Kansanperinnettä kesästämme

Suvivirrestä sääskien ininään
Kesä päivä päivältä
Oletko kalkkilaivan kapteeni?

Juha Nirkko: Suomen kesä, Päivästä päivään, SKS – kustannus 2015

suomen kesäKirja, joka käsittelee kesän päivästä päivään, kansanperinteen ja kesään kuuluvien asioiden kannalta, on sopivaa kesälukemista vaikka mökin laiturille. Kirja alkaa ”tietysti” suvivirrestä, josta on väännettu kättä kautta aikain. Onpa tuo meille niin rakas virsi kokenut monta vaihetta. Stadin slangiksikin se on väännetty: ”Jo pukkas glaiduu aikaa on kesis viimeinkin./Ja minne vaan kun tsiigaa nii hittaa blumsterin./ Ja kaiken uusiks duunaa noi säteet suulperin/Ne stadin nyyaks puunaa/vek stikkaan perperin.”

Heinäkuun helteillä sopii miettiä vaikka kesäisen kyseenalaisen ystävämme itikan syntyjä syviä. Mattopyykistä kerrotaan ja tietysti uutisperunoista, helluntaiheiloista, kesäsaunasta mökillä, Ukon päivän kylvöhommista, kalajumalista, vastakulttuurista, uimisesta, lasten kesäleikeistä, jne jne…

Heinäkuun keskilämpötila oli aikavälillä 1981 – 2010 Helsingissä päin 17,8 astetta. Liperissä tehtiin heinäkuun lämpöennätys 37,2 astetta vuonna 2010. Heinäkuun suurin kuukausisademäärä (302 mm) on mitattu Laukaassa 1934.

Kirja on monipuolinen ja sisältää kansanviisautta melkoisen määrän. Entisaikaan ei esimerkiksi alettu heinän tekoa ennen heinäkuuta. Pelättiin, että jos käki heinäkarheen kukkuu, niin kaikki flikat joutuvat huonoille teille. Vasta käen kukkumasta lakattua voitiin mennä heinäntekoon.

Iltapuhde vaihtui valoisaksi aamuyöksi kirjaa lukiessa. Tulivat ihan mieleen Kustaa Vilkunan vanhat allakat.

Jouko Varonen

1 comment for “Kansanperinnettä kesästämme

  1. Minulla sattuu tuo kirja olemaan juuri nyt lainassa kirjastosta.

    Kirjassa on tämän vuoden nimipäivien rinnalla myös vuoden 1864 nimipäivät. Sen kalenterin mukaan tänään viettää nimipäiväänsä Kilian.

    Kirjassa kerrotaan, että vanha ”Kiljaanin päivä” on ollut viimeinen mahdollinen kaskinauriin kylvöpäivä.Uskomuksen mukaan kylvöltä palaava ei saanut puhua. Vanhan sanonnan mukaan henkilö, joka jättää vastaamatta toisen tervehdykseen, on tulossa nauriin kylvöltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *