Jäätyvä helvetti

Kun Suomi jäätyy
Sähkökatko jäädyttää maan
Remeksen provoilua

Ilkka Remes: Jäätyvä helvetti, WSOY 2015

Eipä voisi olla hyydyttävämpää lukemista näin talven kynnyksellä kuin tämä Ilkka Remeksen ( s. 1962) uutuus, joka on jatkoa edelliseen teokseen. Nyt Suomi on todellisessa pulassa, kun sähkön saanti tyrehtyy ja vielä itänaapurikin kolkuttelee hyytävillä viesteillä ja tiedustelulennoilla.

”Kun huonelämpötila laskee, ei keho enää pysty tuottamaan tarpeeksi lämpöä. Elimistö alkaa jäätyä ja uhkana on hypotermia, joka johtaa kuolemaan ellei apua löydy ajoissa.” Edellisessä Remeksen kirjassa ”Horna” kuvattiin sitä, kun Suomi saa tietää, että Ruotsi hakee pikaisesti Natoon. Tottakai Suomi seuraa perässä. Venäjän reaktiot voi vain arvata, kun pakotteet vielä kiristävät ilmapiiriä. Itse asiassa Suomi on joutuva Venäjän seuraavan sotilasoperaation kohteeksi. Remes lyö vielä lisää löylyä tämän uuden kirjan tiimoilta ja tuumii, että ainekset trilleriin on saatu tosielämästä. Kirjassa puututaan myös venäläisten kiinteistäkauppoihin Suomen puolustuksen ja huoltovarmuuden kannalta kriittisiltä alueilta. Lisäksi tapahtuu kyberiskuja ja sabotaaseja.

Remeksen visiot tuovat mieleen sanat paranoija ja provoilu. Jostakin ne vain pulpahtivat mieleen. Jokainen suomalainen tietää, että kirjailijan visiot ovat vahvasti liioiteltuja ja väritettyjä. Mutta se oletettavasti kiinnostaakin sensaationnälkäistä kansaamme. Vielä kun keitokseen liitetään Finnairin koneen törmääminen venäläiseen tiedustelukoneeseen, ovat uhkakuvat jo ylimitoitettuja.
Ilkka Remes ( Petri Pykälä) on luumäkeläissyntyinen kauppatieteiden maisteri, jonka kirjojen myynti on ylittänyt jo miljoonan kappaleen rajan. Kirjailijan perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi lasta. Esikuvinaan Remes pitää mm. Frederick Forsythia, Ken Follettia ja Gerald Seymouria.

Remeksen tyylinä on viedä ns. tavalliset ihmiset keskelle suuria tapahtumia. Terrorismiyksikön poliisi Antti Korpi esiintyy monissa romaaneissa. Muita Remeksen kirjojen henkilöitä ovat poliisipsykologi Johanna Vahtera ja huumepoliisi Riku Tanner.

Nykytilanteisiin ja kauhukuviin Remeksen tyyli iskee kuin kuuma veitsi voihin. Vielä voisi ottaa esille mamu-ilmiön ryöstäytymisen hallitsemattomaksi. Paranoidisen provoilun aineksia Remekselle riittää kotimaassa.

Jouko Varonen

2 comments for “Jäätyvä helvetti

  1. Onpa kiinnostava kirja. Toden tuntuinen visio Remeksellä. Ei ollut Joensuun kirjaston hyllyssä. Enkä älynnyt varrata.
    Katselin netistä niin ei ollut missään Pohjois Karjalan kirjaston hyllyssä vaan kaikki ovat lainassa. Taitaa kiinnostaa monia muitakin. Kiitti vinkistä Jouko.

  2. Kyllä me suomalaiset olemme vähän tuuliajolla. Omanmielipiteen ilmaisu omalla nimellä on tabu. Onko tämän päivän taiteilijoita olemassakaan. Kenelle tänä päivän taiteilijoista voisi liputtaa ja hänen päivää voisi viettää? Tämä kansa tarvitsee yhteiseloa ja ymmärrystä yhteiseloon, kun päättäjät on heitä hölmöksi luulleet.
    .

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *