Vesikatkoon voi varautua kotonakin. Varautumista vesikriisiin harjoiteltiin Pisara2019 harjoituksessa

Lähde: Punainen Risti/uutiset

Punaisen Ristin vapaaehtoiset ja avustustyöntekijät harjoittelivat vedenpuhdistamistamislaitteiden käyttöä Suomen Punaisen Ristin Tampereen logistiikkakeskuksessa alkusyksystä. Vesikriisin sattuessa vapaaehtoiset voivat toimia viranomaisten tukena esimerkiksi kartoittamalla avun tarvetta ja avustamalla vedenjakelussa.

Kuvaaja: Joonas Brant

Vedenjakelun häiriöitä sattuu Suomessa vuosittain, mutta niihin voi varautua ennalta myös omin avuin. Suomen Punaisen Ristin vesiteemainen Pisara 2019 -valmiusharjoitus järjestettiin koko maassa viikonloppuna.

Viisi vinkkiä vesikriisin varalle

– Pidä kannullinen vettä jääkaapissa.
– Varaa kotiin kannellisia astioita.
– Jos vedentulo häiriintyy, ilmoita taloyhtiöön.
– Seuraa viranomaisten ohjeita.
– Auta naapureita tai muita apua tarvitsevia.

Suomen Punaisen Ristin Pisara 2019 -valmiusharjoituksessa 26.10. testataan Punaisen Ristin kykyä reagoida ja toimia viranomaisen tukena vesikriisin sattuessa.

Vesikriisejä eli tilanteita, joissa vesi on pilaantunutta tai vettä ei tule, sattuu Suomessa vuosittain.

– Vedenjakelun häiriö pistää ihmisen päivärytmin nopeasti sekaisin. Jos vettä ei ole varalla, on ryhdyttävä nopeasti miettimään, mistä vettä saa ja miten sen saa kannettua kotiin, sanoo Punaisen Ristin kotimaan valmiustoiminnan päällikkö Leena Kämäräinen.

Vedenjakelun häiriö voi vaikuttaa kotona paitsi juomaveden saatavuuteen, myös ruuanlaittoon, peseytymiseen sekä astian- ja pyykinpesuun. Vesikatkon sattuessa vesivessan voi vetää vain kerran.

Vesikannu jääkaappiin
Häiriöihin voi varautua etukäteen. Niin sanotun kotivaran ideana on varmistaa, että kotoa löytyy riittävästi esimerkiksi juotavaa ja syötävää häiriötilanteen sattuessa.

– Viranomaiset järjestävät tarvittaessa vedenjakelun, mutta mahdollisimman monen olisi hyvä pärjätä siihen asti omin avuin. Viime vuosien vesikriiseistä on opittu, että pullovesi loppuu kaupasta nopeasti, Kämäräinen kertoo.

Helppo tapa varmistaa juomavesi aivan ensi hetkiksi on säilyttää kannullinen vettä jääkaapissa. Veden hakemista varten kannattaa varata puhtaat kannelliset ämpärit, joita ei käytetä muihin tarkoituksiin. Tautiriskin vähentämiseksi kotona on hyvä olla varalla käsidesiä ja kertakäyttökäsineitä.

Apua myös naapurille
Häiriö vedenjakelussa herättää helposti huhuja ja epätietoisuutta. Siksi oikean tiedon saaminen nopeasti on tärkeää.

– Kokemuksemme mukaan esimerkiksi yksin asuvat vanhukset ja muuta kieltä kuin suomea tai ruotsia puhuvat saattavat jäädä häiriötilanteiden alkuvaiheessa helposti vajavaisen tiedon varaan. Jokaisen kannattaa rohkaistua kysymään myös naapurilta, että kaikki on kunnossa ja tarjoamaan apua, Kämäräinen muistuttaa.

Punaisen Ristin vapaaehtoiset voivat tukea viranomaisten työtä vesikriisissä esimerkiksi kartoittamalla avun tarvetta ja auttamalla puhtaan veden jakelussa. Pisara 2019 -harjoituksessa harjoitellaan lisäksi hälyttämistä ja yhteistoimintaa viranomaisten ja muiden toimijoiden kanssa.

Harjoitukseen osallistui ympäri Suomen yhteensä yli 200 paikallisosastoa. Suomen Punainen Risti järjestää valtakunnallisen valmiusharjoituksen kolmen vuoden välein.

=====================================

Kuva: SPR

SPR:n Savo-Karjalan piirin johtokeskus oli Joensuussa. Harjoitukseen osallistui lukuisia yhteistyötahoja sekä SPR;n paikallisia osastoja.

Jotkut SPR:n osastot osallistuivat ns karttaharjoituksina, eli käsittelivät aihetta kuinka he voisivat toimia mahdollisessa vesikriisissä. Jotkut osastot olivat järjestäneet voimavaroilleen sopivantoiminnallisen harjoituksen.

Viimeisiä ämpäreitä jaetaan Tohmajärvellä

SPR Tohmajärven aktiivit jakoivat Tokmannin lahjoittamat puhtaanveden säilytykseen tarkoitetut kannelliset ämpärit. Mukana oli tuhti tietopaketti ”Pärjäisitkö 72 tuntia omin avuin?” ja ”Kotivara” Tämän aineiston oli lahjoittanut SPEK eli Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö. SPR:n toimittama ”Osaatko auttaa” oli tiivistä tekstiä ensiavusta. Sankot loppuivat ja ryhmä pääsi sisälle lämpimään ja tuulensuojaan.

Viestitystä varayhteydellä

Kukin kiinnostuksensa ja voimavarojensa mukaan, sanotaan..
Viesti- ja radioharrastajat ovat varautuneet viesti- tai sähkökatkoksiin rakentamalla radioyhteyksiä ”pahan päivän” varalle, joita SPR tai Vapaaehtoinen Pelastuspalvelu voisivat käyttää ”pahana päivänä” tai hyvinä päivinä viestinnän harjoitteluun. Tohmajärven SPR:n toimipisteeltä voidaan pitää radioyhteyttä Outokummun mäellä olevaan automaattiseen ”solmu-asemaan” eli toistimeen, joka lähettää lähettää puheen ymäristöönsä metsästäjien käyttämille RHA taajuuksille sekä kahteen muuhun solmuun, Kolille ja Leppävirralle. Näiden lisäksi puhe siirtyy netin toimiessa matkapuhelimeen. Eihän tämä systeemi varmaankaan maailmaa pelasta, mutta hätätilanteessa tärkeä viesti voidaan näin välittää ja kenties pelastaa joku elämä.

Pisara-harjoituksen ”kovia” viestejä ei välitetty. Tyydyttiin testaamaan yhteysvälien toimivuus. Allekirjoittanut operoi Tohmajärven asemalla. Muita radioharrastajien asemia kuului Johtokeskuksesta,Outokummusta, Lieksasta, Polvijärveltä, Juuasta. Metsästäjien jahti-liikennettä oli monilla kanavilla, mutta hyvin mahduttiin sekaan.

Kaksi vanhaa; radio Televa 703 70-luvulta? ja Alpo 40 luvulta

Loppuosan teksti
Alpo Rummukainen

4 comments for “Vesikatkoon voi varautua kotonakin. Varautumista vesikriisiin harjoiteltiin Pisara2019 harjoituksessa

  1. Tohmajärven – Värtsilän alueella puhdasta pintavettä, järvet, joet ja lammet. Sitä voidaan käyttää ruuanlaittoon kun ensin keitetään vettä reilut viisi minuuttia. Yksinkertainen veden puhdistin: Tarvitaan noin 1,5 litran muovipullo, tuoretta rahkasammalta, koivuhiiltä. Leikataan pullosta pohja pois, laitetaan kerros sammalta sinne pullon suupuolelle, sitten kolmasosa pullon tilavuudesta koivuhiiltä ja lopuksi taas rahkasammalta. Sieltä pohan puolelta kaadetaan pintavettä pulloon ja valutetaan korkkipuolelta johonkin astiaan. Olen kokeillut tämän suodattimen toimintaa ja se toimii. Mahdolliset rahkasammaleen
    murut vedessä eivät haittaa veden käyttöä.

  2. Eräässä kotimaan matkailuun liittyvässä radio-ohjelmassa retkeilyä soutaen tai meloen mainostava mainitsi, että Suomi on poikkeuksellinen maa, kun täällä voi soutaa ruokavedessä tai jossain päin jopa ”pullovedessä.” Niinpä, mutta en kyllä joka järvestä juomavettä noin vain ottaisi. Lapissa en kyllä osta pullovettä retkilleni.

  3. Harjoitus antaa aina uusia valmiuksia. Katastrofi voi olla myös luonnon tekemä myös meillä Suomessa. Jos vaikka pilvi laskee sisältönsä meidän elantoa häiritsevän laskeuman pintavesiin ja meidän kaivoihin. Onko meillä varauduttu moiseen. On myös monta luonnon tekemää kansaa kiusaavaa loista, mihin meidän pitää olla valmis vastaamaan.

  4. Ei mennyt minunkaan oma varautumin aivan nappiin.. kun eilen illalla lämmitin saunaa niin eipä tullut tippaakaan vettä. Vesiletku jäässä.. miten se nyt sillä tavalla, eto pakkasella

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *