Olavi Virran elämäntarina

Legenda
Maailmanluokan laulaja

Olavi Virta, laulaja, Warner Music Finland 2013

Vanhan musiikin ystäville on tarjottu taas namipala, Olavi Virran kaikki levytykset laadukkaina tallenteina, joissa on käytetty master-nauhojen lisäksi kaikkein parhaita lähteitä ja tietysti vielä poistettu rahinoita nykytekniikalla. Edellinen 1990 – luvun alussa julkaistu cd-sarja sisälsi peräti 591 levytystä. Tässä uudessa levytyksiä on 601. Aiempi sarja on muodostunut jo melkoiseksi keräilyharvinaisuudeksi.

Kirja (150 sivua) sisältää Olavi Virran elämäntarinan, levytystuotannon ja teosluettelon, josta löytyvät myös kaikki laulut aakkosjärjestyksessä.

Jokamiestä kiinnostavat tietysti Virran elämänvaiheet ja taiteilijaelämä eniten. Kirjassa kerrotaan, että Virta syntyi kylän suutarin perheeseen Sysmässä vuonna 1915. Perheeseen syntyi yhdeksän lasta, joista viisi poikaa. Kaikista pojista tuli suutareita.

Ilmenin suutareiden taitoon luotettiin. Myöhemmin Olavi muutti nimensä Virraksi ja Ilmenin perheen innokas musiikkiharrastus nousi loistoonsa nuoren Olavin ansiosta.

Nuorta Virtaa innosti myös Dallapé-orkesterin tyyli, niin musiikissa kuin liikeyrityksenä. Armeijassa Olavi toimi ”tolppa-apinana” järjestellen viestiyhteyksiä, mutta sai myös esiintyä melkoisesti, kun hänen kykynsä huomattiin. Sota-aikana järjestyi viihdytyskeikkoja ja myöskin vapaata elokuvan tekoon.

Sotahommien jälkeen alkoi nousu kohti iskelmätaivaan tähdistöä ja tässä oli tietysti myös Kippari-kvartetti osallisena.

Olavilla oli myös oma levykauppa ja se sopi hyvin yhteen levytähden hommien kanssa. Kirja kertoo myös taiteilijan sudenkuopista ja kerronta tuntuu tutulta. Vähäisin vastustaja ei ollut kuningas alkoholi.

Kirja ei ole perinpohjainen, mutta tarjoaa myös anekdootteja taiteilijaelämästä, kurkistelua kaipaaville.

18 comments for “Olavi Virran elämäntarina

  1. On hieno paketti.Hyvä Äitienpäivälahjaidea jos ei viitsi vaimolle uutta kiintoavainsarjaa antaa.

    Tietääkö kukaan kävikö Olavi Virta koskaan keikalla Kaurilan tai Uudenkylän lavalla?

  2. Olavi Virta kävi Uudenkylän lavalla -50 luvun alussa,ajeltiin
    polkupyörällä katsomaan tapahtumaa.

  3. Enpä usko, että olisi käynyt. Arvelu perustuu siihen, että meidän poikasten kuului tietää kaikki tällaiset tärkeät asiat. Eino Gröhn taisi käydä Kisan lavalla.

    Kaikenkaikkiaan hieno juttu että näitä mestareita nostetaan esiin aika-ajoin. Noihin aikoihin oli taiteilijan teisteltava itse tiensä niin huipulle, että sai jonkun levy-yhtiön avukseen.

    Nyt on tilanne aivan toinen.

  4. Pentiltä tulikin täsmätietoa. Minä taisin olla vasta 10 v, joten ei tarvinnut vielä pyöräillä tansseissa.

  5. Kerro Pentti hiukan lisää tuosta tapahtumasta.

    Tupa oli tietty täysi,missä taiteilija yöpyi?Oliko rähinöitä?
    Millainen keli,mikä aika kesästä.

  6. Kyllä tupa ja tuvan ympäristö oli täynnä, kyllä hän oli sellainen
    vetonaula.
    Nämä tanssit oli juhannuksen jälkeen,oli kaunis launtainen kesä-ilta.
    Ei sielä mitään järjestys häiriöitä ollut ja kävihän Fensk ja
    Huuskonen asian tarkistamassa.
    Tauon aikana Virta käveli sielä yleison joukossa ja keskusteli
    yleisön kanssa.
    Ei tarvinnut korvat höröllä kuunella mitä hän sanoi,
    kun hän lauloi ”Hopeinen kuu”.

  7. Pentti mainitsi Uudenkylän lavan. Olin höyläämässä ihan oikealla höylällä lattiaa, kun sitä rakennettiin. Myöhemmin en kengillä käynyt siellä ”höyläämässä”. Kun tulin siihen ikään, oli Kaurilan lava tullut suosituksi.

    Uudenkylän lava oli TUL-seuran Uudenkylän Terän ”rahasampo”. Aloitin urheilu-urani hiihtäen tuossa seurassa. Myöhemmin siirryin Värtsilän Kisaan, ja juoksuradoille. Juoksua ja elämää harjoittelin Kaurilan lavalla, jonka lattioita oli myöskin talkoissa höyläämässä, siis oikealla höylää. – Varsinainen harjoittelu tapahtui kirkon kohdalla tien toisella puolella sijainneella kentällä.

    Tuolla Kaurilan lavallahan alkoi Katri-Helenan laulajanura. Ja nyt Tohmajärvi saa hänen nimikkokatunsa: Katri-Helenan raitti.

  8. Missä Uudenkylän lava sijaitsi? En ole kuullut kyseisestä lavasta. Muistaakseni Kaurilan lava oli mäen kukkalan päällä Niiralaan menevän tien varrella kuusikon? keskellä.

  9. Anitan kysymys on hyvä. Kukahan osaisi paikantaa lavan nykyiseen maastoon? Siihen voisi vaikka pystyttää seipään ja sen nokkaan taulun, että tässä Olavi Virta kerran lauloi. Siinä oloisi Värtsilän kumarrus Olavi Virralle, kun Kemienmäki polvistuu Katri-Helenan edessä. Ja onhan Siiri Rantasellakin maamerkkinsä 9-tien läheisyydessä.

    Ihan vakavasti, sen Uudenkylän lavan merkitys oli silloin suuri, niinkuin Teränkin. Ehkä Sairasen Reino voisi auttaa?

  10. Eikös Terän lava ollut Niiralassa urheilukentän vieressä. Maatieltä ( nyk. Siniseltä tieltä) meni tie sinne joenrannan tiluksille. Nyt tie on suljettu. Muistaakseni urheilukenttä sijaitsi nykyisen teollisuus junanraiteen kohdilla ja lava tieltä katsoen vasemmalla puolen ”kennäällä”. Siis ennen metsäteknikko Saarisen taloa. Joren kotitalokin taitaa olla siinä. Jore varmaan tietää.

  11. Mielenkiintoista tietoa Alpoaatokselta. Missähän on Uudenkylän Terän arkisto? Pieni kirjanen seuran historiasta olisi paikallaan. Kuka tekee – jos arkisto löytyy???

  12. Eino Koukku oli Uudenkylän Terän Vetäjä 1960?. Osallistuin Värtsilän kentällä vielä kolmiotteluun Terän Jäsenenä. Martti varmaankin tietää jotain kirjanpidosta.

  13. Lavan paikka:Jos mennnään teollisuus alueelta niin takimmaisen kypäräntien lähes vastappäätä vasemmalle kohti Niirala-Joensuun rataa lähes ensimmäisen talon kohdalla oikealla puolen tietä.Jouduin roikkumaan aikanaan paljon lavalla. Isä,ja äiti olivat Terän touhuissa vahvasti mukana.Isä järjestysmiehenä ja äiti kantiinissa.Kävin kesällä lavan paikalla istumassa muistellen menneitä.Veljen kanssa muisteltiin,että lavalla olis käyny myös metrotytöt.

  14. Metrotytöt oli ainakin Kisan lavalla esiintymässä.
    Tuli lokeroista yksi juttu muistiin,kaverilla oli
    mehupullo siellä portin ulkopuolella ja hän meni
    ottamaan tömpsyt että supikas luistaisi paremmin
    Erkin höyläämällä lattialla.
    Järjestysmies huomasi tapahtuman lähti kaverin luokse,
    kaveri otti hippalivot järjestysmies perässä.
    Järjestysmies huusi elä juokse karkuun mie oon piirin mestari.

  15. Olavi Virta oli keikalla Köyliön Lallintalolla n.vv. 1967 – 1968.
    Olin siellä paikalla. Taisipa olla hänen viimeisimpiä keikkoja.
    Olisiko jollakin lisää muistikuvia tuosta keikasta.

  16. Lallintalon keikka 1967/8 ei ollut läheskään Virran viimeisimpiä, itsekin näin hänet lavalla heinäkuussa 1970. Viimeiset keikkansa Ola teki 1971, niistä minullakaan ei ole tarkkaa tietoa.

  17. Nythän alkaa huhtikuussa konsertti ”Virran Viemää” täällä Helsingissä.Konsertissa esiintyvät
    mm.Sami Heinonen,Remu Aaltonen,Jasmine Valentin,Jussi Raittinen sekä Milana Misic.Konsertti pidetään Musiikkitalolla.Ajattelin itse mennä kuuntelemaan konserttia.

  18. Kiitos Nyba tarkentavasta tiedosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *