Työväen näyttämön käsiohjelma 1937-1938

Tänään, tätä kirjoittaessani sataa, ja on muutenkin harmaata niin ulkona kuin sisälläkin. Pöydällä vieressäni on kuitenkin yksi ilon aihe: Vanhan Värtsilän Työväen näyttämön käsiohjelma vuodelta 1937-1938. Hyvä ystäväni Seppo Pusa Värtsilästä oli sen löytänyt erään talon vintiltä ja antoi sen aikoinaan omistukseeni. Kiitos vielä kerran. Kuusitoista sivua mainoksia sekä näyttelijöiden kuvat. Tähän tapaan mainostettiin 1930-luvun loppupuolella.

Hilkka Partanen


Share

8 comments for “Työväen näyttämön käsiohjelma 1937-1938

 1. erkki lintunen
  3.8.2018 at 18:31

  Kiitos, Hilkka, taas kerran!!! Värtsilän teatteritoiminta ennen sotia odottaa tutkimusta ja valokuvien esille panoa. Starttikuopat on kaivettu! Tapaamisiin! terv. E.L.

 2. tapani näätänen
  5.8.2018 at 19:50

  pienyrittäjyys on ollut huipussaan ennen sotia wärtsilässä.tässä on varmasti vasta osa yrittäjistä.sitten tuli isä-aurinkoinen ja ryösti kaiken.tuttuja sukunimiä vilahtelee vielä tämänkin päivän ihmisissä.stalin-molotov vastaa tämän hetken putin-lavrov ja karjala vaihtui krimiksi.

 3. Esko Tarvainen
  13.8.2018 at 18:41

  Hienosti tehty kuva kollaasi taide tapahtumiin kutsuista. Taidet tapahtumat ovat elämän suola. Kun olet nähnyt esityksen olet saanut ajattelemisen aiheita, jos esitys on sinuun kolahtanut.

 4. Ari Muttonen
  14.8.2018 at 20:24

  Itse kiinnitin huomion mainokseen, jossa myydään polkupyöriä, radiokoneita ja separaattoreita. Kuka mahtoi olla T. V. Muttonen? Patsolasta maailmalle 50-luvun alussa lähtenyt isäni kertoi sukumme vaiheista paljonkin asioita, ja joku heistä taisi jonkinlaista postimyyntiäkin harrastaa. Mutta tuollaisia tavaroita myyneestä Muttosesta en muista hänen maininneen. Pääsääntöisesti Muttoset olivat kuitenkin duunariporukkaa.

 5. Hilkka Partanen
  18.8.2018 at 13:36

  Ari Muttoselle

  Kerronpa taas kerran, isäni Yrjö Vänttinen toimi vankiputkalla vanginvartijana. Päätyön antaja oli Värtsilän rautatehdas, remelipuoli. Enoja oli kolme kappaletta, jotka auttelivat tarpeen vaatiessa vartioinnissa. Yläkerrassa oli nimismies Ruutin ja poliisien tilat. Siellä tehtiin silloin kaikki mahdollinen, kuulustelut, sormenjälkien otot, kuvaukset ja niin edelleen. Tämä asioitsija Muttonen kävi siellä usein joistakin syistä. Hän oli kohtelias herrasmies, aina tyylikkäästi pukeutunut, sattui erikoisesti kymmenvuotiaan pikkutytön silmään. Aina kuulin nimitettävän asioitsija Muttoseksi. Saman alan yrittäjä oli tien toisella puolella, asioitsija Hannes Naumanen. Tuo ammattinimike on uskon jo kuollut ja kuopattu kauan sitten.

  Hilkka

 6. alpoaatos
  18.8.2018 at 14:42

  Värtsilän Savikolla päin oli useitakin Muttosia. Surinkivellä päin oli herrasmiehen oloinen Toivo Muttonen. Hän oli ulosottomies, joten saattoi erottua saottajätkästä tai maanviljelijästä. Hän oli sanomalehti Karjalaisen asiamies. Hänellä oli poika, muistaakseni Kauko, joka oli sähkömies. Mahdollisesti tämä poika harrasti jotain keksintöjä tai kauppaamista, koskapa me koulupojat ruvettiin myös tekemään jotain ideoita, joita olisi voinut kaupata. Yksi muistuu mieleen; Mitä tehdä jos kenkä puristaa? Vastaus: Osta isommat kengät… Eihän niitä ostettu eikä myyty, mutta olihan niitä mukava keksiä

 7. VÄRTSILÄN POLLIISIPUTKA....
  19.8.2018 at 20:16

  onko hilkalla muistikuvaa otto karhusta?mimmonen henkilö?missä asui?

 8. ...
  19.8.2018 at 20:24

  …vanhalla värtsilän murteella äeteen sanomana polissi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *