Luostareita sanoin ja kuvin

Nojatuolimatka Suomen lähialueille
Historiaa ja taidetta

Vesa Takala/Jyrki Härkönen: Sielun saarille, Suomen lähialueiden luostareita, Kirjapaja 2014

sielunsaarilleSuomen lähialueilla, Venäjän Karjalassa, Pietarin, Novgorodin ja Pihkovan alueilla on satoja luostareita, joista tämä rovasti Vesa Takalan ja tietokirjailija Jyrki Härkösen kirja esittelee sanoin ja kuvin kaksikymmentä.

Vesa Takala on kuvannut ortodoksista taidetta 40 vuotta. Hän aloitti lehtikuvaajana ja kuvitti uransa aikana kymmeniä taidekirjoja. Jyrki Härkönen on opiskellut kuusi vuotta Pariisissa ja Pietarissa.

Kirja on taitoltaan rauhallinen ja erityistä plussaa kirjan lukija antaa paitsi Härkösen asiantunteville teksteille, myös Takalan kuville, joissa on huomioitu myös ihmiset sekä kirkollisissa yhteyksissä, että arkielämässä.

Luostarien johtajat antoivat kirjan tekijöiden työlle siunauksensa, mikä mahdollisti pääsyn myös usein valokuvaajille ja matkalaisille vaikeapääsyisiin miljöisiin.

Suomessa ihmetellään usein sitä, mikä saa terveet naiset ja miehet jättämään aineellisen hyvinvoinnin ja siirtymään keskiajan elintasolle. On kuitenkin hyvä tietää, että jo antiikin aikana uskottiin, että ihminen löytää täydellisen ihmisyytensä vasta vapauttamalla itsensä aistillisista tarpeista ja ruumiin laiskuudesta tai hillitsemällä tyystin mukavuudenhalunsa.

Omat kokemukseni luostareista ovat jääneet Suomen puolella olevien Uuuden Valamon ja Lintulan tasolle. Siksi tällainen kirja laajenta näkemystä ja tarjoaa myös visuaalista mielihyvää. Ihmisten ilmeistä jotenkin aistii luostrielämän rauhan ja tietynlaisen ortodoksisuuteen liittyvän elämänilon. Rakennusten kuvaajana Takala on myös mestariluokkaa.

1 comment for “Luostareita sanoin ja kuvin

  1. Minulla on ollu tilaisuus olla muutaman päivän ja yön matkoilla vanhan Valamon ja Solovetskin luostari miljöössä. Turistien vuoksi Valamon majoitushuoneisiin on tehty jopa uunilämmitys. Sellaista ylellisyyttähän ei ollut silloin kun varsinaiset asukkaat eli munkit tai luostarin työntekijät niissä asuivat.
    Luostarimatkailu opettaa vähään tyytymistä. Suosittelen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *