Historiamatka Phnom Penhiin

Killing Fields museo, rakennus täynnä pääkalloja

YLE:n uutisissa oli männäviikolla juttu Kambodzhasta, pari punakhmerien johtohenkilöä oli saanut tuomiot 70-luvun lopun hallinnon aikaisista hirmuteoista. 80-kymppiset harmaatukkaiset herrat olivat tietenkin kiistäneet syyllistyneensä mihinkään julmuuksiin, mutta YK:n alainen erikoistuomioistuin oli ollut eri mieltä.

Minulla oli tilaisuus käydä Kambodzhassa reilun viikon pituisella lomamatkalla kolmen kaverin kanssa syys-lokakuun vaihteessa. Matka oli ”silmiä avaava”, vain n.40-vuotta sitten siellä oli tapahtunut asioita joita on vaikea käsittää. Käynti Phnom Penh:n kuoleman kentillä ja koulusta kidutuskeskukseksi muutetussa rakennuskompleksissa veti hiljaiseksi, ehkäpä jopa järkytti. Lähes neljäsosa kansasta oli menehtynyt hirmuhallinnon aikana, omien maanmiesten tehokkaalla terrorilla.

Keski-Uusimaa lehti kiinnostui matkastamme, ja halusi tehdä siitä jutun. Ja hyvän jutun mielestäni tekikin. Jos asia kiinnostaa, tässä linkki juttuun: https://www.keski-uusimaa.fi/artikkeli/712674-nelja-isoisaa-rankalla-historiamatkalla-kambodzassa-maa-on-edelleen-poliittisesti

Jutussa on muutamia valokuvia, lisään tähän vielä muutaman; kuolema kentän museorakennus, tiivistelmä maan historiasta ja kuva maaseudulta tankkausaseman vierestä, roskia riittää tyypilliseen kehitysmaan tapaan.

Mikromuovia ja vähän isompaakin maaseudulla

Zambodzhan historiaa

Teksti ja kuvat: VTOH

2 comments for “Historiamatka Phnom Penhiin

  1. Kiitos taas mielenkiintoisesta juusta!

  2. Tuollaiset matkat ei ole mitään huvimatkoja. Kiitos kuitenkin kun teitte sen ja kiitokset Veijolle, että välitit meidän luettavaksemme. Lehtikirjoitus oli myös hyvä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *