Puolalaista puunveistoa

Puolalainen kansantaide kasvaa kristinuskosta
Fransiskuksesta paratiisin puuhun
Näyttely, joka jää mieleen

Paratiisin helmiä, puolalaista nykytaidetta, Etelä-Karjalan taidemuseo 2014

Paratiisin hedelmiä on osa Maaseudun Sivistysliiton toteuttamaa hanketta. Suomessa hanketta toteutetaan mm. Pohjois-Karjalassa Vaara-Karjalan Leaderin alueella.
Tutustuminen puolalaiseen kansantaiteeseen tuottaa yllätyksen. Suomalaisten ite-taiteilijoiden karhut ja toteemimaiset teokset vaihtuvat tässä näyttelyssä kristinuskon ja Raamatun Tapahtumien sävyttämiksi naivistisiksi teoksiksi, joissa on miniatyyrisiakin ulottuvuuksia.

Jeesus nostetaan ristiltä. Kuva: Jouko Varonen.

Jeesus nostetaan ristiltä. Kuva: Jouko Varonen.

Yhteistä puolalaisella ja suomalaiselle ite-taiteelle on puuveisto. Siinä missä suomalainen kansantaiteilija tarttuu moottorisahaan, ottaa puolalainen taiteilija esille puuveiston
hienomekaniikkaa ja värimaailman. Jeesuksen ristin tietä kuvaavat veistokset ovat moninaiset, samoin paratiisiaiheet ja Fransiskus Assisilaista eläinten ympäröimänä kuvaavat veistokset.
Naivismi on puolalaisten yleinen esitystapa niin tauluissa kuin veistoksissa. Enkelit, pirut ja madonnat kuuluvat suomalaiseenkin kansantaiteeseen, mutta puolalaiset ammentavat suureksi osaksi katolisen uskon perinteistä.

Itseoppineille taiteilijoille taiteen tekeminen on tapa hallita omaa sisäistä ja ulkoista maailmaa, tapa jäsentää todellisuutta. Taiteen elementti on myös suojata ja koristaa kotia.

Koin näyttelyn elämyksenä, joka tuo supi-suomalaiseen ite-taiteeseen tottuneelle jotain uutta ja myyttistä. Puolalainen näpertelee hahmoilleen ilmeitä, eleitä ja kehon kieltä, joka ei moottorisahamieheltä onnistu. Myös värien käyttö on vahvaa ja usein symbolista.

Katso lisää kuvia täältä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *