Tuottajien talo Niiralaan

Lähde: Koti-karjala 18.1.2019, Kari Sarkkinen

Leader-tuella Tuottajien talo Niiralaan

Keski-Karjalan Jetina ry esittää julkista tukea, Leader-rahoitusta 27 200 euroa Tohmajärven kunnan Tuottajien talohankkeelle Niiralaan.

Tohmajärven kunta omistaa Niiralassa, kansainvälisen rajanylityspaikan välittömässä läheisyydessä sijaitsevan entisen Cafe Niiralan toimitilan. Hankehakemuksensa mukaan kunta luo uuden toimintakonseptin Tuottajien talolle sekä edistää konseptin eteenpäin viemistä.

Hankkeeseen palkataan työntekijä, joka toimii Tuottajien talossa operaattorina ja johtaa toimintaa sekä kokoaa toimijat yhteen. Hanke alkoi viime vuoden lopulla ja jatkuu vuoden 2019 loppuun. Lisäksi Jetina esittää julkista, Leader-yritysrahoitusta kahdelle yritykselle.

Pohjois-Karjalan Leader-ryhmien hallitukset ovat tehneet myönteisiä hanke-esityksiä hankkeille yhteensä 81 900 euroa. Lisäksi yhteensä viisi yritystä on saanut myönteisen Leaderyritysrahoitusesityksen.

Julkisen tuen lisäksi hankkeissa on mukana hakijoiden omaa, yksityistä rahoitusta ja osin talkootyötä. Hankehaku ryhmissä on jatkuva.

Linkki: Keski-Karjalan Jetina

Artikkelikuva: Rajapysäkki, Eira Varonen

34 comments for “Tuottajien talo Niiralaan

  1. Tässäpä saattaa olla hyväkin tolkku. Pientuottajien tuotteilla on kasvavaa kysyntää. Paljon on merkitystä valikoimien laajuduella/monipuolisuudella, tuotteiden laadulla ja esillepanolla. Pitäisi olla seutukuntansa paras, jotta vetovoimaa on niin rajanylittäjien kuin oman väenkin keskuudessa.

    Kyllä jonkinasteinen ravintola- ja kahvilatoiminta Tuottajien taloa täydentäisi. Tällaisilla konkreettisilla, maanläheisillä ja tuoreilla ideoilla Niirala Center nousee jos on noustakseen!

    Toivon menestystä!

  2. Hieno uutinen !
    Toivotaan onnea ja menestystä.

  3. Eiköhän tuolla rahalla taas kahvila pyöri kesällä ja parhaassa tapauksessa vuoden loppuun asti. Ruokaa tuskin saa mutta jonkinlainen kylmäkaappi olisi hyvä olla kermaa ja makkaraa varten.

  4. Olisko tämä uusi sapluuna menestys tarina jossa myös yrittäjät
    pärjäisivät .Ja että asiakkaita kävisi , ja näinollen ulko-oven saranat olis
    vaihdettava kerran vuodessa . Toivottelen parempaa menestystä
    kuin mitä tässä viimeaikoina on ollut edellisillä yrittäjillä. Mielestäni
    puitteet antavat mahdollisuuden siihen, ei kun tsemppiä ja uskoa
    tulevaan!

  5. valitettavasti olen turistin kanssa samaa mieltä.väestöpohja ei riitä tuottajien tuotteille ja venäläisistä ei ole mitään hyötyä niin kauan kun herra putin orkestereineen on vallassa.ja ovat varmasti pitkään.munamarttojen kokouspaikkana se on mitä parhain.talvella tämän kiinteistön lämmityskulut ovat liian suuret (sähkölämmitys)toivottavasti olen pessimisti-aatoksissani väärässä.

  6. Nyt on Suomessa ja Euroopassa suuntaus uusiutuvas energiaa kohden. Nämä askeleet etenevät hitaasti jättäen oman tarinan historiaan. Meillä Suomessa on tuhannen taalan paikka jos ymmärretään hyödyntää omia voimavarojamme. Tuotekehitys, koulutus, tietotekniikka ja usko omaan tekemiseen pitää tämän pienen maan maailman kulussa mukana.

  7. Parikkalassa kuutostien varrella on IloisenPässin kahvila/myymälä. Sieltä saa paikallista syötävää, käsin tehtyjä matkamuistoja, suomalaisia legendaarisia postikortteja ja hyvä tunnelma pienessä miljöössä. Tämä pieni putiikki saa ohikulkijat pysähtymään. Osa lienee hyvän palvelun ansiota. Ruoka on hyvää. Kesällä voisi olla Värtsilässä paikalliset markkinat. Suomalainen matkailija menee ulkomailla markkinoille, musiikki soi ja ihmiset ovat iloisia.

  8. Keskustelu Tuottajien Talosta osoittaa taas kerran että Pohjois-karjalaiselle mentaliteetille on tunnusomaista, että uudet ideat nollataan vastaväittein ennen kuin niitä on ehditty jalostamaan ja kokeilemaan. Ollaan viisaita ja viisastellaan.

    Siellä missä ideat otetaan innostuneina ja rakentavasti vastaan, yleensä myös onnistutaan. Paikallisten asukkaiden konkreettinen tuki on yksi yritystoiminnan perusedellytys.

    Värtsilän omat tuotokset eivät tietenkään riitä valikoimaa kattamaan. Valikoiman on edustettava ehkä Itä-Suomeakin laajempaa aluetta.

    Olisi hyvä jos myyntipisteestä kehittyisi kohde, joka toimisi peruselintarvikkeiden hankintapaikkana myös oman kylän asukkaille. Ja että siellä myös voisi viihtyä, herkutella ja kahvitella. Esko esitti oivallisia havaintoja Parikkalasta edellisessä kommentissa ja idea paikallisista markkinoista on huomion arvoinen.

    Onhan värtsiläläisten asenteesta hyvääkin sanottavaa. Hotelli Joen yrittäjiä ainakin on väen voimin kannustettu.

  9. Kauna, kateus ja katkeruus, niillä konsteilla rupevvaa isän piästä ver irtoomaan. Leolla oli oikeensuuntaiset ajatukset
    ja niitä pikku hilijoo jalostamalla suattaa löytyy se oikee suuntakin. Toivotaan, että ies joku taho sais hommat
    sillä tavalla reilaan, että kenties tulis vaikka leivän piälle voitakkii:-)

  10. Leon ja poikamiehen kanssa samaa mieltä olen minä!

    Ei pitäs heti alakuunsa mollata.

    Ja lie siinä paikassa enneki pärjätty.

    Valentiinan ja miehensä aikana minä ainakin sain siitä aina mitä tarvitsin, hyvää ruokaa ja kahvia lisukkeineen.
    Lisäksi vielä evästä ja muuta tarviketta kämpälle. Kerran jopa palovarottimen patteri sieltä löytyi, kun sitä tarvitsin.

    En tiedä, mitä tuottajia siihen on tulossa, aika näyttää.
    Yksi mahdollisuus sielläkin on se nykyajan juttu, verkkokauppa. Sillä voi saada liikevaihtoa lisättyä.

  11. Sekkii on jo aika hyvä, jos suapi vaikkapa 50m etumatkoo:-)

  12. Yhdyn mm.Leon ja Tuulan kommentteihin. Täällä tuomitaan yritys jo siinä vaiheessa kun siitä jotain ehkä kuullaan puskaradiosta. Ja kovasti toivotaan elintarvikemyyntiä , mutta jos hiiva / leipä / maito / kahvipaketti maksaa siinä 10 – 50 snt enemmän kun ”kemien kaupoissa” , niin tottakai kannattaa sinne ajaa ….onhan siellä halvempaa. Sitten huudellaan pää puskissa että ei kannata ..ei kannata …mitä järkeä oman kylän kallissa kaupassa käydä.
    Ilolla olen lehdistä lukenut kun ”keskelle ei mitään” on perustettu yritys jos toinenkin , ja ne ovat kannattaneet KUN KYLÄN VÄKI ON NIITÄ KÄYTTÄNYT JA NIIDEN MENESTYMISEEN USKONUT – miksi me ei täällä uskota ?

  13. kyllä veronmaksaja saa valittaa ja jos aihetta on pitääkin.yli 30v ja neljä yrittäjää on yrittänyt tässä talossa ja jokainen on luopunut toiminnan kannattamattomana.nyt talon omistamme me veronmaksajat.talo maksoi meille veronmaksajille 170000 euroa ja kaupanpäälle saimme -80 luvun energiasyöpön lvis-tekniikan.tekniikka pitäis modernisoida tähän päivään ja maksaa varmasti 50-100 tuhatta.lisäksi talon rakenteet ovat alkuperäisiä.nekin pitäis remontoida.tulevat kustannukset maksamme me veronmaksajat.lähes kolme vuotta sitten tämä sama ”päätimme aloittaa tästä”projektiryhmä teetätti tieliittymän joka maksoi veronmaksajille 460000 euroa.tarkoituksena on venäjän markkinat.tällähetkellä länsimaat vetävät sijoituksijaan kilvan pois venäjällä.pitää olla melkoinen konsultti joka osaa arvioida mitä venäjällä tapahtuu seuraavan 10 v aikana,nämä kyseiset rahat melkein 700000 e olisin laittanut pieneen kyläkouluumme.kylän asukkaat olisivat olleet iloisia,koska kerrankin heitä kuunneeltiin.mutta ei.ruoka- ja kahvilakulttuurista värtsilässä luulen tietäväni jotain koska olen käyttänyt niitä viimeisen 8v aikana joka päivä.hotellin auli yritti cafe niiralan jälkeen vähän aikaan ja sitten kylätalo v.2018 loppuun.ei kävijöitä.en syyllistä kyläläisiä ruokailusta,yksinkertaisesti meitä on vain vähän.

  14. Värtsilässä kun käy niin nykyään on varminta syödä Kiteellä tai Joensuussa tai ostaa kaupasta eväät. Noita Tapanin mainitsemia ruokapaikkoja olen käyttänyt paitsi kylätalon lounaalle en kerinnyt.

    Pääkaupunkiseudulle rakennetaan joka vuosi lisää asuntoja, kouluja sekä päiväkoteja tuhansille uusille asukkaille. Suunta on selvä mihin syrjäseuduilta lähdetään ja sekin on selvä missä käydään lomareissulla omin eväin vanhoja paikkoja katsomassa.

    Piirakan hinta on Lidlissä niin halpa että niitä tekemällä pysyy mummot hengissä vain jos syö ne itse.

  15. Surullista , ettei teidän kylällä käytetä palveluja silloin kun niitä on tarjolla. Sitten itketään ja voivotellaan kun niitä ei ole. 1 kyläkauppa-kahvila menestyisi , jos sitä ohikulkijoiden lisäksi käyttäisivät myös paikalliset. Ja yrityksen palvelu olisi ystävällistä ja elintarvikkeet tuoreita.
    Mutta jospa se nyt hankerahoilla hetken pyörisi ja saisi tuulta siipiensä alle.

  16. Virheeltähän tuo vaikuttaa Tuottajien Taloksi nyt kaavaillun kiinteistön rakentaminen verovaroin Niiralaan. Mutta tehty mikä tehty. Pitäisikö rakennus nyt siis purkaa vai keksiä sille käyttöä?

    Eiköhän kannattaisi aloittaa ennakkoluulottomasti vetovoimaisen konseptin nikkaroiminen Niiralaan ja ryhtyä joukolla tukemaan sen menestymistä. Nykyiselläänkin rajaliikenne antaa toiminnalle omat edellytyksensä kun valikoimat ja palvelut suunnitellaan taitavasti asiakkaiden odotukset ylittäen.

    Niille, joiden silmissä leimuaa maailmanpalo, löytynee pelotteluun muitakin foorumeja. Ja niille, jotka eivät voi edes kuvitella oman kylän palvelujen kehittyvän itselleen kelvollisiksi, eivät menetä mitään. Niin turisteille kuin kyläläisillekin löytyy valinnanvaraa sadan kilometrinkin säteeltä yllin kyllin.

    Paras hoitaa homma kerrankin niin, että hankerahoille ja aiemmillekin investoinnelille syntyy todellista katetta. Ja arvostaa oikeasti niitä, jotka tarjoavat tuotteitaan Tuottajien talon ja oman liiketoimintansa kehittämiseksi. Siinä saattaa olla kipinää isompienkin unelmien – Niirala Shopping Village -haihattelujen – toteutumiseksi.

  17. Käsitykseni mukaan viimeisen kahden vuoden aikana paikalla yritti 2 eri yrittäjää, joten ne 2 aikaisempaa pärjäsivät paikalla pitempään. Lienevät lopettaneet eläkkeelle siirryttyään? Kunta osti sen rakennuksen vuonna 2017, rakennushan oli jo silloin kunnan omistamalla tontilla (?), se lienee ollut jonkunlainen rasite, kun yrittäjä tai kiinteistävälittäjä etsivät sille uutta omistajaa. Jos ei nyt peloteltaisi seuraavia yrittäjiä näiden kahden tähdenlennon takia. Eikä pelättäisi, että ne mahdolliset uudet yrittäjät hirvittävästi rikastuisivat, jos me itse sieltä jotakin ostettais. Pikkkukaupan-kahvilan ym pienyrittäjät leivän syrjäsä pysyäkseen yleensä tekevät niin pitkiä työpäiviä, että virkaihmiset tuskin sitä edes tajuavat. jJa tämä tieto perustuu omaan kokemukseen.

  18. Ei koskaan piruja kannata seinille maalata. Yrittänyttä ei laiteta. Jos kukaan ei yritä pysähtyy koko populaatio. Tekemällä toteutetaan tulevaisuutta.

  19. Yleensä suoraan tuottajilta, tuotteissa hinnat on niin pilvissä ettei niihin ole varaa kuin itse tuottajilla. Marketista saa halvemmalla

  20. Minä käyn ostamassa lypsykarjatilalta TINKIMAITOA 60 snt / litra. Voisitko Sauli kertoa mikä kaupparyhmä myy maitoa halvemmalla ? Vai kirjoitteletko Sauli vähän ”puuta heinää” ?

  21. Mielenkiinnolla odotan tietoa Värtsin sivujenkin kautta Tuottajien Talo -hankkeen järjestämisestä ja etenemisestä. Kansalaisten positiivinen asenne hanketta kohtaan rakentuu avoimmuuden kautta. Tieto palvelujen käyttäjien odotuksista voi olla erittäin hyödyllistä hankkeen toimijoille.

    Elämme verkostotalouden, ts. yhdessä tekemisen, sitoutumisen, eräänlaisen pienimuotoisen “joukkorahoituksen” uutta aikaa. Elinvoiman säilyttämiseksi palvelujen tuottajien ja palvelujen käyttäjien on – osuustoiminnan alkuaikojen tapaan – syytä lyöttäytyä yhteen.

  22. Meni helmikuu ja meni maaliskuu, huhtikuukin, jokohan nyt toukokuulla jotakin tapahtuu. KH päätöksen mukaan tässä hankkeessa mukana Ketin lisäksi Tj kunta, Värtsilän Pitäjäyhdisys ja 2 tuottajaa, ainakin aluksi. Onko noita kettän enää mukana? Rahaakin oli jonkun verran, veikkaan, että ainakaan Pitäjäyhdistys ja ne 2 tuottajaa eivät saaneet mitään.

    Niin ja tiedän, ei kuulu mulle. Mutta söisin kulukiessa, jos olisi mahdollista. Ja ostaisin mukkankin. Jos siihen saisi oikean yrittäjän, semmosen joka vielä muistaa, miten Ojalan laskuopin mukaan laskettiin. Jätettäis pois se ajatus, että ”ei toinna”.

  23. Normaalistihan se meneepi silleen, että aikansa vatuloijaan assiin kanssa ja sitten tuloo tieto, että rojektille varatut miärärahat on nyt käytetty kaikki tähän suunnitteluun ja mittään ei voija alottoo, ennenkuin suahaan lisärahoitusta. Siinä vaiheessa tahi sitä ennen jo se Ojalan laskuoppi ois ollu kovastikkii tarpeen. Toivon kylläkin, että jonkinlaista viritystä suatasiin aikaseks, niin satunnaisenmatkailijan, kuin myös yhä harvalukusemmaks käyvän paikallisen väestön tarpeisiin sen ainaisen eioo:n lisäks. Unohtamatta tietenkään sitä mahollista yrittäjjee/yrittäjjii, joihenka ois samalla tavalla mukava leipäpalasella hangata kulkkuperii, niinkun muihennii. Toivotaan pikaista ratkaisua ja toiminnan käyntiin polokassuu:-)

  24. Ei kuulu mitään Niiralan kahvilasta. Pitää varmaan liikkua omin eväin lomamatkoilla ja syödä varmuuden vuoksi jo Kiteellä tai Joensuussa kun paikkakunnan palveluista ei mitään kuulu.

  25. Luonnollisesti pitää liikkua omin eväin. Säästyypähän omat eväät jos joku muu tarjoaa matkailijalle sapuskat.
    Äitienpäivä- viikonloppuna ajoin vasiten Niiralan kaffeen ihan oven editse nähdäkseni onko siellä havaittavissa jotain kahvion avaamiseen viittaavaa. Ei ollut. Lumet olivat tosin rapuilta sulaneeet viime matkani jälkeen.

    Tohmajärven keskustasta saa ruokaa päiväaikaan, mutta aukioloajat on syytä selvittää etukäteen. Hekariini netin tietojen mukaan auki 12-21 maanantai suljettu. Huoltoasema Teboil sulkeutuu yllättävän aikaisin. Ruokaravintola Kotipirtti ei löydy sattumalta keskustassa kierrellessä, on hiukan sivussa. Ruoka on kuulemma hyvää.

  26. Näinhän se jatkossa lienee, omin eväin pitää liikkua. Palveluita ei ole tai on väärään aikaan liikeellä eli lounasaikojen ulkopuolella. Viikonloput on pahimpia, ei Tohmajärven huoltoasemakaan palvele kovin pitkään.

  27. Talviaikaan se on hieman kankeampaa, mutta kesällä pitää kehittää matkailustakin elämysmatkailua.
    Me tehtiin sitä vuosikymmeniä matkailuautolla kierrellen suomea ristiin rastiin. Viime vuosinakin monesti Värtsilästä Joensuuhun tai Kontiolahdelle suuntautuvalla reitillä on kierretty monen mutkan kautta. V-lä -Möhkö-Eno, V-lä- Ilomantsi ja Koitere kierros, tai peräti Pielisen ympäri. Joskus päin vastoin Kitee -Rääkkylä – Kontiolahti.
    Aina on varattu omat matka eväät, vähintään eväspalaset ja termos kahvit. Pitemmillä kierroksilla ollut Sprii keittimet ja matka grillitkin mukana.
    Matkailtu siis elämysmatkailuna ja maisemista ja luonnosta nauttien.

  28. Riitta A

    Kylätalon kahvilahan on auki arkipäivisin , on hyviä kahvileipiä ja useimmiten myös suolapalaa.
    Hyvä tarjoilu minun mielestä.

  29. Noinhan se on kun omin eväin kuljetaan niin eipä niitä palveluita tarvita eikä niitä synny. Ja bensatkin käydään rajan takaa. Ja kun ei ole palveluita eikä töitä niin kukaan ei osta taloja eikä mökkejä. Kierre on valmis.

    Kylätalon kahvila on hyvä, samoin Tohmajärvellä kirkon luona oleva tupakahvila jossa ainakin kerran kesässä on käytävä.

  30. Kesä tuulelle.
    Etpä lukenut, tarkkaan mitä reittejä kuljetaan. Niillä syrjä ja salomaiden osuuksilla ei ole eikä koskaan tule enää olemaan palveluja, Eikä edes ole koskaan ole oltu veropakolaisia halvemman bensan suhteen kurjistamassa Suomen entistäkin kurjempaa taloutta. Nautitaan suomesta ja luonnosta osaamattomista nipottajista huolimatta. Hih Hih.

  31. Noista Hempan mainitsemista paikoista taitaa Värtsilä olla ainoa paikka josta ei löydy palveluja! Johtuuko se jotenkin tuosta Niiralan rajanylityspaikasta? Palvelut on ulkoistettu rajan taakse. Möhkössäkin palvelut on rajan tällä puolella.

  32. Alunperinkään ei olisi tarvinnut kunnan tai minkään hankekerhon pitänyt sotkeutua asiaan.
    Oikea, työtä pelkäämätön yrittäjä vain. Sama asia hotellin kanssa. Molempiin tarvitaan yrittäjä, ei mitään kerhonohjaajia. Ammatti-ihmiset hox!

  33. Onko se Kisan vanha vaunukioski vielä hengissä?
    Se palveli aikoinaan hienosti Värtsilän matkailijoita ja rajanylittäjiä👍

    Torikaffifiiliksellä luononhelmassa lihiskahvit
    Olis aika kiva juttu.

    Olen jo aikaa sitten menettänyt uskoni Niiralan palveluihin.
    Jostain syystä se mikä toimii Kaakkois-Suomessa ei toimi Niiralassa.
    P-K:n vähittäiskaupan isot toimijat Tokmanni ja Motonet eivät uskoneet Niiralan vetovoimaan.
    Se oli siinä.
    Jos siinä olisi aloittanut mainittujen
    Kaltainen iso toimija se olisi pysäyttänyt ohikulkijat ja poikinut muita palveluntarjoajia siihen kylkeen.

    Nyt tuntuu naapurissa olevan halu Parikkalan suuntaan.
    Joten se vaunukioski riittäisi mainiosti Niiralan.
    Riittäisikö siihen intoa jollakin toimijalla?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *