Lauluja Värtsilästä

Ensio Immonen esitteli säveltäjien ja sanoittajien yhteistyön hedelmiä. Kuvat EJ

Värtsilästä on yllättävän paljon lauluja. Monissa niistä näkyy Savonlinnassa asuvan Ensio Immosen sormenjälki. ”Viimeksi tehty, vielä uunilämmin, on laulu Jänisjoen rannoilla” kertoi Immonen. Hän sävelsi sen ja kotkalainen Väinö Sinervo sovitti. Sanoja miehet sorvasivat yhdessä.

Värtsiläisten hovimuusikko on käynyt sävellys- ja sanoituskursseja, mutta sanoo saaneensa paljon vinkkejä myös suoraan alan ammattilaisilta. Tunnusomaista on ollut yhteistyö eri puolilla Suomea ja ulkomaillakin asuvien musiikki-ihmisten kanssa. Tietokoneella on tehty äänitteitä ja levyjäkin on syntynyt.

Uutta syntyy jatkuvasti.

Puheessa vilahtelee musiikkialan tunnettuja nimiä. ”Mai-Lis ja Lasse Könönen ovat innostaneet paljon, samoin Kuusamosta lähtöisin olevat, Ruotsissa asuvat Jukka Mäkikivi ja Reijo Määttä.”

Lappeenrannassa nyt asuva Asko Pesonen oli Kenraalinkylässä aikoinaan opettajana. ”Hän oli musiikkimiehiä. Värtsiläiseltä Vuokko Väänäseltä sain sittemmin hänen osoitteensa ja niin alkoi yhteistyömme.”

Pesonen on kotoisin Tuupovaarasta kuten aiemmin mainittu Sinervokin, jonka isä toimi siellä kanttorina. Niinikään tuupovaaralaislähtöisen helsinkiläisrunoilijan Tapani Jormanaisen kanssa Immonen ja eräät muut säveltäjät tekivät yhteistyötä. Tuloksena oli nuotistokirja ”Oma lauluni”. ”Pari vuotta siinä meni. Senkin jälkeen on homma Tapanin kanssa jatkunut.”

Tuupovaaralainen on myös laulaja Kari Kuronen, jonka levyille Immonen on säveltänyt. Värtsiläiset tuntevat hyvin Ruotsissa asuvan Maila Tsupukan sanoihin tehdyn laulun ”Lapsuus Värtsilässä”.

Tangokuningas Erkki Räsäsen eräällä levyllä on Immosen sanoittama ja säveltämä kappale ”Vihreän kullan rahtaajat” Se viittaa kenraalinkyläläisen entiseen ammattiin tukkiautoilijana.

”Toisten sanoituksia olen säveltänyt enemmän kuin omiani, esimerkiksi Juhani Konolan ja Tauno Kautosen. Martti Kotiranta Tohmajärveltä sanoittaa myös.”

Kuuntele ”Muistoissamme Värtsilä” (sanat Maila Tsupukka, sävel Ensio Immonen, laulaja Mai-Lis Könönen) tästä:
Muistoissamme Värtsilä

 

6 comments for “Lauluja Värtsilästä

  1. Aamuaurinko kurkisti makuuhuoneeseen, radiosta (?)
    kuuluu sävelmä jotan en ole ennen kuullut. Olen kuulevinani
    sanan Värtsilä. Kuka laulaa, mikä kappale?

    Eihän se olekaan radio. Värtsiin on tullut uusia
    ulottuvuuksia!

  2. Olipa korvia ja tunteita hivelevä aamun avaus. Hyvä.

  3. Olisi kiva kuulla tuo Ension ja Erkki Räsäsen levy.
    Terv. MirjaSisko

  4. No olipas iloinen yllätys tämäkin!!
    Olen kuunnellut jo monta kertaa ja eikun paranee vain.
    Melodia on erittäin kaunis ja sanat kumpuaa jostain hyvin syvältä
    sydämen sopukoista. Ne on vielä osattu nivoa yhteen todella onnistuneesti. Suuret kiitokset !
    Terv. Alpoaatos

  5. Värtsin arkiston aarteita! Muistoissamme Värtsilä. Kuuntele jutun mp3 äänite.
    Säveltänyt Ensio Immonen. sanat Maila Tsupukka, laulaja Mai-Lis Könönen

    Ensio Immosen säveltämiä ja muutamia hänen sanoittamia kappaleita listasin Värtsiin tekemääni kategoriaan Musiikki – Ensio Immonen.

  6. https://vartsi.net/aiheet/musiikki-ensio-immonen/
  7. Jutuissa linkki lauluun mp3 muodossa joita suosittelen klikkaamaan ja kuuntelemaan!

    Monissa Ensio Immosen säveltämissä lauluissa kuullaan solistina Maj-Lis Könönen. Syntynyt Ilomantsissa. Suomalainen iskelmälaulaja, säveltäjä ja sanoittaja. Hän on sanoittanut muun muassa Unto Monosen säveltämän ”Lapin Tango” -iskelmän. Könönen aloitti aktiiviuransa muusikkona vuonna 1962. Hän on säveltänyt yli sata laulua, ja sanoituksia on kertynyt yli 300 kappaletta. Lisätietoja https://fi.wikipedia.org/wiki/Mai-Lis_K%C3%B6n%C3%B6nen

    Taas ilta on https://www.youtube.com/watch?v=Zw2Iz1fs8ew

    Suosittelen myös kuuntelemaan allaolevan hienon Ensio Immosen säveltämän valssin Karjalan kukka jonka laulaa Kari Kuronen.
    säv. Ensio Immonen, san. Martti Kotiranta, sov. Marko Jolkkonen
    https://www.youtube.com/watch?v=JPsLUrsQ28Y

  8. Ensio Immonen on yhteistyökumppaneineen tehnyt suuren työn musiikin alalla. Hatunnoston arvoinen teko!

    Sain aikoinaan Ensiolta erittäin ammattitaidolla tehtyä materiaalia ohjelmistoa varten. Valitettavasti en kokenut olevani kyseisen tyylilajin erityisosaaja, joten laulut jäivät nauhoittamatta. Onneksemme monille teoksille on löytynyt loistavat tulkit. Julkaisematta lienee vielä useita helmiä…

    Hyvä nosto Värtsissä jälleen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *