22 comments for “Viikon puheenaiheet, vko 16

  1. Huumori ihana lahja, ylistetty olkoon se !
    Sen avulla murramme muureja >

    Huumori on taikavoima ,joka avaa ovia ja helpottaa
    vaellustamme. Huumori on kuin aurinko: se sekä loistaa
    että lämmittää. Huumori ei saisi haavoittaa vaan
    lääkitä. Anna leikinlaskun kohdistua yhtä hyvin
    itseesi kuin muihinkin ja salli sen siloittaa
    yhdessäoloa. Varjele viljele ja arvosta kallista
    aarretta.
    KNUT KJELLBERG:

  2. Netistä kannattaa klikata, mitä on huumori, ironia ja satiiri. Näiden käsitteiden erilaisuuden tunteminen on avuksi mm. Värtsiin kirjoittelussa.

    Huumorista sen verran, että sen perusolemukseen kuuluu, ettei se pyri tekemään kenellekään pahaa. Ironian ja satiirin käyttö vaikuttaa eri lailla. Mutta nekin ovat tarpeellisia, kun kommunikoimme ja kommentoimme. Kaikki kolme esittämisen, kirjoittamisen ja yhteydenpidon muotoa vaativat mieluusti kypsää ihmisyyttä – ainakin vastaan ottamisen puolella.

  3. HUOM! Muistattehan aiemmasta olmoituksesta että,
    PERINTEISTÄ SÄÄPERINJÄRVEN JOUKKUEPILKKIKILPAILUA EI OLE TÄNÄ KEVÄÄNÄ. Sää ja jäätilanteen takia.

    Tuota Erkin kertomaa ironiaa voisi kertoa palan eräästä vitsikirjasta, aiheesta miesten viimeisiä sanoja.
    -Nyt kannattaa mennä pilkille, on tosi helppo avantokin tehdä, ei tarvitse kuin vähän kairan terällä pyöräyttää jäätä. Niin siinä oooon.

  4. Kävin tänään Kiteen krkolla ja totesin Kiteenjärven olevan jääpeitteestä vapaana. Se on harvinaisen aikaisin. Orivesi on jäässä ja vain virtapaikolla on sulia alueita. Jää on kylläkin hauraan näköistä eikä liene kovin monen päivän juttu kun jäätä ei enää ole.

    Pääsiäispyhien aikaan on käytävä Purolan tilalla tarkistamassa joko valkosipulin versot ovat nousseet näkyville. Jos ovat ne on laskettava paljonko tulee hävikkiä talven osalle. Elokuussa voidaan sitten pohtia onko sopiva myyntihinta pari euroa kappaleelta. Viime syksynä oli tilanne se, jotta ihmiset olisivat maksaneen kolminkertaisen hinnan siemensipulista tavanomaiseen vuoteen verrattuna. Mutta myytävää oli hyvin vähän hyvä, että sai omat siemensipulit. Pälkjärveläislähtöistä ryvässipulia istutetaan myös kun sen aika tulee. Niin ja Emilialle pojan tytärelle 2,5 v on laitettava kasvamaan jotakin suussa maistuvaa, esim sokeriherneitä ja avomaan kurkkua ja hieman porkkanaa. Siitä kuvasta josta kesällä kysyin arvausta mikä kukkii.

  5. Orivesi Puhoksen edustalla on lähes kokonaan jäistä vapaana. Tänään on kuljettava oma kevään etenemisen tarkkailukierros. Kiinnostaa kovasti joko lähellä talvensa viettänyt mäyrä on jalkeilla ja siivonnut luolansa makuualustan. Mäyrä on sellainen eläin, että se tuo ja vie kaksi kertaa vuodessa makuualustan luolaansa. Syksyllä se vei kuivaa sananjalkaa ja samantapaista se laitta sinne keväälläkin. Mäyrän luolastolla ei ole sellaista löyhkää kuin ketun asuttamalla kololla. Supikoira oli mäyrälle talven ajan alivuokralaisena samassa luolastossa. Supi tulee sinne kun mäyrä on jo talvilevosssa ja lähtee ennen kuin mäyrä heräilee kevät touhuihinsa.

  6. Katri Helenan raitti puhuttaa. Valitettavasti puheessa on paljon sellaista, mitä ei olisi tässä yhteydessä pitänyt puhua. Erityisesti minua on harmittanut politiikan (kunnallispolitiikan)ja uskonnon (seurakunnan) sekoittaminen toisiinsa.

    Onneksi seurakunnan paimen, kirkkoherra Mikko Lappalainen, puhui hyvin syvällisesti radion iltahartaudessa. Aihe tuli Tohmajärven kirkon alttaritaulusta, sieltä minne Kirkkotie kuntakeskuksesta johtaa. Kannattaa mennä sitä usein katselemaan, jos jokin toinen kirkko ei satu kohdalle paremmin. Kirkkorakennus on tietenkin tärkeämpi kuin sinne johtavan tien nimi.

    Iltahartauden jälkeen avasin läppärin ja Lissun opastuksella ryhdyin kuuntelemaan Katri Helenan haastattelua. Pitäisi suhtautua hänen kokemuksiinsa vähemmän ennakkoluuloisesti. Nyt on ilmaan päässyt entisaikojen noitavainoja muistuttavia hajuja.

    Itse vakaumuksellisena kristittynä, kirkon ja Tohmajärven seurakunnan jäsenenä, olen monesti miettinyt sitä todellisuutta, joka on todistettavasti olemassa, vaikka silmä ei näe eikä korva kuule. Voin esimerkiksi tallentaa tietojani jonnekin läppärin ulkopuolelle ja mennä tiettyjä salasanoja käyttäen jonkun toisen koneelle ja alkaa lukea. Tällä en todistele Katri Helenan kertomia yhteyksiä puoleen enkä toiseen. Tämä tekee minut vain hiljaiseksi. Olen ymmällä. Mitä kaikkea voikaan olla, vaikka minä en sitä ymmärrä ja vaikka kirkon perimätieto – Raamattu mukaan lukien – ei anna selitystä puoleen eikä toiseen.

    Tarkastelen elämän suurta salaisuutta myös toisesta näkökulmasta. Raamattu kertoo Jeesuksen ja muidenkin parantamisihmeistä, jopa kuolleista herättämisistä. Käydessäni tänä aamuna terveyskeskuksessa, annoin ajatusteni nousta kohti Jumalaa, jonka antaman järjen avulla voidaan parantaa vaikeitakin sairauksia. Koomastakin on herätty henkiin. Onko se niin kauhea asia uskoa, että lihaksi tullut Jumala, Jeesus Kristus, on voinut tehdä sitä, mitä nyt lääketiede saa aikaan. Primus motorhan on Pyhä Kolminaisuus, kaiken elämän lähde, myös järjen alkulähde.

    Harras toivomukseni on, että annetaan suurille salaisuuksille tilaa eikä kuvitella, että meillä kenelläkään on joka paikkaan sopivat tiedon avaimet. Jos Katri Helena puhuu totta kirjassaan, niin annetaan puhua. Kuunnellaan hänen kaunista lauluaan ja ollaan ylpeitä hänestä. Annetaan psykologian tutkia sitä eikä annetan ainakaan ennakkoluuloille totuusarvoa.

    Voihan käydä niinkuin, että Katri Helenaa muistellaan joskus ihmisenä, joka ei vain laulanut. Aika näyttää!

    Kirkosta eroamispuheiden aiheeksi katukiista ei ole riittävän iso. Ei myöskään riidan syyksi. Mutta kunnallispolitiikassa Kauppakadun nimen muuttaminen voi tulla ajankohtaiseksi, jos Tohmajärvi liittyy Joensuuhun, niinkuin jotkut sitä toivovat. Miten lie sitten Kirkkotie -nimen laita? Katri Helenan raittia sen sijaan ei ole missään muualla maassamme, ei ainakaan kuntaliitospohdintojen seuduilla.

  7. Kyllä niitä otsalohkon kytkentähäiriötä tuppaa joskus tulemaan.
    Kopsasin tämän lehdestä.

  8. Kaikki maailmassa muuttuu
    turha on minun siihen puuttuu.

    Vaikeaa on joskus hiljaa olla
    pian mittarissa on kaheksan ja nolla.

    Toivottavasti en ketään loukkaa
    jos väärää kaistaa joskus koukkaan.

  9. Pöllö hautoo pöntössään, mustalla haikaralla on ainakin yksi muna pesässään ja viimevuotinen kalasääski ”Yrjö-Faari” (jalassa tunnus YF) on palannut pesälleen. Lempi leiskahtelee kiihkeänä.

    http://www.eenet.ee/EENet/kurg.html

  10. Olen parin tuntia seurannut noiden lintujen puuhia, välillä poiketen muissa puuhissa. Voisko nyt joku selittää, mistä tässä on oikein kysymys. Erityisesti se munan särkeminen on jäänyt askarruttamaan. Muuten loistava esimerkki Värtsin ulottuvuuksista!

  11. No, nyt toinen lensi pois, eikä toista näy. Pesä on ilmeisesti valmis. Miten tarina jatkuu? Syntyykö uutta elämää? Olen aivan lumoutunut!!!

  12. Aikamoista ”teerenpeliä” ennenkuin pääsevät hautomispuuhiin. Taitaa olla helpompaa ottaa ihmislapsi liinaan ja viedä hänet nokassa savupiipun päälle.

  13. Pöllölle kuoriutui toissayönä ensimmäinen poikanen. Eilen iltayöstä pöllö oli jonkun aikaa poissa pesältä ja silloin siellä näkyi neljä poikasta. Yksi muna oli vielä kuoriutumatta.

    Mustat haikarat ovat paritelleet pari päivää ahkerasti. Eilen aamulla niillä oli jo kaksi munaa, mutta iltapäivällä toinen niistä oli ihan pesän ulkoreunalla ja on ilmeisesti pudonnut maahan.

    Vilkaiskaapa myös hyljekameraa http://www.eenet.ee/EENet/hyljes.html
    Nyt juuri rannalla köllöttelee läjäpäin hylkeitä ja niillä on menossa lauluharjoitukset.

  14. Miten melankolista lempeä!!! Miten syvältä uusi elämä linnun mielessä lentää – tai ei lennä vaan – ???

    Toisenlaista oli Lokki Jonathanin meno!

  15. Kyllä niitä on mukava vakoilla. Tuo hautomisen aloitus aina mietityttää. Vaikka mustalla haikaralla on munat olleet valmiina jo kohta hoikotvasen, niin ei vain ole aloittanut vielä hautomista. Eipä kyllä kanatkaan alkaneet hautoa vaikka oli hatullinen munia pesässä

  16. Niin mutta yhessä vaiheessa toinen makasi kotvan aikaa ja sitten tuli toinen ja muna särettiin. Onko tulossa uusi/uusia vai onko siellä piilossa jo aiemmin munittua. Mitä ne kuppaavat? Ei ole inhimillistä tuo aikailu. Hermot tässä läppärin äärellä kärähtää.

  17. Ihan ”livenä” nähty kaksi västäräkkiä Niiralassa Pitkäperjantaina. Myös sitruunaperhonen sekä kevätkukkijoista sinivuokko ja leskenlehtiä havaittu keväisessä luonnossa.

  18. Hienoa, että Erkki Lintunen otti kantaa Kirkkotien muuttamiseen Katri Helenan raitiksi. Vahinko, etten ymmärrä mitä hän kirjoituksellaan tarkoitti. Toivottavasti muut ymmärtävät. Nyt kun papit, myös Markus Kontiainen on sanansa sanonut, jäädään korkeimman tuomiota odottamaan. Se on tässä tapauksessa Tohmajärven kunnanhallitus, jolle päätösesityksiä esittää kunnanjohtaja.

  19. Kaikkitietävä Veijo Tuunanen ei ole ymmärtänyt – vaikka niin väittääkin – mitä olen tarkoittanut Katri Helenan raitista syntynyttä keskustelua kommentoidessani. Emme me jää minkään ”korkeimman tuomiota odottamaan”, vaan kunnan päättäjien.

  20. Kaustajärven rannalla, verannalla mittari näyttää 19 astetta lämmintä. Jään reunalla piipersi kolme västäräkkiä pyrstöään heilutellen. Mökkitiellä vastaan loikki sammakko, joka samalla otti aurinkoa. Mökin pihassa lentelivät nokkosperhonen ja suruvaippa. Muurahaispesässäkin on kova kuhina. Kesä siis tulee….Tänään ainakin näyttää siltä.

  21. Samoja havaintoja Ryösiölläkin. (ei sammakkoa). Lämmin päivä oli saanut kyyn liikkeelle.
    Kotiin tultua huomattiin järripeippo peippoparvessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *