Katri Helenan raitti

Kuva: Katri Helena. www.katrihelena.fi

Kuva: Katri Helena. www.katrihelena.fi

Olipa hyvä kunnianosoitus Tohmajärven kunnalta nimetä pieni pätkä raittia Katri-Helenan raitiksi. Se, että onko mainittu ”kadunpätkä” juuri se oikea kohta onkin sitten eri juttu. Totta kai Katrin kylänraitti on ollut Uusi-Värtsilässä kuten me monet sen tiedämmekin. Lähinnä paikan valinta on tarkoitettu kaiketi ulkopaikkakuntalaisille jotta hekin tietäisivät Kemiessä liikkuessaan mistä se iskelmätaivaan kiintotähti on lähtöisin. Ja eikös se ”kirkonkylän kioski” ollut juuri niillä paikoilla mistä” matka jatkui suureen kaupunkiin”?

Itse muistan Katri-Helenan hänen uran alkujoilta saakka, olinhan silloin jo ”vaahtosammuttimen” kokoisena poikasena tietoinen mistä kylillä puhutaan.

Muistan kuinka meillä kotonakin vieraamme kysyivät vanhemmiltani että joko olette kuulleet radiosta sen Koistisen tytön uuden levyn ”Puhelinlangat laulaa”. No eivätpä tuota olleet kuulleet kun kotonamme ei iskelmämusiikkia juurikaan kuunneltu. Myöhemmin Katri-Helenan musiikkia olen tullut kuunnelleeksi paljonkin. Ja lukemattomissa konserteissa on tullut käytä Kokkolaa myöten!

Koskettavin muisto itselläni oli se, kun kuuntelin noin kymmenen vuotta sitten autoradiosta kappaletta ”Mun sydänmeni tänne jää, kun aika on mun mennä pois” Kun kappale loppui, soitti vaimoni ja kertoi isänsä juuri nukkuneen pois.

Meillä täällä Kouvolassa on menossa Katri-Helenan musikaali. Kyllä tuli paljon muistoja mieleen kun sitä katseli ja kuunteli. Ainakin Kouvolan seudulla häntä pidetään hyvässä arvossa, musikaaliakin on käynyt katsomassa jo yli 20000 katsojaa ja syksyllä jatkuu. Joten tervetuloa Kouvolaan, mutta taisihan se musikaali olla jo Joensuussakin menossa.

Olli-Pekka Sistonen

37 comments for “Katri Helenan raitti

  1. Eikös se Katrin katu pitäisi olla Uusi-Värtsilässä.
    Se on vaan niin surkean näköinen kylä vaikka on muutamia taloja
    peruskorjattu ja siistitty. Peijonniemen koulu annettu firmojen käyttöön – osittain. Jospa se siitä.

    Tässä samalla mainitsen Värtsilän myllymuseon, missä todella pitäisi tehdä siivousta ja järjestellä parempaan kuntoon.
    Entisestä toiminnasta valokuvia seinälle hyvin ja asiallisesti.
    Siinäpä pitäjätoimikunnalle hommia!
    Kunpa tulisi lämmintä, että siellä tarkenee touhuta.
    Pusan Mirja

  2. Kyllä Katri Helena on Raittinsa ansainnut.

    Kysymys lieneekin enemmänkin raitin sijoittelusta.

    Onko kukaan tullut ajatelleeksi, että asia voitaisiin
    hoitaa toisellakin (fiksummalla) tavalla.
    Kauppakatu ja Kirkkotie voisi säilyä ennallaan, joten
    mitään kalliita osoitemuutoksia ei tarvitsisi.

    Ei tarvitse muuta, kuin 4 opastekilpeä ja asia olisi
    hoidettu tyylikkäästi, fantastista!
    Tällä ratkaisulla säästyisi paljon veronmaksajien euroja.

    Siis 4 LIIKENNEVIRASTON OPASTEMERKKIÄ
    (684 paikalliskohteen viitta).
    Nehän ovat paljon näkyvämpiä, kuin pienet katu- ja tieviitat.
    Viitan sijoitushan tulisi esim. Kauppakatu-viitan alapuolelle.

    Tämä se vasta kulttuuriteko olisikin. Entiset viitat ja osoitteet säilyisivät ennallaan.

    Uskaltaako kunnan viranhaltijat ja luottamushenkilöt kommentoimaan tätä ehdotusta.
    Luulen, että raitin varrella olevat asukkaat ja kaupat
    olisivat tähän ratkaisuun tyytyväisiä.

    Martti K, tieltk.jäs. evp

  3. Täysin samaa mieltä! Onhan se ihan älytöntä maksattaa sellaiset muutokset yrittäjillä. Mielestäni tästä olisi pitänyt tehdä julkinen, ennen lopullista päätöstä. Olisi asianosaisetkin päässeet sanomaan mielipiteensä (lähinnä yrittäjät) Mielestäni laskun osoitteen muutoksesta, kirjekuorista, mainoksista, leimasimista ja kaikesta osoitteeseen liittyvistä muutostöistä voisikin esittää kunnan maksettavaksi. Sitäpaitsi jos sitä nostalgiaa haetaan niin Uusi-Värtsilän ”katrin raitti”han sen pitäisi olla. Miten vain saatais päättäjät käymään kävelemässä se OIKEA Katrin raitti ja laittamassa rahaa vaikka projektin muodossa Uuteen-Värtsilään. Historiallinen ja pienellä siistimisellä myös Uusi-Värtsilä olisi kunnalle arvokas, onhan kyse Värtsilän tehdas alueen mijööstä joka täytyisi ehdottomasti säilyttää, kun kunnan vaakunakin on kotoisin Värtsilästä.

  4. Katri Helena on raittisa ansainnut. On niitä teitä nimetty vähäisepien ansioiden johdosta. Hyvästi on pitänyt Tohmajärveä esillä eikä ole ryvettynyt skandaaleissa.

  5. Laasosen Ake kirjoittaa tämänpäiväisen Uutis-Alasimen lukijapalstalla tästä raittiasiasta. Hänen mielipiteisiinsä on ainakin minun helppo yhtyä, vaikka arkipäivääni eivät teiden nimet juuri vaikutakaan suuntaan eikä toiseen.
    Aken kirjoitus noudattelee samaa ideaa kuin Martti K:n; lukekaa ehdottomasti!

    Samaisessa lehdessä on myös helluntaipastori Ojalan lyhyt ja ytimekäs kirjoitus armosta. Tässä näkyy kristinuskon ainutlaatuisuus; todellista vapautuksen teologiaa!

  6. Luin Jussin ja Aken kirjoitukset ja minäkin voin yhtyä raittiasiassa heidän mielipiteisiin, kuten aiemmin olen tuonut julki.
    Hyvää virpomispäivää kaikille
    MirjaSisko

  7. En ole nyt oikein kärryillä, missä vaiheessa asia on. Kuitenkin toivon, että ei mitään katujen nimien muuttamisia, vaan kuten tuo Martti K esittää! Onkos Katrilta kysytty, saako tommosen ”raitin” tehdä? Ja oikea paikkahan ”raitille” kuitenkin olisi Uusi-Värtsilässä. Mun mielestä näin. Samalla tässä kysäsen, kenen omistuksessa on se entinen S-kauppaketjun myymälärakennus? Pitäisiköhän sille tehdä joku ”remontti”?

  8. Siirin patsas on Kaurilassa, Sepon mestarintie Riikolassa hänen kotitienään, miks’ei sitten Katrin raitin tyylikkäin paikka olisi hänen syntymä- ja lapsuuskotikulmillaan.
    Näin olisi johdonmukaista.

  9. Vielä lisään Uusi-Värtsilän historian – se on mainitsemisen arvoinen. Sitä on ansiokkaasti tuonut esille Värtsiläisten Seura
    erityisesti yksityiset henkilöt hienosti, että me jotka emme asiasta hyvin paljon tiedä olemme saaneet lukea niitä ja se on ollut mielenkiintoista oikein valokuvien kera. Kiitokset asian- osaisille.
    Pusan Mirja

  10. Etsimällä löysin tuon Siirin patsaan. Jotenkin se ympäristö tuntui keskeneräiseltä ???? Kun jotain tehdään, eikö se voisi sitten olla ”nättikin” tai miten sen sanoisin.. Vaan eipä mitään, saakoon Katri raittinsa. Tosin tuon sana ”raitti”, istuuko se karjalaiseen sanastoon? Kun se tuntuu, että Pohjanmaalle, häjyjen alueelle?

  11. Siirin patsaan luo on tulossa alkukesän aikana siistimistä ja myös painettu taulu missä kerrotaan Siirin urh.menestykset kuvien kera. Myös Kaurilan kylätalon ensi kesän näyttelyssä on Siiri ”nostettu” arvokkaasti esille. Tervetuloa tutustumaan.
    Ps. Kaurilan kylälle avataan Siirin polku, joka kulkee ko.patsaan kautta.

  12. ”Katri Helenan muistojentie” voisiko nimi olla näinkin?

    Heräsi itsellekin muisto kun näin hänet esiintymässä -60 alussa,
    nuorena neitosena kitaransa kanssa, Kemien Työväentalolla Sisä-Karjalan Osuusliikkeen joulujuhlassa. Pitkä on ollut laulajantie.

  13. Asialla on monta puolta. Niinhän sitä sanotaan. On eri asia nimetä uusi katu, tie tai alue, jonkun henkilön mukaan. Kokonaan asia muuttuu kun kyseeeseen tulee kadun tai tien nimen muutos. Se on myös ns. kaava-asia. Lisäksi pitää muistaa kustannukset jotka uuden kohdalla ovat lähes nolla, mutta osoitteenmuutoksesta johtuen erittäin mittavat. Lisäksi tuleee sähläystä vuosiksi. Katri- Helenan muomioiminen tulee tehdä mutta huomioiden edellä olevat erot.

  14. Kirkkotien päässä on Pohjoiskarjalan vanhin puu kirkko ja Kirkkotien
    nimen vahvistus on varmaan vanha asia.
    Toiset sanoo että perinteitä tulee vaalia ja vanhoja arvoja säilyttää.
    Uudistuksia tulee mutta jotakin täytyis jättää muistoksi nuoremille
    sukupolville.
    Kirkon sisällä en ole kuin 1944,mutta kirkon mäellä on tullut käytyä
    useammin.

  15. Katri Helenan Raitti kuuluu Tohmajärveläiseen maisemaan.

    Eikä tarvitsisi mitään osoitemuutoksia, jos vain päättävät elimet eivät olisi niin omassa kannassaan pysyviä.

    Eihän ehdottamallani ratkaisulla tallottaisi kenenkään varpaille.

    Ratkaisu, jota jo aikaisemmin esitin, olisi;

    Raitin alkuun liikenneviraston opastemerkki, Katri Helenan Raitti. (Kauppakatu-viitan alapuolelle).

    Toinen merkki vastaavasti raitin loppupäähän.

    Eikä tällä järjestelyllä tarvitsisi muutella mitään osoitteistoa.

    Säilyisi Kauppakadun ja Kirkkotien osoitteisto ennallaan.
    Kirkkotiellähän joutuisi osoitenumeroinnin muuttamaan kirkolle asti.

    Lisänäkyvyyttä saisi vielä, jos laittaisi Kauppakadun alkuun tien ja jalkakäytävän väliin ruskealla pohjalla olevan taulun;
    Katri Helenan Raitti.

    Martti K, Koivistontieltä.

  16. Olen Martin kanssa ehdottomasti samaa mieltä!

    Miksi päättäjät ei ole tajunnut Martin ehdotusta.

  17. Kuulostaa hyvältä kompromissilta – jos vain ELY:t ja muut byrokraatit hyväksyvät kaksoismerkinnät.

  18. Jos kunnan päättäjät olisi Kaustajärven paikannimi kilpi asiaan
    ottaneet yhtä ponekkaan kannan,kun tien nimi muutokseen Tohmajärvellä,
    Kaustajärven paikannimi kilvet olisi paikallaan.
    Onhan sieltä iloisia veron maksajia kunnalle.

  19. Martti K:n esitys asiallinen ja perusteltu. Tosin yrittäjän osoitteenmuutos maksaa netissä tehtynä 31 euroa, käyntikortteja saa muutamalla kympillä ja laskulomakkeetkin on kaikilla jo netissä ja omalla tietokoneella kunhan vain päivittää ilmaiseksi muutamassa sekunnissa osoitteen oikeaksi. Eli ne yrittäjän kustannukset tässä ”osoiterevohkassa” ovat kyllä liikevaihtoon verraten minimaaliset! Itsekin yrittäjänä ja monta kertaa paikkaa vaihtaneena totean että turhaa ”älämöintiä” hyvän asian kustannuksella!

  20. Oliko turhaa ”markkinointia” eilisissä tv-uutisissa esitetty pätkä.. Voi Veijo vieköön..

  21. Jos ei sopu synny katujen nimissä niin ehdotan Ely-keskukselle että Mökkivaaran tien nimi vaihdetaan Katri-Helena raitiksi.Sitä en tiijä olisko Kuopion Keränen ja Kaustajärven Lintunen tyytyväisiä.

  22. Tämä asia on ihan kokonaan kunnan oma asia. Ja Katri Helena meijän oma tyttö. Radiossa joku nainen sanoi, että olisi syntynyt Värtsilässä. Tarkoitti tietysti Uusi-Värtsilää. Värtsilässä on oma tien nimiaihe. Ja Kaustajärvellä muistetaan Ulriikka Kassista.

    Että silleen!

  23. Kuulin minäkin virheellisen tiedon radiosta, että Katri olisi syntynyt Värtsilässä.Ei ei…….
    Kunta voisi panna projektin muodossa rahaa U-Värtsilään- kunnostaa
    raitin siistiksi.
    Kunnioittaa Katria sillä tavalla. Jospa löytyisi yllättäviä rahoittajiakin!
    Pusan Mirja Patsolasta

  24. Tänään iltahartaudessa klo 18.50 radiossa puhuu
    khra Mikko L m.m. Tohmajärven kirkon alttaritaulusta.

  25. Kanadalaiset aivotutkijat ovat selvittäneet miten ’toisen maailman värähtelyt’ tulevat ihmisen aivoihin.
    Tätä tapahtuu aika monella….

  26. Tina sen sanoo tuossa yllä miksi minulla toisinaan tai aika usein tuntuu tuolla pääkopassa heittävän. Ne ovat nuo toisen maailman värähtelyt, jotka päässä mylläävät. Oppia ikä kaikki.

  27. Oikeastaan mikään ei taida ’heittää’, vaan aivot unessa prosessoivat asioita ja järjestelevät muistia.
    Aamulla kuvitellutkin asiat saattavat tuntua tosilta tai vähintään ’rajan takaa’ tulleilta viesteiltä.

  28. Lipsahti tähän tarkoitettu kommentti Viikon puheenaiheet -palstalle, vaikka Lissun vinkki onkin tällä palstalla. Kiitos Lissulle vinkistä!

  29. Värtsissäkin taitettu peistä Katri Helenan raitista. 16.4. Lissu antoi linkin yle. fi / uutiset / katri helena… Kuuntelin sieltä löytyvän haastattelun ja tunsin tarvetta tähän kirjoitukseen. Katri Helenaa pitää kohdella inhimillisesti, mitä myös kristillinen elämänkatsomus tarkoittaa.

  30. Joutessani lueskelin suomi24.fi keskustelupalstaa Tohmäjärven kohdalta. Hyvää Päsiäisjuhlaa kuitenkin..

  31. Uutisvuotokin muisti tänään Tohmajärveä. Helsinki kuuleman mukaan ottaisi vastaan idean Katri Helenan raitista, jos Tohmajärvi ottaisi Guggenheimin.

  32. Asiaan kantaa ottavien, yrittäjätja muut, kannattaa lukea kunnanhallituksen 31.3.2014 pöytäkirjassa oleva päätös kyseisestä asiasta. Siellähän selvästi sanotaan, että kustannuksia ei juurikaan tule. Taas kärpäsestä tehty härkänen. Ja kunta nälvittäväksi tv-ohjelmiin, yle-uutisten kautta uutisvuotoon!

  33. Kirjekuoret ja käyntikortit! Niiden kustannukset ei ole paljonkaan. Varmasti voi käyttää niitä vanhalla osoitteella niin kauan kun riittää. Tulee perille.
    Yrittäjiltä ihmeellistä vastustusta, omia rappujaan syövät.
    Valtatie, kun vielä viedään pois kylän taajamasta, ei Tohmajärven Kauppakatu kiinnosta ketään. Katri-Helenan raitti vois vielä jonkun asiakkaan tuodakkin, ihan mielenkiinnosta.

  34. Yrityksen osoitteenmuutos tehtynä virallisesti kaupparekisteriin ei maksa yhtään mitään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *