Pitäjäyhdistyksen toimintaa

Värtsilän Pitäjäyhdistys piti kevätkokouksensa 18.4.  Kylätalossa.  Tässä niin kuin monessa muussakin yhdistyksen kevätkokouksessa ei juurikaan suunniteltu tulevaisuutta vaan tarkasteltiin taakse jääneen toimintavuoden  asioita, taloutta ja toiminnan tuloksia. Talouden osalta todettakoon ensin vain lyhyesti, että tilinpäätös vahvistettiin ja pitäjätoimikunnalle ja muille tilivelvollisille myönnettiin vuoden 2018 osalta vastuuvapaus. Vaikka talous sinänsä on tärkeä osa toiminnan ylläpitämiseksi jääköön nyt enempi numeroiden tutkiminen. Sen sijaan se mitä on tehty ansaitsee laajempaa tarkastelua.
Poikkean toimintakertomuksen kronologisesta järjestyksestä ja otan ensimmäisenä esiin yhdistyksen ylläpitämän työllistämistoiminnan. Pitäjäyhdistys on vuoden 2018 aikana palkannut eri pituisiin työllistämisjaksoihin kaikkiaan 11 henkilöä ja 6 kesätöissä ollutta nuorta. Muiden yhdistysten, yhteensä 16:n nuoren kesätyöntekijän palkkanmaksu on hoidettu Pitäjäyhdistyksen kautta. Tämän lisäksi Pitäjäyhdistyksellä on ollut 4 henkilöä kuntouttavassa työtoiminnassa  sekä työkokeilussa eri pituisissa jaksoissa 5 henkilöä. Työllistämisasioissa pitäjäyhdistys tekee yhteistyötä Ely-keskuksen ja Tohmajärven kunnan kanssa ja tällainen  toiminta on ollut mahdollista palkkatuen avulla. Muutoin yhdistyksen toimintatulot koostuvat kylätalon kahviosta ja kokoustilojen vuokrauksesta, yhteistyöhankkeiden tila- ja laitevuokrista, toimiston koneiden ja tarvikkeiden käytöstä sekä pienistä työsuoritteista. Toiminnasta ei jää merkittävää voittoa.

Vaikka Pitäjäyhdistys ei tekisi mitään muuta kuin jo tässä kerrottu olisi se ansainnut paikkansa yhteiskunnan ns. kolmannessa sektorissa.

Edellä kerrotun lisäksi on ollut lukuisia tapahtumia jotka Pitäjäyhdistys on järjestänyt tai  on ollut yhteistyössä  toteuttamassa tapahtumia toisten toimijoiden kanssa.  Näistä tapahtumista varmaankin kaikkein näkyvin ja väkirikkain on ollut Värtsilä-päivät, jotka kokoavat useine eri tilaisuuksineen yhteen Värtsilän nykyisiä ja entisiä asukkaita ja vierailijoita.

Poimin tähän luettelona mainintoja toimintakertomuksesta.
– Tanssien sarja Peijonniemen entisellä koululla (4 tilaisuutta).
– Laskiaistapahtuma  11.2. Patsolan kentällä ja lavulla.
– Sääperin joukkuepilkkikilpailu 30.3.
– Kaatuneitten muistopäivän seppeleenlaskutilaisuus 20.5.
– Tohmajärven Potsipäivien järjesely- ja järjestyksenvalvontatehtäviin                   osallistuminen.
– Värtsilä-päivät 20.-22.7. Arppenpihan alueella ympäristössä. Tapahtumiin       osallistui n. 900  henkilöä.
– Rajan Ryssäys 25.8. yhteistoimijoiden kanssa Niiralassa Itähuolinnan tiloissa    ja piha-alueella.
– Värtsi-lehden palaveri 22.11. Pitäjäyhdistyksen ylläpitämä nettilehti.
– Kylän pikkujoulu 1.12. Hotelli Joessa.
– Itsenäisyyspäivän 6.12. seppeleenlaskutilaisuus yhdessä Rajavartiolaitoksen kanssa ja Pitäjäyhdistyksen  järjestämä kahvitus Kylätalossa.
– Joulumyyjäiset 8.12. Järjestäjinä yhteistyössä Tohmajärven kunta ja Värtsilän  pitäjäyhdistys.
– Joulu alkaa rajalta 17.12.  Pitäjäyhdistys oli mukana järjestelyissä ja jäseniä osallistui lahjojen vientiin rajantakaiseen Värtsilään.
–  Joulupukkipalvelua 24.12.

Lisäksi Pitäjäyhdistys on järjestänyt ja ylläpitänyt vanhusväestöön kohdennettua ystävätoimintaa ja palvelua (puiden pilkontaa ja sisäänkantoa, lumitöitä, ym. avustamistehtäviä).

Mitä tässä on kerrottu, kaikki on toteutunutta toimintaa ei mitään pelkkiä aikomuksia. Toteuttamiseen on tarvittu tekijöitä,  ideointia, valmistelua ja ihan oikeita ihmisiä tekemään asioita ja toimeenpanemaan tapahtumia.  Liian usein hommat pyrkivät jäämään yksien ja samojen tekijöiden harteille.  Pitäjäyhdistyksen aktiivit tulkoot nyt kiitoksin mainituksi.

Pitäjätoimikunnassa (pitäjäyhdistyksen hallitus) ovat toimineet  Matti Jaatinen puheenjohtajana, Jouko Jääskeläinen varapuheenjohtajana ja rahastonhoitajana, Vuokko Väänänen sihteerinä sekä jäseninä Anneli Kunnas,Kati Heikkinen, Veijo Mantsinen, Martti Tahvanainen ja Markku Salo.
Pitäjätoimikunta on jakaantunut erilliseen johtoryhmään ja tapahtumatoimikuntaan. Johtoryhmässä ovat Matti Jaatinen, Jouko Jääskeläinen ja Martti Tahvanainen. Johtoryhmän toimintaan ovat kuuluneet mm. työllistämisasiat. Tapahtumatoimikuntaa on johtanut Anneli Kunnas ja siinä ovat olleet myös Matti Jaatinen ja Vuokko Väänänen. Pitäjäyhdistyksen tiedottaja on Eira Varonen ja toiminnantarkastaja Kalle Lintunen. Näiden ja kaikkien muidenkin toimivien yhdistysten aktiivien ansiota on, että näin monipuolista toimintaa saadaan ylläpidetyksi. Pitäjäyhdistyksen toimenkuvaan kuuluukin  Värtsilän kaikinpuoleinen kehitäminen ja kyläläisten hyvinvoinnin vaaliminen ja edistäminen sekä kyläläisten, yhdistysten ja yhteisöjen yhteistoimintaelimenä toimiminen.  Tätä tehtävää itse kukin voi edistää omalla aktiivisuudellaan.

6 comments for “Pitäjäyhdistyksen toimintaa

  1. Kiitos erittäin selvästä selostuksesta. Ei sitä tule edes ajatelleeksi, mitä kaikkea toimintaa Värtsilässä on. Kiitokset toimijoille!!!

  2. Kunnioituksesta hiljaiseksi meni, kun luin Sepon ansiokasta selostusta Värtsilän Pitäjäyhdistyksen toiminnasta vuonna 2019!!! Mitä olisi Värtsilä ilman tätä yhdistystä ja kyltätaloa? Eipä juuri mitään. Kiitos! Ja semppiä tälle vuodelle ja seuraaville!

  3. Ei mikään turha yhdistys. Hyvää toimintaa ja mukana hyviä ihmisiä.

  4. Ihan Mielenkiinnolla ja mielihyvällä olen lukenut miten nykyisin niin monet ylistävät pitäjäyhdistyksen toimintaa.
    Minä muistan, kun sain tehtäväkseni aikoinaan Pitäjäyhdistyksen perustamisen. Ennen perustamista oli sellainen aatteeton vapaa muotoisesti kokoontuva vapaa foorumi ryhmä, joka kokoontui noin kerran vuodessa. Sitten tuli EU ja sen myötä vaatimukset maaseudun kehittämisestä, johon markkinoitiin EU rahoituksiakin. Edellytyksenä oli tietenkin järjestäytynyt ja rekisteröity yhdistys.
    Vapaassa foorumissa vastustettiin uuden kehittämisyhdistyksen perustamista Värtsilän Pitäjään, mutta kun ei löytynyt sellaista olemassa olevaa yhdistystä, jonka säännöt olisi sallinut kehittämisyhdistyksenä toimimisen.
    Niin pieni ryhmä meitä uhmaajia päätti perustaa sitten tämän nykyisen Pitäjäyhdistyksen, Perustamistoimet sain myös tehtäväkseni. Sellaista lähihistoriasta.

  5. Hempan kirjoittama historia on hyvin tärkeää tietoa Värtsilän historiasta. Toivottavasati tulee myös tekeillään olevaan historiateokseen!

  6. Iso kiitos Hempalle ja muille ”uhmaajille” siitä että Pitäjäyhdistys on olemassa ! Tuo kooste yhden vuoden toiminnasta tuntuu aika uskomattomalta ja siitä voi vain todeta että tällaista toimintaa tarvitaan.
    Kiitos kaikille mukana oleville ja jaksamista arvokkaassa työssä !

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *