Lauri Lajunen/Jouni Pursiainen/Esa Hohtola/Jari Peltomäki: Kiehtovat linnut

Lintujen anatomiaa ja erityispiirteitä

Särkeekö tikan päätä?

Lauri Lajunen/Jouni Pursiainen/Esa Hohtola/Jari Peltomäki: Kiehtovat linnut, Docendo 2016

Joku lapsi tuumi, että lienee tuolla tikalla kova päänsärky, kun se takoo nokallaan puun runkoa koko päivän. Totuus lienee mukautumisessa. Tikalla nokan rakenne estää tärinän vaikutuksia, lisäksi aivot kelluvat nesteessä, joten ne kestävät suuretkin määrät tärinää.

Tämä kirja on mainio. Sen lisäksi, että se esittelee maamme linnustoa ( joskus myös muiden maanosien) se pureutuu lintujen anatomiaan, joka on muovautunut tarkoituksenmukaiseksi niiden elinpiiriin ja ravinnon hankintaan.

Petolinnuilla on koukkunokka, jolla ne voivat raadella vaikka jäätynyttä saalista. Lisäksi ne voivat nokan avulla tarttua saaliiseen ( jossa auttavat myös kynnet).

Kalatiirojen ja silkkiuikkujen soidinmenoihin kuuluu lahjojen antaminen. Päiväpetolintujen soidinkäyttäytymiseen kuuluvat lentonäytökset. Tikat saavat soidinmenoihin kantavuutta rummuttamalla kuivaa puuta. Trooppiset linnut rakentavat kauniin ja koristellun pesän puolisolleen.

Suuresta koosta on linnulla apua sopeutumisessa kylmään. Niillä on nimittäin massaansa nähden vähemmän lämpöä hukkaavaa ”pinta-alaa”. Kun 5% rasvaa ruumiinpainosta riittää huuhkajalle kahdeksi viikoksi, niin samassa suhteessa määrä riittää kymmenen grammaa painavalle vihervarpuselle tuskin vuorokaudeksi.

Kirja on hyvä ja hyödyllinen. Harvoin olen lukenut luontokirjaa näin kiinnostuneena. Lintujen maailma on monimuotoinen ja ekologia on muovannut niistä todellisia taitureita toimeentulotaistelussa. Kirjan kuvitus on laatuluokkaa ja tietysti olisi toivonut kuvaajan nimet esille. Pelkkä kirjainkoodi kun ei usein riitä vaikka se olisikin purettu loppusivuilla.

Jouko Varonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *