Nuotiolla

Tietokirja eränkävijälle/Nuotion loimu on ikivanha keksintö/Kauniita Lappikuvia tietokirjassa

Pekka Laine & Petteri Rovamo: Nuotiolla, Gummerus 2014

” Tämä kirja on syntynyt pienen kaveriporukan yhteisten hetkien kokemuksista, päiväkausien pohdinnoista ja viisasteluista vaellusretkillä, polun päällä ja nuotiotulen ääressä.”

Aluksi sattuma vei yhteen kaksi retkiveikkoa toimittajiksi samaan sanomalehteen. Myöhemmin kaksi muuta liittyi tuttavapiiriin samassa ammattijärjestössä ollessaan. Niinpä syntyi kaveripiiri, jonka pähkäilystä on syntynyt melkoinen tietokirja.

Kirja puuttuu aluksi tulen historiaan. Homo sapiens on hallinnut tulta 200 000 vuotta. Tulenteon historia ajautuu kuitenkin jopa 800 000:n vuoden taa. Tuli teki mahdolliseksi mm. metallin muotoilun ja keramiikan teon, puhumattakaan vaikkapa ruuan laitosta. Kirjan tekijät päätyvät toteamukseen, että tuli on tehnyt ihmisestä sen, mikä hän on.

Kirjan tietopuolinen sisältö on aika kivaa. Mukaan on otettu tuohen käytön historiaa, tietoa kuusen ”kesyttämisestä” ihmisen käyttöön, jutustelua rakotulen tekemisestä ja vaaroista, kahvinkeitosta, nuotioresepteistä, jne…

Jotenkin odotin kirjalta alkuvaikutelman perusteella enemmän, ehkä novellimaisia jutusteluja, erätarinoita, ja kaverusten henkilökemiaa. Mutta kerrankos sitä erehtyy kirjan kansivaikutelmaan tutustuessaan. Mutta kun esipuhekin antaa odottaa enemmän jutustelupainoista kirjaa.

Kirjan kuva-annissa on muutamia hyviä otoksia, mutta yleensä aineisto kyllä painuu tavanomaisten lappituristien potrettien tasolle.

Mitä siis? Luulisin, että kirja kiinnostaa tietopuolisen antinsa vuoksi tulen käyttäjiä ja retkeilijöitä. Erityisen onnistuneena en sen formaattia ja retkikuvien niveltämistä kokonaisuuteen pidä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *