Ötökät ja otukset

Lähikuvia ötököistä
Huikeita otoksia
Ötökkäkuvaus onnistuu kotipiirissä

Otus lähikuvassa, kuvat: John Hallmén, teksti Lars-Åke Janzon,  WSOY 2013

Luontokuvia on moni tottunut ottamaan. Maisemia ja eläinkuvia on suhteellisen helppo räpsiä, kun eläin on suuri ja vielä kaiken lisäksi kesy. Mutta ötököitten kuvaaminen on jo vaikeampaa, varsinkin kun pitäisi käyttää loittorenkaita tai erikoisobjektiiveja. Niinpä tällainen kirja tuntuu todelliselta tutkimusmatkalta ötökkämaailmaan.

John Hallmén on innokas ja innovatiivinen hyönteiskuvaaja joka käyttää uutta digitaalista kameratekniikkaa. Niinpä pikkuotusten maailmasta paljastuu paljon sellaista, jota enne ole ennen nähneet. Hallmén kuvaa otusten silmiä, suuosia ja muita mikroskooppisia yksityiskohtia. Kokonaisuutena kuvat paljastavat ötökkämaailman väriloiston, joskus hirviömäiset naamiot, toisen kerran herttaisen olemuksen.

Lars-Åke Janzon vastaa taas kirjan biologisesta tietämyksestä, jota teksteissä on kivasti mukana. Hänen tyylinsä on popularisoida tiedettä ja siksi tekstit sopivat tavallisen mattimeikäläisenkin luettavaksi.

Kirjasta selviää sekin, että ötököillä, toisin kuin usein luullaan, on yleensä unikäyttäytymistä. Ötököillä on myös kyky sietää kylmiä olosuhteita ja kun aurinko lämmittää niitä, ne heräävät toimintaan.

Niinpä niin. Välttämättä ei tarvita hirveitä naamiomiehiä herättämään nuorten ja aikuistenkin kiinnostusta. Ötökkämaailmasta löytyy karseita kasvoja, sanoinkuvaamatonta värimaailmaa, hirviön piireitä tai leppoisampia karvakeriä. Kirja on onnistunut toteutukseltaan, joskin samantyyppiset otokset joskus muistuttavat tietyllä tavalla, erityisesti kuvakulmiltaan toisiaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *