Savusaunassa

Perinteinen suomalainen rantasaunamaisema. Savusaunassa ei ole savupiippua, vaan savu leviää aluksi löylyhuoneeseen ja poistuu räppänän kautta. Kuva: Wikipedia.

Perinteinen suomalainen rantasaunamaisema. Savusaunassa ei ole savupiippua, vaan savu leviää aluksi löylyhuoneeseen ja poistuu räppänän kautta. Kuva: Wikipedia.

Talvella siitä tuoksusta ja lämmöstä haaveiltiin. Vihdoinkin lumet ja jäät antoivat sen verran periksi, että haavetta päästiin toteuttamaan.

Ensimmäisellä kerralla sauna lämpeni jo aamusta hiukan. Sitten illemmalla oli jo kunnon tulet kiukaan alla.

Maltahan! Vielä pitää siinnyttää kunnolla. Nautinnon odottaminen on jo nautinto sinänsä.

Lauteilla nahkan lämmetessä haisteltiin tuttua tuoksua. Heitettiin ensimmäinen varovainen kauhallinen vettä kiukaalle. Hetki vielä! Jo alkoi löyly hiljalleen hiipiä, hiveli hellästi selkäpuolta, nosti ohimolle ensimmäiset pienet hikipisarat, lämmitti varpaatkin. Musta sauna oli kuin armas äiti, joka otti meidät syleilyynsä.

Kuiva vasta likosi vadissa. Sitä käytettiin välillä kiukaallakin Vaikka vasta oli viimekesäinen, se antoi oman koivuisen lisänsä savun hajuun. Pestystä ikkunasta näki västäräkkipariskunnan etsivän evästä jäältä. Siellä ne ”häntäänsä ” heiluttivat.. Vedettiin syvään henkeä. Jokohan vasta on riittävästi pehmennyt?

savusaunassaToinen, reilumpi kauhallinen sihahti kiukaalla. Nyt oli aika panna vasta heilumaan. Hiukan ähinää kuului, mutta ei puhetta. Muutama roiskaus vielä kyytipojaksi vastalle. Sitten alkoikin tehdä mieli viilentävään veteen. Rannan sulavedessä saattoi kahlata polveen asti. Pesuvati mukaan. Sillä alettiin kauhoa vettä niskaan. Kyllä järvessä käynti suihkun vastasi. Varpaita alkoi kipristellä jäisessä vedessä. Kipin kapin takaisin saunaan ja jalat pesuvadin lämpimään veteen. Heti alkoi tuhat tikkua sujahdella jaloissa.

Pukuhuoneessa hetki puhalleltiin ja siemailtiin juomista. Muisteltiin, kuinka asiaan vihkiytymätön naapuri oli ensi kertaa lämmittänyt savusaunaansa ovet ja ikkunat kiinni. Oli sitten ihmetellyt, kun saunassa oli niin paljon kitskua, ettei siellä voinut kulpeä. Mahtoi siellä olla nokeakin! Eihän saunaa lämmitetä, vaan kiuasta!

Sitten vielä sama löylykierros uudestaan.

Miten hyvältä tuntuikaan kevätilma, kun asteli kylpemisen jälkeen pihan poikki tupaa kohti. Teeret olivat tulleet kukertelemaan iltasoitimelleen järven jäälle. Aurinko punersi iltapilven. Jäsenet tuntuivat raukeille. Oli hyvä ja rauhallinen olo yötä odotella.

 

7 comments for “Savusaunassa

  1. Onni yksillä savusauna toisilla. Varmaan on kivaakin – olette jo alkaneet saunoa. Terv. saunojalle ja saunottajalle
    MirjaSisko

  2. Voe tokkiisa, on suatanna olla mukavoo..
    Olen miettinyt mikä siinä onkaan kun savusauna on niin miellyttävää ja rentouttavaa. Tuli mieleen pari ajatusta

    Ensinnäkään savusausa ei sovi hätäisille. Jos olisi vaikka millainen saunan tarvis niin ei voi napsauttaa saunaa päälle ja mennä tunnin päästä kylpemään. Kyllä se lämmitys on koko päivän homma. Mielellään vaikka lämmittäisi jo edellisenä päivänä vähäsen.

    Saunomiseen pitää olla aikaa. Ihan niinkuin Irene hienosti kuvailee saunomisen tunnelmaa..
    Hätäisellä ihmisellähän ei ole ei ole niin paljon joutoaikaa

    Vai onko niin, että savusaunan / saunomisen käyttäjiksi valikoituu jo ennestään rauhallisia ja leppoisia ihmisiä.

  3. No Pena ainakin näyttää rauhalliselta ja on jaksanut istua metsästysreissulla passissa – Irenen rauhallisuudesta en oikein tiedä.
    Teidän pitäisi laittaa mittari mikä laskisi kaikki tiedot montako saunanlämmitystä kesän aikana teette ja montako tuntia aikaa siihen kuluu. No onhan meillä eläkeläisillä aikaa, vaikka kaikki tapahtuu hitaasti ja ”apuvoimalla”.

    MOIMOI MirjaSisko

  4. Lapsuudestani muistan savusaunan lämmittämisen ja
    löylyt. Myöhemmin olen saanut vierailla muiden
    savusaunoissa, kun ei omaa ole. Meillä on tässä
    sellainen ainalämpiävä kiuas rantasaunassa. Emme
    ole sitä vielä tänä keväänä lämmittäneet, emmekä
    siis järveenkään menneet.

    Hyvin olet savusaunan tunnelman välittänyt meille
    lukijoille.

  5. Tuo kuvateksti pistää vähän silmääni. Eikö tuossa kuvassa olekin eräs Pirtajärvellä sijaitseva savusauna? Jos löytyy jo Wikipediastakin niin sittenhän se on maailman kuuluisa!
    Tiedän kokemuksesta, että löylyt siellä toimii oikein hyvin. Terveisiä samalla ”lämmittäjä” Penalle.

  6. Hieno ja tunnelmallinen kuvaus saunomisen iloista savusaunassa.

    Irene, muistikirja mukaan Pirtajärvelle, että voit merkitä muistiin kesän tunnelmia ja tapahtumia ja mieleen putkahtavia tarinan aiheita. Syksyn pimetessä ja talven tehdessä tuloaan voisit sitten naputella kesämuistojasi Värtsin lukijoiden iloksi.

  7. Janne, olen ihan samaa mieltä. Hämmästyin kun huomasin kuvan lähteeksi Wikipedian.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *