60 comments for “Viikon puheenaiheet vko 2

 1. Osmo Turunen
  8.1.2018 at 22:26

  Paavo on selkeästi Suomen kansan asialla. Niinistö on Nato intoilija ja vielä viekas kuin kettu.

 2. Alpoaatos
  9.1.2018 at 14:10

  Viimeisimmässä Koti-karjalassa oli uutinen; Hoitokoti Pikkupiha Tohmajärvellä lopetti toimintansa !! No voi surku sanon minä. Paikka tuli tutuksi monissa vierailuissa Otto Rummukaisen asuessa siellä. Asukkauiden mielestä se voitti kotiolot mennen tullen. Tulee mieleen että joko tämä on niitä Siun Soten uudustuksia.

 3. eläkemummo k
  9.1.2018 at 14:36

  Hoitokodeille pitää antaa koko eläke ja lapset maksaa loput.

 4. mökkiläinen
  9.1.2018 at 19:18

  Vai Paavo on isänmaan asialla, edesmennyt isäni sanoi aikoinaan,
  että Väyrynen on ”luihujen luihu”. Kuka milläkin tavalla asian
  mieltää.

  Tässä tätä politiikkaa, en jatka enempää, ollaan yhdessä sovittu,
  että tässä Verkko-Värtsissä ei politikoida.

  Mökin poika.

 5. jussi p:nen
  9.1.2018 at 20:40

  juicen sanomana puavo kans suomenkansan käy väyrysti!

 6. alpo k.
  9.1.2018 at 22:41

  Puavoo mie iänestän. Verkkovärtsi joutaa loppua jos ei ole sananvapautta. .

 7. 10.1.2018 at 10:59

  Me, jotaka olemme mukaa vammaisjärjestöjen vaalikeräyksessä toivomme presidentinvaaleihin kahta kierrosta. Silloin keräyksen tuotto on paljon suurempi kuin yhden kierroksen vaaleissa. Vammaisjärjestöille on keräyksen tuotolla oikeasti merkitystä. Pieni Ele keräyksessä on yksi ainoa palkattu työntekijä ja muut tekevät vapaehtoisesti keräystyötä. Pienen Eleen tuotto ei hupene tuntemattomalla tavalla keräyskuluihin.

 8. Jussi Raerinne
  10.1.2018 at 16:17

  Alpoaatoksen ja eläkemummo k:n kommentteihin viitaten muutama ajatus:
  Jo vuosia sitten edesmennyt tätini Lahja Varonen joutui aikoinaan muuttamaan pakon edessä Värtsilän Asuntorannasta vastaavantyyppiseen tuettuun asumiseen Tohmajärven Kemieen. Hän ei todellakaan olisi itse tahtonut lähteä tutuista ympyröistä ja ns. pahaa verta tämä päätös herätti myös meissä läheisissä. Eipä osittain dementoituneesta lapsettomasta leskirouvasta luonnollisestikaan enää ollut itsensä puolustajaksi ja muidenkaan mielipiteitä ei muistaakseni juuri kuunneltu. Sen muistan, että tämä ratkaisu oli silloin viime kädessä jonkin uuden viranhaltijan näpin alla.
  No, täti sai viettää kuitenkin viimeiset seesteisemmät aikansa lopulta Kuusirinteellä, jonka vaiheen jälkeen vuodeosastoremontin vuoksi hän pääsi takaisin tänne Värtsilään vähäksi toviksi ennen lopullista majanmuuttoa tuonilmaisiin. Pompottelu oli nyt päätöksessään.
  Olen vain monesti miettinyt sitä, kuinka suuri merkitys yleensäkin vanhuksien vireystilalle on sillä missä he saavat elämänsä ehtoon viettää. Se on selvää, että kaikki eivät voi loputtomiin asua kotonaan; eivät edes omaishoidonkaan turvin mutta ehkä tällä(kään) saralla ei ole vielä kaikkia kiviä käännetty. Eräs tärkeimmistä sivistysvaltion mittareista on kuitenkin vanhus- ja vammaishoidon taso; Suomi pärjännee kansainvälisessä vertailussa kohtuullisesti mutta mielellään soisin siitä huolimatta näkeväni Attendon auton viipyvän apua tarvitsevien naapureiden pihassa kauemmin kuin pelkästään hurahtamalla!

 9. rajamies
  11.1.2018 at 23:23

  Minun mielestä vaaleja ei tarvita. Säästyisi miljoonat vaikka köyhän apuun.

 10. 12.1.2018 at 16:23

  Nimimerkki rajamies elä käytä tuota nimimerkkiä, käytä nimimerkkinä vaikka ”puuta heinää.”

 11. Esko Taivainen
  12.1.2018 at 20:48

  Monesti mietin maailman kairan menoa monet hetket nähneenä. Tarvitaan ajatella ajassa ja olla yhteis ymmärrys kainalossa. Suomi on maa jossa yhteinen sävel soi.

 12. rajamies
  12.1.2018 at 22:49

  Niin Kalevi. Miljoonat menee hukkaan
  käytä sie nimimerkkiä Tilevi Kakka.

 13. Mökkiläinen
  13.1.2018 at 8:48

  Muinoin armeijan ja rajavartioston palveluksessa oleva henkilökunta
  ei saanut osallistua poliittiseen toimintaan. Mikä lienee tilanne nykyisin?

 14. Jussi Raerinne
  13.1.2018 at 11:21

  Ainakin reilu vuosikymmen takaperin säädös oli sellainen, että mainitut henkilöt saivat osallistua ainakin kuntapolitiikkaan ns. sitoutumattomina eli he eivät saaneet olla minkään puolueen jäseniä.

 15. rajamies
  14.1.2018 at 21:44

  Olis se kiva jos Paavo voittaisi Vanhasen ja keskusta sais turpiin. Pitääpä äänestää heti keskiviikkona. Sipilä kuulemma eroaa puolueen johdosta jos Paavo voittaa Matin.

 16. Jussi Raerinne
  14.1.2018 at 22:12

  Ehdotan, että jatketaan tätä vaalikeskustelua kuusi vuotta vanhan Värtsin otsikon ”Pressanvaalit” alla. Ehdokkaistakin puolet on samoja kuin silloin eli eikös se käykin sujuvasti näin?!

 17. mökin muija
  14.1.2018 at 22:24

  Vanhanen on ryvettynyt seksisotkuissa. Ei sitä kukaan äänestä.

 18. erkki lintunen
  15.1.2018 at 9:54

  Nostetaan vähän – tai jopa aika paljon – keskustelun tasoa. Meillä on Yhdysvalloista demokratian alennustilasta varoittava esimerkki: Tramp. Kansanvalta on arvo sinänsä, ei huulenheiton aihe. Kritiikki on osa vastuullisuutta. Tämä pitäisi muistaa, liputtipa sitten kenen puolesta tahansa. Politiikan tehtävästä ja sen hoitamisesta saamme ilmoittaa mielipiteitämme. Mutta sen tulee tapahtua rakentavasti. – Hyvä harjoittelun paikka on sisällissotamme järkevä ja mahdollisimman puolueeton analyysi. Niin pitää tapahtua, olipa sitten minkä puoleen jäsen tai äänestäjä.

  Evolution pitkässä etenemisessä ihminen on ainoa laji, joka voi olla järkevä ja analyyttinen. Vain hän voi tarkastella menneisyyttä ja pohtia tulevaisuutta. Kaikilla lajeilla valuu räkää poskelle. Vain ihmisellä on nenäliina.

 19. paavo
  15.1.2018 at 11:03

  kaimalle ääni jos sipilän luikurista sillä päästään.paavolla kokemusta vaikka muille jakaa.valtiomies ainesta viimesen päälle

 20. Jussi Raerinne
  15.1.2018 at 11:54

  Erkki L:
  Pyrit siis nostamaan keskustelun tasoa. Donald Trumpin valinta merentakaisen maan päämieheksi on mielestäsi osoitus demokratian alennustilasta. Ehkä näin on, ehkä ei; en ota siihen nyt sinällään sen enempää kantaa mutta kaltaisesi älykkään ja lukeneen kirkonmiehen sanoisinko jopa pakonomaiselta tuntuva tarve korostaa toistuvasti evolutionistista maailmanjärjestystä kertonee myös jonkinlaisesta alennustilasta.
  Tietenkin saat vapaasti olla mitä mieltä tahansa, mutta edelläolevaan arviointiini viitaten en vain voi olla ihmettelemättä, mikä oikein saa sinut julkisesti toimimaan mainitunlaisen hölynpölyn asiamiehenä?

  ”Kun minä katselen sinun taivastasi, sinun sormiesi tekoa, kuuta ja tähtiä, jotka sinä olet luonut,
  niin mikä on ihminen, että sinä häntä muistat, tai ihmislapsi, että pidät hänestä huolen?
  Ja kuitenkin sinä teit hänestä lähes jumal’olennon, sinä seppelöitsit hänet kunnialla ja kirkkaudella; panit hänet hallitsemaan kättesi tekoja, asetit kaikki hänen jalkainsa alle” Psalmi 8: 4-7

  En pysty mittaamaan enkä edes tahdo mitata kenenkään Jumalasuhteen vilpittömyyttä; itsellänikin on siinä jatkuvasti ja taatusti parantamisen varaa aivan hautaan asti . Tahdon vain kertoa tässä joskus aikoinaan kuulemani muistaakseni vieläpä jonkin papin lausuman: ”Jos mies on uskovainen Teologiseen tiedekuntaan mennessään, olkoon totisesti varuillaan että hän on sitä myös sieltä palatessaan.” Mielestäni ymmärrän varsin hyvin sen, mitä tällä on tahdottu kertoa lähinnä liiallisen järkeistämisen vaaroista.

  Tämä asia sivuaa myös käytävää presidentinvaalia. Perussuomalaisten ehdokasta Laura Huhtasaarta on pilkattu julkisuudessa, koska hän on avoimesti ja suoraselkäisesti ilmoittanut uskovansa Raamatun luomiskertomukseen. Se, onko hänelle tästä tunnustuksesta varsinaisessa vaalitaistossa hyötyä vai haittaa on sitten aivan eri asia; mukava kuitenkin että hän on näin sanonut!

  Missään tapauksessa en ryhdy kiistelemään tästä(kään) asiasta sinun enkä kenenkään muunkaan kanssa. Vaikka tekstini on terävää, se on silti kirjoitettu kaikella ystävyydellä!

 21. Syntinen
  15.1.2018 at 14:02

  Aijai, tässä sitä taas ollaan, politiikka ja uskonto, nämä ovat sellaiset aiheet
  joista kirjoitusta ja hurskastelua piisaa.

 22. erkki lintunen
  15.1.2018 at 14:28

  Jussin kirjoituksen johdosta seuraavaa: Olen käynyt sitkeän henkisen ja hengellisen kamppailun uskon ja järjen välillä. Ratkaisu alkoi hahmottua – teologisessa tiedekunnassa – ja on sitten kypsynyt vuosi vuodelta. Tällä hetkellä luen Mikko Juvan kirjaa ”Aika ajatella, aika uskoa”. Suosittelen sitä erityisesti niille , joilla on vaikeuksia uskomiseen.

  Luomiskertomus on hyvä ja uskon sen sanomaan. Mutta samalla perehdyn evolution tutkimukseen. Se kun kertoo Jumalan luomistyön ihmeellisyyksistä ja historiasta – aikana Raamatun luomiskertomuksen kirjoittamisen jälkeen. – Jumala on antanut meille järjen. Yritän käyttää sitä ja samalla rikastuttaa uskoani Jumalan luomistyöhön.

  Olen kiitollinen siitä, että sain oikeuden käydä teologisen tiedekunnan läpi ja sen jälkeen Tampereen hiippakunnan tuomiokapitulin tutkimisen jälkeen pappisvihkimyksen. Urani on ollut vuoristoradalla kulkemista, jonka loppuosa tuli Värtsilän kiusaksi. Pyydän anteeksi!

  Viime vuoden aikana olen iloinnut kahdesta syystä: Ensinnäkin Suomen 100-vuotisjuihlasta. Toiseksi reformaation 500-vuotisjuhlasta. Viime mainitusta erityisesti sen vuoksi, että Martti Luther kirkasti kristillisen elämänkatsomuksen ytimen. Ansaitsematon armo on aktiivista armoa ihmisten, ihmisyyden, luonnon, maapallon hyväksi – ajatusteni, järkeni, johtopäätösteni ja toimintojen kautta. Saksalainen teologi ja marttyyri Dietrich Bonhoeffer on kirjoittanut kalliista armosta. Myös Raamatusta löytyy monipuolinen kuvaus kallista armosta. Jaakobin kirje 2. luku, erityisesti jakeet 14-17 ja 26.Kannattaa lukea myös kirjeen toisen luvun alku ja myös luku 1 kokonaan.

  Kristitty voi aivan hyvin tulla toimeen pelkästään Raamatun luomiskertomuksen avulla. Mutta hänen uskonsa saa aineksia evolution tutkimuksen tuloksista. – Tosin on sanottava myös tämä: pelkkä evolutio ei riitä ihmisen ja luomakunnan selitykseksi. Tarvitaan laivan peräsin ja sen ohjaaja.

 23. Mikko Immonen
  15.1.2018 at 15:11

  Asiasta toiseen, ottamatta kantaa Jussin ja Erkin kommentteihin, kumpi on oikeassa.

  Mitä mieltä olette Helsingin nykyisen piispan Teemu Laajasalon saamaan julkisuuteen? Ei ole kirkolle eduksi tällainen julkisuus. On tainnut piispalla mennä omat ja seurakunnan rahat sekaisin. Herää kysymys, onko Laajasalolla luottamusta piispan tehtävään?

  Niin kauan on syytön, kunnes toisin todistetaan, mutta kaikki ei ole kunnossa. Poliisi on aloittanut rikostutkinnan. Alla linkki Hesarin juttuun.

  https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005524354.html

 24. Poikamies kolmannessa polvessa
  15.1.2018 at 15:37

  Hiän vaikuttaakin ouvvolta hiippailijalta, hetken luulin että on Kuopion hiippakunnasta:-)……..

 25. Orpo piru
  15.1.2018 at 15:40

  Mahtaako tuolla Laajasalolla edes olla omia rahoja ? Ja nyt on sitten diakonialounailta otettu maito pois säästösyistä ,
  että Laajasalossa on mahdollisuus ostaa cocista ja sampanjaa. Oikeudenmukaista ?

 26. paavo
  15.1.2018 at 16:09

  taitaa olla sipilän hiippakunnassa piispa.kaikki mulle ja muista viis veisataan

 27. Jussi Raerinne
  16.1.2018 at 10:24

  Minäkin voin suositella kirjaa.
  Erkille ja muillekin, kenelle ei riitä Raamatun todistus maailman luomisesta / elämän synnystä tai ketkä haluavat uskolleen vahvistusta, suosittelen erittäin lämpimästi perehtymistä Leisolan ja Reinikaisen kirjaan Unohdettu Genesis.
  Mainittu teos käsittelee asiaa ihan reilusti myös tieteen näkökulmasta!

 28. Syntinen
  16.1.2018 at 11:58

  En ihmettele yhtään, kun lukee tällä palstalla kahden ihmisen kirjoituksia
  maailmankaikkeudesta. Jo kaksi ihmistä saa erilaisen
  näkemyksen maailmankaikkeudesta ja sen synnystä. Mikä ristiriita siinä on?
  Ei ihme, että maailmassa on näin paljon sotia, joisssa tapetaan viattomia ihmisiä.
  Hyvä esimerkki on lähi-itä, jonne rauhaa ei saada milloinkaan.
  Parempi olla syntinen, joten ei tarvii osallistua moiseen kinasteluun.
  Voi olla hyvä ihminen vaikka ei tunnusta ”uskovaisuuttaan.”

 29. 16.1.2018 at 12:39

  Yhdyn tähän Erkin sanontaan, että .evoluutiolainen ihminen on ainoa,jolla ei ole räkä poskella. Luin netistä joku aika sitten kertomuksen miehestä joka kasvatti corillan omana poikanaan.Kun corilla kasvoi suureksi, hän vei sen takaisin alueelle josta aikanaan sen löysi.Vuosien jlkeen hän kuuli tietoja sillä aluella olevasta corillasta joka oli ihmisille vaarallinen. Hän meni etsimään tätä corillaa, eikä tiennyt minkälaisen vastaan oton hän saisi,,ja löytääkö ensinkään etsimänsä.Saavuttuaan alueelle alkoi etsiminen,pian hän huomasi tutut kasvot puiden seassa,Kun hän lähestyi metsän reunaa, sieltä tuli corilla vastaan,ja tervehti häntä niinkuin hän oli sen opettanut.Sitten syleiltiin ja kumpikin keskusteli ,yhtäkkiä corilla lähti takaisin metsään, ja tuli takaisin vaimojensa ja lapsiensa kanssa tervehtimään miestä.Corilla esitteli jokaisen hänelle, ja käski puristamaan miehen kättä ,Nämä lapset olivat ihan oikeita isän ja äidin näköisiä lapsia,Mahdollisesti ei Erkin apina teoria pitänyt paikkaansa,tai he ei olleet käyneet teologista oppilaitosta, jossa kerrotaan apinoiden muuttuvan ihmisiksi.Eikä näillä eläimillä ollut räkää poskella,Jokainen eläin on varmast siistimpi kuin moni ihminen joilla on nenäliin taskussa.Mutta kaikella on aikansa,jokainen meistä joutuu Kaikkivaltiaan Jumalan eteen,Silloin nähdään kuka on oikeassa Jumala vai Mister Darvin, mutta silloin on ajatusten vaihtamina myöhäistä,Kirjat avataan ja jokainen nimi joka ei ole kirjoitettu elämänkirjaan on kadotettu.Silloin on se nenäliina tarpeen.

 30. erkki lintunen
  16.1.2018 at 14:18

  Raamattua voi tutkia muutenkin kuin raamattupiirissä. Jos joku on menettänyt uskonsa teologisessa tiedekunnassa, on joku toinen voinut lopullisesti sulkea oven poistuessaan seurakuntakodista. Minulla ovat ovet auki uskolle ja järjenkäytölle. Kuuntelen papin saarnaa ja lueskelen teologisia kirjoja – eläkeläisenäkin. Kirkossa ja kirkkokunnissa on monenlaista mieltä. Tärkeintä kuitenkin on se, mikä elämää varten aukenee Kristuksen kautta. Ja uskon tärkein elementti on usko Jumalan armoon Kristuksen kautta. Papin saarna tai muu puhe ei aina tunnu hyvältä. Mutta ehtoollispöytään polvistumisella löytyy vastaus, joka on vain uskon asia. Ensimmäiselläkin aterialla oli erilaisia opetuslapsia.

  Suosittelen: Evankeliumi Luukkaan mukaan luku 22. Kannattaa lukea ”ennen kuin kukko tänään laulaa”.

 31. Jussi Raerinne
  16.1.2018 at 14:18

  En pääsääntöisesti ole kovinkaan utakka keskustelemaan nimimerkkien kanssa, mutta ”Syntisen” kommentin johdosta vastineeksi muutama ajatus:

  Maailmankaikkeuden synnyn ristiriita on kärjistetysti siinä, että luomiskertomus on Kaikkivaltiaan Jumalan Sanaa Pyhästä Raamatusta ja evoluutio- eli kehitysoppiteoria on puolestaan lähtöisin erään ihmisen – Charles Darwinin – suorittamista otannaltaan varsin vajaaseen aineistoon perustuvista tutkimuksista. Tiedetään, että Darwin ei lopulta itsekään enää uskonut niihin, mutta Jumalan vastavoiman – Paholaisen – vallitsemalle ihmiskunnalle tämä oppi on valitettavasti mutta luonnollisesti mennyt päähän kuin häkä!

  Sodat eivät ole Jumalan eivätkä sinällään edes minkään uskonnon aiheuttamia. Ihmisen pahuus vain saa äärimmillään niin konkreettisia muotoja, että elämän kunnioittaminen unohtuu ja peittyy kaikenlaisten valtapyrkimysten alle. Tietenkin jostakin syystä Jumala sallii kaiken tämän, mutta kyse on siis ihmistahdon erittäin negatiivisesta ilmentymästä; tappaminen on yksiselitteisesti synti, tapahtuupa se sodassa tai rauhassa!

  Mitä tulee Lähi-Idän tilanteeseen, edellä mainittu ”Vanha Aatami” mellastaa siellä(kin) kaikella voimallaan. Ehdotan, että perehdyt aivan ajatuksen kanssa Raamatun profeettojen (esim. Hesekiel) ennustuksiin. Niistä voi lukea ja huomata mitä siellä on jo tapahtunut ja mitä tulee tapahtumaan, yrittävätpä ihmiset vänkyröidä asiassa millä tavalla tahansa.

  En tunnista tässä keskustelussa ainakaan vielä mitään kinastelun tunnusmerkkejä. Mielestäni olen asiallisesti ja aiheellisesti nostanut teeman esiin ja Erkki on mielestäni siihen myös asiallisesti vastannut. . Keskustelemme oikeilla nimillämme; äänenpainot voivat olla koviakin mutta rehellisiä. Olemme ystäviä; eivät tässä riitele ihmiset vaan asiat.

  Olen täsmälleen samaa mieltä siitä, että ihmisen hyvyys ei ole riippuvainen hänen vakaumuksestaan. Jos näin olisi, niin ylpeyden synti saastuttaisi tämän ihmiselon aivan pahanpäiväisesti. Ei olisi olemassa Erkin mainitsemaa ansaitsematonta armoa, johon me reppanat pystymme Vapahtajamme sovitustyöhön vedoten turvaamaan; mikään muu kun ei etenkään viimeisellä rajalla – kuoleman rajalla – kestä!

 32. erkki lintunen
  16.1.2018 at 17:00

  Aika jännää, Jussin ja minun edellä olevat tekstit ovat tulleet värtsiin sekunnilleen samaan aikaan. Olisiko se merkki siitä, että olemme uskonveljiä, vaikkakin omilla mielipiteillämme. Niin hyvä.

  Mikko Juva kirjassaan ”Aika ajatella, aika uskoa” on ihmissuhteita tarkoittava kohta:

  Sekä tiede että uskonto palvelevat samaa ihmistä ja samaa ihmiskuntaa, mutta kumpikin seuraten omia ankaria lakejaan. Kun tämän pidämme mielessämme, mikään ei estä meitä käyttämästä niin toista kuin toistakin elämämme ja kulttuurimme rakennukseksi. Kokonaiseen ihmiselämään kuuluvat molemmat alueet, sekä tieteen kriittinen epäily ja älyllinen rehellisyys että uskonnon avoimuus rakkaudelle sekä ihmisen kasvulle kohtalonsa ja kärsimyksensä mittaiseksi.

  Tämän edellä Juva kirjoittaa:

  Missä tiede ei luonteensa mukaisesti voi nähdä muuta kuin sattumaa, siellä usko rauhallisesti puhuu Jumalan valinnasta ja Hänen suurista teoistaan.

  Ja vielä yksi Juvan sitaatti:

  Että kehitys on tapahtunut pääasiassa Darwinin hahmottelemalla tavalla, näyttää myös erittäin todennäköiseltä. Mikä on pannut kehityksen aikoinaan liikkeelle ja ylläpitää sitä, jää kuitenkin avoimeksi kysymykseksi, sillä se merkitsee siirtämistä toiselle tasolle. Viittaus luonnonlakiin ei selitä mitään, koska se toteaa toistona vain itse tapahtuneessa todetun lainalaisuuden.

  Menettikö Darwin uskonsa Jumalaan, jää todentamatta. Minä rohkenen arvailla, että oli elämänsä lopulla hän oli ns. kulttuurikristitty. Mitä se tarkoittaa, siitä joskus myöhemmin.

  Jos jotakin kiinnostaa perehtyä esillä olevaan asiaan, voi klikata: Charles Darwin – Wikipedia. – Varaa riittävästi aikaa!

 33. Pentti tikka
  16.1.2018 at 19:36

  Maanmainio kolumnisti Aimo Kairamo kirjoitti usein henkilöistä Vääriäinen ja Käyrynen,usein aprikoin keitähän hän oikein tarkoitti?

 34. yksinhuoltaja
  16.1.2018 at 20:03

  Mie olen aina uskonut ”yläkerran ukkoon”. Ei tuo ole erityisen hyvin
  minua kohdellut, mutta olkoon mikä on. Kun ihminen kuolee,
  menee filmi poikki, ja sillä selvä. Ei niitä taivaan koteja ole.
  Olipas se isäukko suuri syntinen, kun tappoi ryssiä. Tuota
  en ole ennen kuullutkaan. Mie kun olen kuullut, että tappaminen
  isänmaan puolesta ei ole synti, vai mitä Jussi?

 35. Jussi Raerinne
  16.1.2018 at 23:09

  En tiedä, mistä lie Yksinhuoltaja oppinsa saanut? Etenkin kommentin loppuosan tulkitsen paremman tiedon puutteessa lähinnä nimimerkin suojista heitetyksi piikiksi, mutta voinpahan tuohon tietysti vastineeksi jonkun ajatuksen heittää:

  Kristittynä sotilaana olen luonnollisesti pohtinut suorastaan ankaran paljon tuota hengen riiston oikeutusta. Raamatun Sana ilmoittaa tappamisen olevan syntiä, mutta sieltä voimme lukea myös esivallan jumalallisesta alkuperästä ja sen ehdottomasta kunnioittamisesta. Uskon, että terveellä omatunnolla varustettu ihminen pääsääntöisesti kykenee tarvittaessa tekemään nämä vaikeat ratkaisut vallitsevien olosuhteiden ja tilanteiden mukaan.

  Oman ajattelutapani voisin muotoilla vaikkapa jotensakin näin:
  Minua hirvittää ajatuskin käyttää asetta toista ihmistä vastaan, mutta LAILLISEN hallituksen määräyksestä olen valmis sen MAANPUOLUSTUKSEN kyseessä ollen tekemään niin kuin vannomani sotilasvala minua velvoittaa. En pelkää kuolemaa koska Jumalan Sanan mukaan meidän ei tule peljätä heitä, jotka voivat tappaa pelkän ruumiin vaan meidän tulee peljätä häntä, joka voi sekä ruumiin että sielun hukuttaa helvettiin!

 36. Leo Härkönen
  17.1.2018 at 0:49

  Kaksinaismoraali rehottaa tänään kuten kaikkina aikoina. Aika piruja olemme keksimään tekosillemme oikeutuksen ja ainakin tahon, jonka kannettavaksi voimme syntisäkkimme jättää.

 37. mökin muija
  17.1.2018 at 11:08

  Kyllä ryssät on ammuttava jos ne rynnii suomeen sanoipa raamattu ja Jussi mitä hyvänsä. Minun setä ja eno meni sodassa eikä armoa tunnettu.

 38. Jussi Raerinne
  17.1.2018 at 12:00

  Mökin muija ei ole tainnut lukea tai varsinkaan ymmärtää viimeisintä kommenttiani. Minähän nimenomaan kirjoitin eilen mm., että laillisen esivallan määräyksestä maanpuolustustarkoituksessa sotilasvalaani vedoten olen valmis tarvittaessa lähtemään sotaan.
  Maahamme rynnivät viholliset on tietenkin pysäytettävä ja karkotettava tarvittaessa vaikka voimakeinoja käyttäen. Tämähän juuri on osa mainittua maanpuolustusta.

  Ryhtykää hyvät ystävät kommentoimaan omilla nimillänne; minä olen tehnyt aina niin ja voin vakuuttaa, että siinä ei ole mitään pelättävää. Teillä on hyviä ajatuksia ja keskustelunaiheita; nimen esiintuonnilla profiloituisitte vielä huomattavasti paremmin ennen kaikkea omaksi eduksenne, mutta myöskin meidän yhteiseksi iloksi!

 39. erkki lintunen
  17.1.2018 at 12:38

  Voisiko joku selittää, miksi ja missä tapauksessa sananvapautta on aiheellista käyttää nimimerkin suojassa? Tämä kysymys on tehty hyvin positiivisessa ja kunnioittavassa mielessä. – Saa vastata myös nimimerkillä.

 40. jussi p:nen
  17.1.2018 at 15:37

  …..ja jokunen vanhuuttans kärsii hengenahtaumast!!!!pyh pihkaa!!

 41. mies maalta
  17.1.2018 at 21:56

  Jos nimimerkillä ei saisi kirjoittaa se olisi kielletty. Jos jaarittelee omalla nimellä se on ihan sama. Pappikin muuttuu mullaksi eikä sieltä haudasta nousta minnekään. Nooan arkki ja Joona valaan vatsassa ovat esimerkkejä raamatun höpöpuheista.

 42. erkki lintunen
  17.1.2018 at 22:08

  Tämä ”mies maalta” kehottaa tätä toista maalaista lukemaan esimerkiksi edellä mainitsemani Mikko Juvan kirjan. Sitten tarjoudun hänen kanssaan keskustelemaan kahden kesken tai julkisesti.

  Nyt joku saattaa ajatella, että pappi käy kuumana. Voi olla niin. Mutta sivistyksen tasolla kuitenkin.

 43. Jussi Raerinne
  18.1.2018 at 9:16

  Tapaus Joonasta muistuu mieleeni muuan pappismiehen kertomus hänen opiskeluaikaisestaan eksegetiikan professorista. Mainittu proffa oli suorastaan ihailtavasti pitänyt tinkimättömällä asenteella kiinni Raamatun Sanan erehtymättömyydestä ja havainnollistanut tätä luennollaan mm. seuraavalla tavalla:
  ”On tosi ihmeellistä, että suuri kala söi Joonan mutta se on totta, koska näin on Raamatussa kerrottu. Jos siellä kerrottaisiin että Joona söi sen kalan, se olisi vielä ihmeellisempää mutta ehdottomasti totta koska Raamattu ei sisällä valheita!”
  Ei kaikkea tarvitse järjellä selittää, vaikka esim. tänäkin päivänä maailman meristä löytyy ainakin yksi kalalaji joka pystyy ihmisen vahingoittumattomana nielemään; näpyttele kuukkeliin hakusanaksi ”valashai”!😊

 44. 18.1.2018 at 10:56

  National Geografi lehdessä oli joku vuosi sitten kertomus kuinka valas venhestä putosi mies mereen .Kolmen päivän kuluttua he harppuunivat valaan ja kun he avasivat sen siellä oli heidän hukkunut mies, mutta hän oli vielä elossa.Tosin kalan vatsa hapot olivat päivettaneet osan hänen ihoansa.Lehdessä oli kuva miehestä jonka he saivat kalan vatsasta.Tämä ei ole hölyn pölyä.

 45. erkki lintunen
  18.1.2018 at 12:22

  En jatka ”keskustelua” Raamatun arvovallasta ja merkityksestä. Toistan vain vinkin, jonka avulla voi löytää aineksia uskon ja järjen väliseen problematiikkaan. Olen aika kauan tehnyt töitä teologian ja filosofian tohtori ja arkkipiispa Mikko Juvan kirjan ”Aika ajatella ja aika uskoa” äärellä. Kirja on vuodelta 1985, mutta on hämmästyttyvän ajankohtainen. Se sopii oikein hyvin eri tavoin uskoville kuin myös ateisteille tai uskonnollisista kysymyksistä kiinnostumattomille. Aivan erityisesti se antaa niille, jotka ajattelevina ihmisinä uskovat Jumalaan.

 46. jussi p:nen
  18.1.2018 at 14:24

  pököä kähinään:suomen kuvalehti 3.8.2012 kimmo laaksonen martti luther ja vittuilun taito ;vittuilu`slangilaina englanninkielestä vituperate , vare goa.hyvät inehmot ,inhimiset (vanhasuominen muoto inhiminen) mutustaa olk hövelit. alpo r morjez siitä kuisman kirjasta 8.luvusta metsästys ja kalastus koskien katiskaa,rakkineen vanha nimi pälkä,vrt pälkjärvi pälkänevesi ,liistekatiska,päästä pälkähästä.

 47. jussi p:nen
  18.1.2018 at 15:02

  vanha värtsiläinen sanonta:itte te on te pappilan musta tikakin!!vepsälåisen esikoista lainaten.vaya con dios.

 48. erkki lintunen
  18.1.2018 at 17:07

  VIELÄ 3 KOMMENTTIA, 50 ON TÄYNNÄ! jussi P:nen, loppukiri! Pleasy!

 49. Syntinen
  18.1.2018 at 17:44

  Viikon 2 kommentit karahtivat enemmän uskonnon puolelle kuin politiikan.
  Vaikka olisi luullut näin vaalien alla, että politiikka olisi enempi ”framilla.”
  Tykkäsin entisen kirkonmiehen, rovasti Erkki Lintusen kommenteista ja selonteoista,
  jotka olivat asiallisia ja kiihkottomia, kiitos Erkki.

  ”Syntinen”

 50. paavo
  18.1.2018 at 18:58

  piispa laajasalo haukkui kotiansa rempanneet työmiehet spedeiksi eli tyhmiksi,idiooteiksi,pelleiksi.tilasi ns vahinkossa kuninkaan sviitin savonlinnan seurahuoneelta.no kaipa joku uskova uskoo vahinkoksi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *