Kiva karhukirja lapsille

Karhu, metsänomena, mesikämmen
Lähellä luontoa

Leena Laulajainen/Ulla Vaajakallio: Metsän mesikämmen,
Lasten Keskus

Suomalaisten uskomuksiin kuului sekin, että karhulla on taianomaisia voimia. Se ymmärsi ihmisten puhetta. Se kuuli kaiken, mitä siitä puhuttiin, vaikka se ei ollut lähimaillakaan.
Jos karhusta käytti lepytyssanoja, se jätti ihmisen rauhaan. Se pystyi lukemaan ihmisen ajatuksia. Noidat pystyivät muuttumaan loveen lankeamalla karhun hengiksi. Jne…

Laulajaisen kirja on monipuolinen, jopa niin, että lukija tyytyisi supisuomalaiseen karhuseikkailuun, eikä eri maanosien karhulajien esittelyihin, tai karhujen erityisominaisuuksiin. Toisaalta kirjan luonne on tietokirjamainen ja siihen on ympätty tietoa karhusta lemmikkinä, nallet eli teddykarhut, jopa kansantarut, kuten Visakoivun synty ja muut sadut.

Itse lueksin kirjaa useana iltana ja totesin, että kirjan tekijä on paneutunut aiheeseen huolellisesti, jopa niin tarkkaan, että kirja pursuilee erityyppistä karhutietoutta, sekä satuja ja oheistarinoita. Mielenkiintoinen anekdootti on Pyhän Trifon Petsamolaisen ja karhun kohtaaminen. Kas, kun karhu tuli yllättäen Trifonin tupaan, työnsi tassunsa taikinasaaviin ja alkoi nuolla tassujaan. No Trifon teki ristinmerkit ja käski karhua Jeesuksen Kristuksen nimeen poistu maan, jolloin karhu kiltisti totteli.
Karhun kohtaamisesta puhutaan enemmänkin. Pahin on tilanne, jos satut karhun kanssa lähikontaktiin, kun sillä on poikaset. Poikasiaan karhu puolustaa ärhäkästi ja voi käydä
ihmisenkin kimppuun. Muuten karhun kohdatessaan, on ihmisen syytä ottaa rauhallisesti ja poistua paikalta. Karhukin yleensä lähtee tiehensä, jos ihminen on lähellä.
Kirja on monipuolinen ja täynnä totta ja tarua karhuista.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *