Tissikuusi

 

Tämä kuusi on ihan julkkis, radiossa, televisiossa ja lehdessäkin on huomioitu.

Jokunen ihminen on käynyt katsomassa ja varmaan joku on pettynyt, kun ei ole tiennyt, mikä se näistä suurista kuusista on.

Rauhoituspäätös on saatu. Metsähallitukseen on mennyt koordinaatit sen sijainnista. Nyt odotellaan laattaa, joka kertoo kuusen rauhoituksesta. Aikomuksena on kaataa ympäriltä vähän puita ja raivata jonkinlainen polku sen juurelle. Ei kuusen mahtavuutta muutoin oikein tajuakaan. Sitten kaikkien kiinnostuneiden on helppo löytää etsimänsä. Odotellaan lunta, että saadaan pulkalla vedettyä kaadetut puut pois.

Tissikuusi on ihan virallinen nimitys. Kiteellä on jonkin luontopolun varrella paksumpi tissikuusi, mutta tämä meidän kuusi on pitempi. Erään kirjan mukaan se on kuudenneksi suurin tissien kanssa. Vasta muutama päivä sitten kuulin, että Värtsilän pururadan varrella olisi tällaisia tissikuusia kasvamassa. Ei ole vielä minun silmiini sattunut.

Share

8 comments for “Tissikuusi

 1. Telle
  20.11.2017 at 13:15

  En tiedä missäpäin Värtsilää laatan saanut kuusi on,
  mutta voisivatko ne pururadan mahdolliset tissikuuset
  olla tämän kuuluisuuden ”poikasia”? Hieno juttu
  joka tapauksessa.

 2. Alpoaatos
  20.11.2017 at 13:21

  Pururadan varren tissikuusilla Irene tarkoittanee erästä toista kummajaista. Voi siellä olla tissikuusiakin, mutta siellä on sekkainen kuusi missä kasvaa ilmeisesti visapuun renkaita puun ympäri. Lassi Piiroinen sanoi, että siinä kasvoi niitä useitakin, mutta aukkohakkauksen myötä ne on kaadettu. Lassi muisti, koska se oli hyvä suunnistus rastin paikka. Nyt siinä enää yksi puu aukon laidassa.

 3. Sakari H
  23.11.2017 at 15:58

  Tissikuusesta voisi tietenkin veistellä jokusenkin kaskun, mutta olkoon, ettei muutu liian visaiseksi.

  Pintalaudoista tulisi vaikkapa Värtsilä-päiville takkuisen röpeliäs liukumäki, josta saisivat lasketella kotiseutuun nuivasti suhtautuvat, pensselinsä santaan laittaneet ja valojen sammuttelijat.

  Päteneekö tähänkin tissikuuseen vanhat sanonnat, kuten ”sitä kuusta kuuleminen, jonka juurella asunto” tai ”kuka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa”. Vai pätevätkö paremmin uusioversiot ”sitä kuusta kuuleminen, jonka juurella mopoauto” tai ”kuka kuuseen kurkottaa, se kaiketi kupsahtaa”.

 4. Tuula T
  23.11.2017 at 16:20

  Sakarilta oivallinen ehdotus tuo liukumäki.

 5. Leo Härkönen
  23.11.2017 at 16:58

  Tissikuuseen kurkottaminen tuntuu sekä lemmekkäältä että visaiselta puuhalta mutta mitäpä sitä ei koriseuturakkautensa eteen tekisi?

 6. VTOH
  5.7.2018 at 10:15

  MHY teki PKS:n toimeksiannosta linjasaneerausta talvella 17/18, eli kaatoi puita 20kV sähkölinjan vierestä noin sadan metrin päässä Peuhkuristen tissikuusesta. Yksi näistä kaadetuista kuusista lienee ollut tissikuusen sukulainen, mutta ehkä vasta noin 30-vuotias teini-ikäinen, näin voisi päätellä ”tissin” kohdalle tehdystä sahauspinnasta.
  Nyt kyseinen puu on jo pilkkeinä kuivumassa ja odottamassa polttamistaan.

  VTOH

 7. tapani näätänen
  6.7.2018 at 16:49

  veijo keksi uuden puulaji nimityksen:teinitissi-kuusi.

 8. Alpoaatos
  6.7.2018 at 17:46

  Saattaa tulla saunan lämmittäjälle tyttömäinen olo.. tai ainakin tytöt mieleen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *