Vanhoja kuvia, Uusi-Värtsilä

Kuva 1. ompeluseuran kokouksesta Uusi-Värtsilässä ehkä joskus 1960-luvun vaihteesta talvella (lapislla huopatossut jalassa). Paikka mahdollisesti seurojen talo?

Kuvasta tunnistetut henkilöt: vasemmalla takana Pehkonen ja hänen kolme tytärtään edessä, toinen vasemmalta mummoni Hilja Mattinen, hänen vieressään oikealla Hilma Jaatinen, keskellä istumassa huivipäinen tätini Hilda Ropanen, sitten en ole varma onko Kokkonen seisomassa takarivissä oikealla, pöydän ääressä virkkaamassa huivipäinen Karasola, hänen takana istumassa ”Miimi”, ensimmäinen oikealla Elna Niiranen.

Kuva 2. työvaatteista päätellen kuva on mahd. otettu rautatehtaan tauolla. Ajankohta Katri-Helenan iästä päätellen joskus 1950-luvun lopulla.


Seisomassa kolmas vasemmalta Immonen, viides vasemmalta tätini mies Leo Hakulinen, toinen oikealta Veikko Koistinen, hänen edessää istumassa Bertta Koistinen Kati-Helena sylissään, istumassa kolmas vasemmalta Sinerlahti.

Jos ihmiset tunnistavat kuvista sukulaisiaan, voin lähettää heille kopion sähköpostissa. Olisi tosi mukava saada kaikille kuvissa esiintyville nimet. Vietin siskoni kanssa kesät mummolassa Uusi-Värtsilässä siinä tehtaan talossa, jossa asuivat Sinerlahdet tienpuoleisessa päässä, konstaapeli Huuskonen toisessa päässä, Koistiset yläkerrassa. Olimme vain ”kesävieraita”, muistot istuvat vahvasti meissä ja niitä on paljon. Toissa kesänä kävimme nostalgia-reissulla Tohmajärvellä ja Uusi-Värtsilässä. Olimme pettyneitä kylän rappeutuneeseen tilaan, olihan se silloin 50-60-luvuilla vilkas ja elävä kylä, jopa kolme kauppaa. Jos meitä tunteneita ihmisiä on vielä elossa, olisi mukava tavata joskus.

Terveisin Oulusta, Kari Karkkulainen

Share

4 comments for “Vanhoja kuvia, Uusi-Värtsilä

 1. erkki lintunen
  8.11.2018 at 6:14

  Kiitos, Kari Karkkulainen! Kirjoituksesi valokuvineen on kulttuurityötä, jonka merkitys on suuri. Se on myös paikallishistoriaa. Jolla ei ole sitä, sillä ei ole tulevaisuuttakaan.

  Uusi-Värtsilä oli joskus tärkeä kylä Tohmajärvellä. Me nykyisin täällä elävät uskomme, että – vaikka menneisyydestä on jäljellä monin paikoin ”vain” muistoja – on Tohmajärvellä myös ”rajattomat mahdollisuudet”. Katri Helenan raitilla tapahtuu yhtä sun toista. Vietämme kunnan ja Maiju Lassilan merkkivuosia. Niiralan rajanylityspaikalla on vilkasta. Monet vaalit ovat edessä – seurakunnalliset ihan ovella – päättäjiä valitsemassa.

  Puhelinlangatkin ne laulaa…

 2. Sakari H
  8.11.2018 at 12:35

  Hyvä avaus Karilta.
  Toivottavasti saat pyytämiäsi lisätietoja ja muistelet meille muutakin mukavaa mummolastasi.

 3. Tuula
  8.11.2018 at 15:59

  Hei, en saa auki tuota linkkiä.??

 4. Tuula-Riitta
  8.11.2018 at 17:10

  Laitoin tämän Facebookin Uusi-Värtsilä/Peijonniemi -ryhmään, ja on saanut jo tykkäyksiä, ja muistelun Jaatisen Hilman pyhäkoulusta. – Hilma oli mukava mummo,- yhdessä kuljettiin käsityöpiirissä ja kutomassa. Asuttiin kylällä 1971-2007, niin noita vanhempia en tuosta kuvasta tunnista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *