31 comments for “Viikon puheenaiheet, viikko 14

  1. Sunnuntaina oli Värtsilässä Arppen pihassa kunnallisvaalitilaisuus. Sen olivat järjestänet vaaleissa kilpasilla olevat keskustalaiset, demarit ja perussuomalaiset yksituumaisesti jakaen tarjoilukustannukset keskenään ilman mitään prokressukäytäntöä. Kristillistenkin taholta oli paikalle saapunut yksi ehdokas.

    Merkille pantavaa oli, että ehdokkaita oli eri puolilta Tohmajärveä. Eikä ihme, sillä meillä on rajattomat mahdollisuudet. Silti tietenkin Värtsilän pitäjän asiat kunnassamme saivat puheissa etusijan. Mutta, mutta, ei kyläpolitiikan – perinteisellä paatoksella – vaan koko kunnan näkökulmasta. Värtsilähän eri kylineen on tärkeä osa kunnan itäreunalla. Ei se ole mitenkään mitätön juttu, että raja ylittyy itään ja länteen juuri täällä Niiralassa.

    Käteen jaettiin paperiliuskaa arkista käteen leikaten ja muutenkin kahvipöytään etukäteen leikattuina. Siinä lukee ajankohtaista asiaa:

    KOLME KOOTA – KOLME KOULUA TOHMAJÄRVELLÄ
    KOLME KOOTA – KOULU, KYLÄTALO, KIRKKO VÄRTSILÄSSÄ
    KAIKKIEN PUOLUEIDEN YKSITUUMAISUUDELLA
    SUOMI 100 – TEKO ITÄRAJALLA – RAJATTOMAT MAHDOLLISUUDET

    26 vuotta sitten paluumuuttajana Pohjois-Karjalan maakunnan Tohmajärven kunnan Värtsilän pitäjän Kaustajärven kylään asettuneena haluaisin uusille valtuutetuille esittää myös edellä olevan lisäksi seuraavaa: Laatikaa uusi kaava Värtsilään hyödyntäen Jänisjokea. Jokin fiksu rakennusliike saattaisi kiinnostua ja markkikoida rantamille sellaisia taloja, joissa on riittävän korkea kivijalka, puiset seinät ilman muovilevyjä, tieteellisiin tutkimuksiin perustuvat ilmanvaihdot jms. seikat. Talojen muoto soveltuisi maalaismaisemaan. Vesi- ja viemäriverkostot ovat kohdallaan.

    Eikä tarvitsisi kunnan palkata erillistä markkinoijaa. Toinen sektori hoitaisi sen kilpaillen keskenään. Kolmannen sektorin mukavat ihmiset taputtaisivat tervetuliaisiksi lämpöisiä käsiään.

    Ja iloiset kakarat hengittäisivät raitilla raikasta ilmaa, kiipeilisivät lintutornissa, vaeltelisivat Kukkovaaran rinteillä marjastamassa tai muuteen lystikseen. Lisäkuntoa saisi niin isot kuin pienetkin koulun kuntosalissa ja voimistelusalissa palloa pompitellen.

    On todella hyvä, että Kemienmäellä on Katri Helenan raitti. Mutta onhan se Arppen raittikin Värtsilässä Arppen pihassa ja Johannes Takasen (1) veistos sekä Värtsilä-viiri salossa. Katri Helenan raitilla ja Arppen raitilla rallatellen eteenpäin!

  2. Minulle yli kolmekymmentä vuotta ympäri maailmaa suunnittelija toimineena on aina ollut ongelman asettelun tullessa esiin kirkkain ajatus: Jos ongelma tulee esii sen voi poistaa tekemällä uuden käänteen tekevän ratkaisun.
    Minun lennokkaat jutut vaihtoehdoiksi homekouluille eivät tarvise olla tuulesta temmattuja. Olen pohtinut asiaa monien muiden omien ajatuksieni lomassa. Ei väliaikaisilla parakeilla ja uuden rakantamisella saada parasta taloudellista tulosta. Tehdään Suomalaisesta puusta kouluja, jotka on helposti siirreltäviä. Näin rakennus siirtyy ilman homenta sinne missä uusia oppeja odottavat pienet tiedonhaluiset ovat.

  3. Eilen laitoin savupönttöön sunnuntaina Kaustajärvellä pilkkimäni körmyniska ahvenet, joista suurin oli 450g ja Saimaan maanantai aamuna saamani saman kokoiset ahvenet. Kaustan ahvenet ovat melkein mustia, paksuja ja pituudeltaan lyhyitä. Saimaan ahvenet ovat vaaleita, pitkiä ja solakoita. Kun näitä savuahvenia nautimme maustetun kermaviili kastikkeen ja keitettyjen perunoiden kera oli makunautinto siinä hetkessä läsnä. Kaustan ahvenen maku herättää minussa synnyin seutuni kotiseutu rakkauden.

  4. Panee minut miettimään kun monet poliitisesti ajattalevat lausuvat mielipiteitään. Sana politiikka ei ole kovin suuressa arvossa kansan keskuudessa miksi?. Tämä sana on Suomen suomettumis ajan ja sitäkin ennen varmaan vellonut. Voitaisiin mennä jo mekin jurot ja pysyvyyden säilyttäjät pienin askelein eteenpäin. Politiikka sana on menettänyt merkityksensä, koska kukaan ei ole kertonut mitä se merkitsee. Otetaan sen tilalle sana asioiden hoito. Puolueet voivat olla ennallaan ja toimia kuten ovat toimineet, mutta etuliite asioidenhoitaja loisi uskottavuutta. Pienieni näyte: asioidenhoitaja keskusta, asioidenhoitaja kokoomus, asioidenhoitaja sdp, asioidenhoitaja perus suomalaiset ja niin edelleen. Tämän tyyppisen uudistuksen suomi tarvitsee, mutta saattaa nuorilla olla niin kuin onkin parempiakin ideoita ja niitä tarvitaan.

  5. Puoli kuuta peipposesta!

    Kaustalla kaksi peipposta lensi
    kuistille tervehtimään! Toinen on niin
    uuvuksissa, että nököttää vieläkin
    portaan juuressa.

  6. Se on sitten kevät tulossa Kaustallekin.Täällä Nurmijärvellä jo töyhtöhyypät,joutsenet ja kurjet ovat tulleet.

  7. Ennen vaaleja ja vaalien jälkeen on havaittavissa hyvin yleinen muuttolintu eli Muutosvastarinta:-)

  8. Samanlainen oli ensimmäinen havainto peipposesta täälläkin. Istui hievahtamatta oksalla pitkiä aikoja. Ilmeisesti hyvin väsynyt. Liperissäkin on kurkia ja töyhtöhyyppiä kuulunut. Mustarastaita jo pikku porukoissa.

  9. pietari ja nyt tukholma.onneks tämä on yksittäistapaus ja ei saa missään nimessä yleistää.meillähän on kaikki niin hyvin ja näillä monen maan läpi tulleilla partalapsilla on elämä ollut tosi vaikeaa .no onneks ei tämmönen terroriteko ole suomessa mahtollista kun päivi nerg tietää tarkkaan kaikkien tulijoiten taustat

  10. Erkin kommenttiin viitaten, tuossa rakennussuunitelmassa olisi hyvä käyttää opiskelijoita, joilla on oikeasti uusia ideoita. Esim. Opinnäytetyö AMK:lta, ne on oikeesti kiinostuneita erillaisista projekteista. Voisin tehdä aloitteen. Yritys jossa olen töissa on saanut paljon apua yliopistolta erillaisten projektien kanssa. Suvaitkaa kirjoitukseen oma näkemys. Nämä Terroriteot todennäköisesti tulee lisääntymään ja saattaa luoda jonkinlaista pelkoa turvallisuudesta
    kaupungeissa, joten nämä meidän alueet saattaa olla kiinnostava pohja turvalliselle asumiselle.
    Eskolle. Mitä jos asiodenhoito menee politikoinniksi? Itse kannattaisin ns. Kuntalaiskuulemisia aina aikaajoin, jotta kuntalaiset pääsisivät esittämään omia kysymyksiä jne.

  11. Ai nii unohdin laittaa, et tuo Värtsilän koulu on elin tärkeä kylälle ja se tulee säilyttää.

  12. Uutisoinnin erosta, nyt jokainen itsemurhaiskun tekijän kanallisuus tuodaan julki ja revitellään uutisena rasistisesti. Kun silloin Konginkankaalla muuan juopporenttu ampui kuoliaaksi neljä poliisia, niin Mikko Niskanen teki siitä elokuvan ja sankarin. Tätä samaa sankarihenkeä tuntuu olevan ilmassa noiden Odin soturien toimintojen ymmärtämiseksi.
    Olemme hyvin suvaitsevaisia kunhan muunmaalaiset pysyvät meiltä poissa.

  13. Viikon puheenaiheet täältä Kiinasta käsin ovat olleet Xi ja Niinistö, Xi ja Trump ja Tukholma.

    Kiinan Presidentin suomen vierailu sai täällä uskomattoman paljon julkisuutta, local ja kansainväliset kanavat jauhoivat vierailusta ohjelmaa tunti tunnin jälkeen. Kyllä siitä myllytyksestä pieni Suomi sai paljon ilmaista mainosta täällä ja kansainvälisesti. Plussana oli vielä se pandojen luovutuslupaus. Kiinalaisturistien määrä suomessa lisääntyy varmasti.

    Ihan vastaavanlaisia ovat ohjelmat olleet Xi:n USA vierailusta.

    Tukholman tapahtumat on myös laajasti noteerattu tiedotusvälineissä.

    Niin, ja sitten vielä etusivulle 6.4. China Daily:ssa pääsi Pink Star timantin huutokauppa, 59,6 karaattia 71,2 miljoonalla dollarilla, sen osti Hong Kongilainen timanttikauppias. Samassa huutokaupassa myytiin myös Ming Dynastian aikainen malja, lähes 30 miljoonalla taalalla. Huikeita summia, maailmanennätyksiä.

  14. Veijo niin kaukana kirjoittelee myönteisiä.
    Tuohan Värtsiläpäiville joku timanki näytille 😉

  15. Kiitos Veijo juuri tämänkaltaista julikisuutta pieni Suomi tarvitsee. Omana ajatuksena Vihreä Suomi / Tohmajärvi voisi olla hyvä ajatusidea, jota pitäisi markkinoida ylikansallisille yrityksille/yhteisöille joiden vihreys on kyseenalainen.Muutaman Miljoonan sijoitus kasvojenpesuun olisi pieni raha jos sillä brändi nousee! Ja vielä noihin kauppoihin, jotka mainitsit, niin rahaa on maailmalla ja sitä vaan pitäs saada tänne! Omassa pienessä piirissä tää ei vaan kehity!

  16. No, nyt on iänestee rätkäytetty:-)

  17. Poikamies sekoitti pakan ja kävi peukaloimassa vaalitulosta. Siun syytä kaikki 😉

  18. Mie soitin yks päivä terkkarille ja kysyin että kenen soteen soitin, niin sieltä sanovat, että ” siun soteen”. No oikeenhan se män. Peukaloitu on tulokset, katotaan kuinka äijien käyp:-)

  19. Muotoilin edellisen hiukan huonosti ja siitä saattaa saada jopa väärän käsityksen.Tarkoitukseni oli vain kiitellä kansalaisvelvollisuuden täyttämisestä. Hyvä ja kiitos poikamiehen lisäksi kaikille muillekin äänestäneille.

  20. Taisin turhan takia lievennellä alkuperäistä tekstiä, kun ei tuo poikamies tainnut viitsiä suuttua miulle. Tykkää vissiin kisuista.

  21. Yleesä ku korjataan ns. virhettä, niin tilanne pahenoo. En väitä, että nyt Ois käyny niin:-)

  22. Oikeastaan aika turhia nuo äänestykset. Asia kuin asia selviää jo hyvissä ajoin ovensuukyselyillä. Jos joku asia jää vähän kiikunkaakun niin valtamedia järjestää mielellään uusintakyselyjä.

  23. Äänestykset ovat liian suppeita. On vain ennakkoäänestys ja vaalipäivä-äänestys. Jos olisi myös jälkiäänestys, voisi tehdä ”paikkoheiton”.

  24. Jospa ne nää uuvvet senaattorit siätää semmosen jäläkipolttoiänestyspykälän, niin suapi raatiin vaihettuu henkilöt lennosta:-)

  25. Ei oo äänestys turhaa. Kaikilla ei sitä oikeutta ole. On oikeastaan kansalaisen velvollisuus osallistua päätöksentekoon. Jos ei äänestä niin voi teipata suunsa kiinni sen jälkeen . Kaikki vaan luukulle.

  26. Oli siellä ovisuukysely, että tykkeenkö vaaleista, niin vastasin jotta tummat on enempi mieleen:-)

  27. Äänestämässä pitää tietysti käydä.

    Mutta kun valitset kirjaa, valitse Kaustajärvi-kirja.
    Se on varsin äänekäs myös Värtsilän puolestapuhujana.
    Kirjan ”ennakkoäänestysaikaa” on huhtikuun loppuun.

  28. En tykkää ovensuukyselijöistä, en kyllä ole koskaan sellaista tavannut. Kaiken varalta olen varannut ovelle pitkävartisen luudan (metlan) . Sillä meinaan hätistellä sellaisen kyselijän matkoihinsa.

  29. Olimme vaimon kanssa klo 09.00 – 18.00 vaalihuoneistossa Pieni ele lipasvartiossa. Meni se päivä noinkin ja totesin laman olevan vielä ihmisten mielessä.Rahaa lahjoitettiin mutta enemmänkin olisi lippaaseen mahtunut. Värtsilässä olivat anteliaammat ihmiset kuin Kemienmäellä. Kaikilla lahjoittajille isot kiitokset.

  30. Kalevi on tehnyt vaimonsa kanssa hyvää ”vaalityötä” hyvän puolesta hyvän päivän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *