Minna

Perjantaina 13.3. klo 20 tuli televisiosta Suuri Journalistipalkinto – gaalajuhla, jossa oli ilo olla mukana ruudun välityksellä.

Kirjallisuuspalkinnon saajaksi oli kolme ehdokasta, joista palkituksi tuli kirjailija Minna Rytinsalon Rouva C. Kirja kertoo Minna Canthin elämästä.

Jo kirjan kansi on mielestäni upea ja tyylikäs. Luin teoksen oikein ”ahmimalla”, niin kuin ennen sanottiin. Kirja syvensi hienosti Minnasta luomaani muistikuvaa.

Itselleni henkilökohtaisesti Minna on merkinnyt paljon.

Värtsilän Työväen Näyttämö ehti esittää Kalle Viherpuun vajaan kolmivuotiskauden aikana kaksi Minna Canthin näytelmää: Anna Liisan ja Kovan onnen lapsia. Näissä molemmissa oi itselläni pikkutytön roolit, repliikkejäkin oli aika lailla. Olin silloin noin 10-vuotias. Pidin kunnia-asiana omalta kohdaltani, etten tarvinnut kuiskaajaa.

Vaikka ns. murhenäytelmiä olivat molemmat, siitä huolimatta saivat suuren suosion.

Dramaattinen kohtaus näytelmässä Anna-Liisa.

Kovan onnen lapsia.
Vasemmalta: Aarre Savolainen, Konstig, Turunen, Helvi Andersin – Pulkkinen, Hilkka V, Lauri Savolainen, Irja Perho. Potilas sängyssä Aarre Rantanen.

Jossakin lehtijutussa mainitaan Minnaa kirjailijaporvarisrouvaksi. Ihmetellä täytyy, kuinka hän osasi paneutua vähäosaisten asialle koko sydämellään.

Esim. Kovan onnen lapsia- näytelmää ei arvostelija suosittele lapsille, vaikka siinä pari lapsiroolia olikin. Juuri niin kuin eräässä teatteritekstissä sanottiin: ” Näytelmä tarjoaa palasen kansamme pohjakerrosten historiaa ajalta, jolloin se lähti hapuilemaan kohti valoisampaa tulevaisuutta, osaamatta valita keinoja asiaansa eteenpäin.”

Kirjailija Minna Canth, jos kuka, ansaitsee todella oman liputuspäivänsä!

Hilkka P

6 comments for “Minna

  1. Vaikkei niitä suositeltu lasten nähtäväksi, niin minä olen ainakin nähnyt ne ihan mukulana.
    Isä oli teatterin ovimiehenä ja olin hänen mukanaan katsomassa kaikki Värtsilän Työväen
    Teatterin esitykset.

    Hilkalle kiitokset muisteloista!

  2. Ehtymätön on Hilkan aarreaitta👍

    Lykkäisitkö joskus vielä kuvia Wärtsilän kyläraitilta tänne Värtsin sivuille.

  3. Tasa-arvo on paikallaan jos ei vouhotuksessa anneta aaltojen lainehtia laitojen yli. Minä voin vain niin pienestä otannasta kertoa, eli lähipiiristäni. Nykypäivän nuori perhe ottaa yhdessä läsnäolon ja kasvatusvastuun yhdessä. Nuoret olkaa rohkeita ottakaa elämänkumppani rinnalle ja katse kohden tulevaisuutta.

  4. Aivan mahtavia nämä Hilkan muistelot. Voisitko Hilkka avata tuota kuvan tilannetta kun sinua tunnustellaan ??

    Minulle tuosta tulee mieleen ne huutokaupat, joissa orpoja lapsia myydään ”orjiksi”. Tuossa mies tunnustelee, että hintelä on, ei kannata maksaa ruplaa enempää, mutta kelpaa mättämään elukoiden lannat navetasta

  5. Ystävälleni Alpolle
    Kylläpäs esitit kuvaan liittyvän hankalan kysymyksen. Tuosta otoksesta on aikaa reilut 80 vuotta. Muisti alkaa olla jo vähän sitä sun tätä.
    Muistelen, että kysymyksessä oli jonkilainen hallusinaatiokohtaus, ts. puhuin omiani.
    Johtuiko se olevinaan siitä, kun pikkuveljeni teki vierellä kuolemaan.
    Minnasta vielä pieni lisäys.
    Kaivoin taas sen teatterin kuvakansion esille.
    Kovan Onnen Lapsista on pitkä arvostelu ja 8 kpl Ikosen valokuvaamon ottamaa kuvaa. Teksti kertoo, että näytelmässä kovan onnen lapsia, Minna hyökkäsi voimakkaasti yhteiskuntaa vastaan, porvari taustastaan huolimatta.
    Niinpä hän oli joutunut vainon ja parjauksen kohteeksi, oli murtunut ja siirtynyt lopulta ns. tunnustus näytelmiin.
    Esimerkkiä Anna-Liisa -näytelmä, joka sekin toteutettiin hienosti Värtsilän työväen näyttämöllä.
    Hillka P

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *