Hyvää suomalaisuuden päivää!

Tänään vietetään J.V. Snellmanin ja suomalaisuuden päivää.

Johan (Juhana) Vilhelm Snellman (12.5.1806–4.6.1881) oli suomalainen filosofi, kirjailija, sanomalehtimies ja valtiomies, yksi vaikutusvaltaisimmista fennomaaneista 1800-luvun Suomessa.

Hän vaikutti merkittävästi suomen kielen asemaan ja Suomen markan käyttöönottoon. Häntä pidetään Suomen kansallisfilosofina ja yhtenä tärkeimmistä kansallisista herättäjistä.

Katso alta Suomen Eduskunnan julkaisema video Snellmanista. 

 

Snellmanin patsas Suomen pankin edustalla. Kuva: wikimedia.org

Snellman on monelle tuttu vuosina 1963–1977 painetusta sadan markan setelistä. Hänen kasvonsa ovat kuitenkin olleet seteleissä aiemminkin: 5 000 markan setelissä vuosina 1939–1940 ja 10 000 markan setelissä vuosina 1955–1957. Kuvat: Setelit.com

2 comments for “Hyvää suomalaisuuden päivää!

  1. Kiitos Snellman- infosta!!! Toivottavasti kansalaiset muistavat nostaa lipun salkoon. On nimittäin tuo lituputuskäytäntö kovasti vähentynyt. En ymmärrä, miksi. Suomi kansojen joukossa – itsenäisenä – ei ole mitenkään itsestään selvyys.

  2. Meillä Suomessa varmaan Luoja on suonut, että Snellmanin päivä liputuspäivänä ja Mauno Koiviston kuolema ovat ajallisesti kohdanneet. Molemmat ovat edes auttaneet ja olleet Suomen kohtalon hetkellä viisaita ajattelijoita näkemään tulevaisuuteen. Herkistyin ja kyyneleet minun poskiltani valui kesken pihan raaputuksen, kun kuulin Manun poismenosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *