Kesä alkaa kesäajasta?

Jälleen on se aika vuodesta jolloin pitää kelloja siirrellä.

Kellot siirretään sunnuntaina aamuyöstä eteenpäin yhdellä tunnilla: klo 03:00 -> 04:00.

Kellot siirretään sunnuntaina aamuyöstä eteenpäin yhdellä tunnilla: klo 03:00 -> 04:00. Hyvä muistisääntö kellojen siirrossa on: Aina kesää päin1 tunti! Keväällä eteenpäin ja syksyllä taaksepäin!

Aikavyöhyke on maapallon alue, jolla käytetään samaa aikaa.

Aikaero vierekkäisten aikavyöhykkeiden välillä on yksi tunti tai puoli tuntia siten, että itään päin mentäessä kellonaika kasvaa. Aikavyöhykkeet suunnilleen myötäilevät 15 pituusastetta leveitä kuvitteellisia vyöhykkeitä, joita on kaiken kaikkiaan 24 kappaletta. Aikavyöhykkeitä on yhteensä 39: 24 tasatunnin välistä aikavyöhykettä, puolen tunnin väliset vyöhykkeet sekä kansainvälisen päivämäärärajan länsipuolella käytettävät kaksi vyöhykettä, joilla on yli + 12 tunnin ero UTC-aikaan nähden.

Matemaattisina rajoina aikavyöhykkeiden välillä voidaan pitää pituus­piirejä 7,5; 22,5; 37,5 jne. astetta itäistä tai läntistä pituutta aina 15 asteen välein. Nämä rajat sijaitsevat niiden pituuspiirien puolivälissä, joissa aikaero nollameridiaaniin verrattuna on täysiä tunteja. Useimmissa valtioissa on kuitenkin koko valtion alueella käytössä sen aikavyöhykkeen aika, johon maan keskeisimmät osat kuuluvat. Täten aikavyöhykkeiden rajat poikkeavat jonkin verran pituuspiireistä ja noudattelevat sen sijaan valtioiden rajoja.

Poikkeuksena ovat jotkin länsi-itäsuunnassa pitkät valtiot kuten Venäjä, Yhdysvallat ja Kanada, joiden eri osissa on eri kelloaika; tällöinkin niiden rajat noudattavat yleensä osavaltio- tai muita hallinnollisia rajoja eivätkä pituuspiirejä.

Keskusjohtoisessa Kiinassa on vain yksi aikavyöhyke, vaikka sen alueella voisi olla viisi, joista kolme kokonaista vyöhykettä. Lisäksi on huomattava, että esimerkiksi Ranskassa ja Espanjassa on voimassa Keski-Euroopan aika (UTC + 1 h), vaikka nämä maat sijaitsevat pääosin Länsi-Euroopan aikavyöhykkeellä (UTC). Muutamissa maissa on myös käytössä aika, jonka ero UTC:hen verrattuna ei ole tasatunteja vaan esimerkiksi 3 ½ tai 5 ½ tuntia.

Aikavyöhykkeet määritellään suhteellisina nollameridiaaniin, joka kulkee Greenwichin kuninkaallisen observatorion läpi Lontoossa, Britanniassa. Tästä aikavyöhykkeestä käytetään tunnusta UTC. Esimerkiksi Suomi on normaaliaikaan kaksi tuntia nollameridiaanin aikaa edellä, joten Suomen aikavyöhyke on UTC+2 ja kesäaikaan UTC+3.

Naapurimaamme Venäjä siirtyi pysyvästi kesäaikaan 2011, eli kelloja ei itänaapurissa siirrellä enää. Peruisteluina olivat mm. että kellojen siirtäminen aiheuttaa stressiä niin ihmisille kuin eläimillekin. Kellojen siirtäminen vaikuttaa ihmisen biorytmiin aiheuttaen stressiä ja sairauksia. Eläimistä mm. lehmät eivät ymmärrä, miksi ne lypsetään eri aikaan.

Kesäaika alkaa samalla kellonlyömällä kaikissa EU-maissa. Siirtyminen on tarkasti määritelty, jotta kansainvälinen lento- ja junaliikenne pysyvät aikataulussaan.

Nykyisin monet käyttämämme elektroniset laitteet, mm. tietokoneet ja matkapuhelimet muuttavat kesä- ja talviajan automaattisesti. Perinteinen viisarikello se on vain muutettava aina käsipelissä! Iso vaivahan se ei sentään ole.

Eira Varonen

Lähde: Wikipedia

 

8 comments for “Kesä alkaa kesäajasta?

  1. Nätti kello, vaikka onkin pysähtynyt!

  2. On siitä kellon siirrosta sen verran kiusaa kun pitää laittaa kello 3 aikaan soimaan eto asian tähden. Siihen aikaan ei jaksaisi millään nousta ylös. Onneksi seuraava herätys on vasta puolen vuoden päästä.

  3. Vaimo huomautti tänään, että ensi yönä on taas se kellojen siirto edessä.
    Minulla ei ole mitään hoppua nousta yöllä kelloja siirtelemään. Niinpä välittömästi otin ja siirsin rannekellon heti vasemmasta ranteesta oikeaan ja nyt just illalla siirsin keittiön kellon uunin puoli seinältä ikkunanpuoli seinälle.
    Loput kellot siirtelen sitten sunnuntaina.Olohuoneen kellon voisin siirtää TV :n puoliseinältä toiselle seinälle ja herätyskelloa voisin siirtää ihan yöpöydän ulommaiselle laidalle.
    Että näin hauskaa ovat jotkut viisaat keksineet kevään tulon piristykseksi tälläisille yksinkertaisille kansalaisille kaksinkerroin naurettavaksi.

  4. Minua kyllä hermostuttaa tämä kellon siirto. Kun olin tulossa synnyinseurakuntani papin virkaan keväällä 1991, aioin mennä kirkkoon viikkoa ennen työrukeamani alkamista. Tarkoitus oli tutustua, miten oli tapana toimia ennen kuin itse ryhdyin tehtävää hoitamaan. Saavuttuamme kellotapulin luo ja avattuamme auton ovet alkoivat kirkon ovet aueta ja kuului loppuvirren loppusoittoa.

    Olimme unohtaneet siirtää kellon aikaa tunnilla eteenpäin. Pahinta tässä oli kuitenkin, että anoppi oli mukana.

    Niinpä panen nyt läppärin kiinni ja siirrän heti herättäjäkellon viisarin tuntia eteenpäin, siis kesän suuntaan. Samahan se on, mitä se kello tikittää, kun olen unessa. Tai eihän tässä tarvita viisareihin tarttua. Kännykän näyttötauluun näpyttelen uudet numerot ja laitan herätyksen päälle. Menen nukkumaan, ja messuhan alkaakin vasta klo 13. Niin mutta klo 13 kesäajassa!

    Enää jää vain yksi ongelma: alullaan oleva muistisairaus! Vai onko se ongelma uneliaisuus unettoman piehtaroinnin jälkeen?

  5. Kesäaika on hyvä ”keksintö”. Perusteluja tälle mielipiteelleni en ryhdy tässä kertaamaan; voitte lukea ne halutessanne kahden vuoden takaisen (24.03. 2012) Värtsin jutun ”Kellot kesäaikaan” kommentistani.
    En minäkään aio odotella kolmeen saakka; itse asiassa suoritin viisareiden siirron jo puolisen tuntia sitten eli kelloni on nyt 01.20.

    Hyvää aamuyötä ja huomenta – kesähuomenta!

  6. Pitihän se arvata, että joku yrittää livahtaa siitä mistä aita on matalin.

  7. ”Noormaalisti” herään samaan aikaan, kun Ellinoora nousee kuistin kopistaan tuijottamaan tuvan puolelle oven lasi-ikkunasta. Yöllä siirtämäni kännykkäkellon aika oli vilahtanut huomaamattani Ellinooran ruoka-ajan ohi. Niinpä Ellinoora ihmetteli ikkunan takana, eikö isäntä ole herännyt kesäaikaan. Pitäisi saada kuppi täyteen muroja.

    Anteeksi, Elli-kulta, en osannut yöllä kuvitellakaan, että nukuit koiranunta ja huomasit kellonsiirron. Minä torkuin aamulla talviajassa. Olisi pitänyt asentaa uuden ajan herätys eikä unohtua aivokellon vanhaan aikaan.

    Olishan pitänyt muistaa edes se, että Ellinoora on berninpaimenkoira.

  8. Talvi on taas tulossa. On se hetki luotu, jolloin kaikki kansa, joutuu aamuyöllä heräämään ja siirtelemään kellojaan.
    Keväällä siirtämäni rannekellon saan taas siirtää vasempaan ranteeseen ja keittiön ja olohuoneen kellot taas viimetalvisille paikoilleen toiselle seinälle.
    Syksyn tapahtuma on sikäli mielekkäämpi, että aamuyöstä, siis sekuntia vaille neljä, kun siirrän osoittimet kolmeen en menetä enkä saa lisätunteja vuorokautiseen aikaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *