV,tietokone ja Ipadi ulos että saadaan lapset ulkoilemaan.Surullista.

  4. Minä myös olin tuon kerhon jäsen, siitä ei enempää, mutta muistan toisen asian, mikä vieläkin joskus kummastuttaa. Meillä oli kansakoulun alaluokilla systeemi, jossa säästettiin paikalliseen Säästöpankkiin. Lauantaina oli säästöpäivä, opettaja keräsi rahat ja ne kyllä tallentuivat kunkin omalle tilille. Kyllä niin hävetti, kun eihän meidän huushollin pennuilla enimmäkseen ollut sitä vitosta, mikä oli pienin mahdollien summa, isorikkailla taas oli jopa kaksikin kymppiä säästettävää. Olikohan tuokaan ihan ”laillinen” homma? Ja enpä muista, että olisin tuon pankkitlin perään kysellyt..

  5. Pengoin pientä puukirstua jossa on
    säilynyt vielä tyttären lapsuuden
    onnittelukortteja.

    Oikein muistin. Sieltä löytyi kortti
    jossa teksti: ”Onnea nimipäivällesi!
    Kultapossukerhon Päämaja”.

    Kortti on lähetetty joulukuussa, tosin ei
    kutsumanimen mukaan. Valitettavasti vuosiluku
    ei ole näkyvissä mutta kyllä sen täytyy olla
    -70 -luvun alkua.

    Kortin kuvassa pipopäiset lapset laskettelevat
    pulkalla mäkeä ja on siinä pari runoakin.
    Tässä toinen:

    Ole yhtä huoleton, nimipäiväsi nyt on!
    Tässä oivat onnen ohjeet:
    reipas mieli ja punaposket!
    *
    Ja sitten asiasta yheksänteen:

    Kyllä siinä mummojen ja paappojen
    posket punoittavat kun Osuuspankki
    meinaa lakkauttaa Niinivaaran konttorin.
    Ei ole sen jälkeen enää yhtä huoletonta
    pankkiasiointi…

  6. Uudelle Osuuspankille taidetaan ”kuoppaa kaivaa” torinkulmalle
    Joensuussa, joten sinne ohjataan asiakkaat Niinivaaraltakin.
    Kaiken on oltava suurta nykyään. Pankkiin täytyy varata aika,
    käteistä ei voi nostaa aina pankin aukiollessa. Mitähän vielä
    keksivät?

    Säästämiseen lapsia olisi hyvä kannustaa, mutta toisaalta
    nykytehokkaana aikana voi vain kuvitella taistelua lasten
    ”sieluista”, jos kultapossukerhot sallittaisiin.
    Pikavippifirmat mainostavat näyttävästi palvelujaan. Ei hyvä.

  7. Olipa nostalginen juttu.Omasta kultapossu-kerhosta muistan,kun Postipankin auto kävi koululla.Oli silloin ”pankkipäivä,jolloin possut tyhjennettiin.Postipankin säästökirjassa taisi olla ensimmäiset talletukset Värtsilän postista.Äiti oli avannut tilin sminun synnyttyäni.Mukavia muistoja!!

  8. Jättiläismäinen kultapossu voisi sopia Guggenheimin museon tilaksi Helsinkiin tai sitten hemmetin suuri Roope Ankan rahasäiliö!
    Mukavia muistoja Kultapossukerhosta ja tosiaan sieltä tuli se vihkonen, jossa erilaisia tehtäviä.
    Possun tyhjentäminen Luopioisten postissa oli yhtä asiakaspalvelun juhlaa, hyvä ettei konttorinjohtaja tullut kiittämään kädestä pitäen!

  9. Enpä ole ennen hoksannut tätä kirjoitusta. Minullakin on kirja tallessa. Värtsilän postin hoitaja Helmi Sistonen on kirjannut tilitapahtumia. Enimmäkseen ottoja, mutta myös säännöllisiä talletuksia siitä Kaustajärven vartion rakentamisesta. Seuraavana keväänä olikin iso notkahdus pankkitilissä kun rahan arvosta leikattiin kaksi nollaa lopusta pois.

    Eikös tuossa Kultapossukerhossa ollut joku sellainen juttu, että ensin oli olemassa kaiken värisiä säästöpossuja. Kultaisen possun omistajaksi ja kerholaiseksi pääsemiseksi piti olla jotain.. En muista mitä, luultavasti jo säästettyä rahaa. Muistaako joku paremmin?

  10. En muista tarkasti, että kuinka sen kultaisen
    possun omistajaksi pääsi. Se saattoi edellyttää
    jonkin tietyn suuruisen summan säästämistä, kuten
    tuolla aikaisemmissa kommenteissa mainitaan.

  11. Minullakin on paljon mukavia muistoja omasta Kultapossukerhosta… Mutta parhaiten säilyvä muisto ei ole kovin mukava ainakaan vaimovainajani kehitysvammaisen velipojan mielestä. Hänhän kuuli kerhosta vasta likimain aikuisena ja lähti innoissaan hakemaan jäsenyyttä. Suuri oli kuitenkin pettymys, kun häntä ei sitten huolittukaan yli-ikäisenä mukaan… Olisikohan tuossa tapahtunut suurikin vääryys, jos hänet olisi hyväksytty mukaan henkisen ikänsä perusteella – onhan hän nyt jo seitsemänkymppisenä edelleen kuusivuotiaan tasolla..?

  12. Sen verran tähdentäisin tuota asiaa, että ei sitä kultapossutiliä ole suinkaan lopetettu..Danske Pankista se edelleen löytyy (siis edellinen Sampo Pankki, edellinen Postipankki.) Minun tyttärelläni on tuo kultapossutili ja aina jouluisin kultapossukerholaiset saavat pankista kirjeen, jossa on jotain joulutekemistä lapsille; askarreltavaa siis. Itse olin pienenä kultapossukerholainen ja muistan kultapossukerhosta tuon lehden ja onnittelukortit merkkipäivänä. Tyttäreni sai possun ja tilin ristiäislahjaksi isomummoltaan.
    Danske Pankista tili siis vielä löytyy ja tässä tietoa heidän sivuiltaan…

    Kultapossu-säästötili
    Kun lahjoitat lapselle ja nuorelle, Kultapossu-säästötili on hyvä vaihtoehto. Säästötilille voi säästää useampi lahjan antaja yhtä aikaa. Tilille voi laittaa rahaa satunnaisesti tai sovitussa aikataulussa. Tilille saa 1,0%:n kiinteän koron.

    Kultapossu-käyttötili
    Käyttötili on Kultapossun perustili. Sen voi avata ja sen saldoa voivat kartuttaa vanhemmat, sukulaiset ja muut aikuiset milloin tahansa, millä summalla tahansa.

    Kultapossulahja on maksuton
    18-27 -vuotiaalle nuorelle voit avata minkä tahansa hyvistä säästämistileistämme. Jos varat halutaan sitoa määrätyksi ajaksi, tiliksi sopii esimerkiksi määräaikaistalletus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *